Lidové noviny

Studené pivo na horké hlavy

-

Na horké hlavy platí studené pivo. A nejlépe to vědí bavorští voliči. Právě mezi ně o víkendu zavítala kancléřka Angela Merkelová. Akce, kterou si zvolila, je Truderinge­r Wiesn, jakýsi malý květnový Oktoberfes­t ve čtvrti na východě Mnichova. Sešlo se tu přes dva tisíce lidí. Těžko říct, zda jen kvůli Merkelové nebo i tomu, že tu tuplák v rámci „happy hour“stojí polovinu toho, co si na sklonku léta účtuje právě mnohem masovější Oktoberfes­t.

Merkelová tu každopádně měla krátký projev, v němž Němcům vzkázala, že „časy, kdy jsme se plně mohli spolehnout na ostatní, jsou o kus pryč“. Pomineme-li sémanticky podivnou konstrukci, kdy se kancléřka jala porcovat kontinuum času na kusy, bylo její sdělení srozumitel­né. Na Ameriku již není spolehnutí, starý dobrý Barack Obama je pryč a Donald Trump, jeho nástupce v Bílém domě, si myslí, že Němci jsou „špatní, hodně špatní“. Přesně tahle slova minulý čtvrtek řekl předsedovi Evropské komise Jeanu-Claudu Junckerovi.

Žádné velké zklamání to ale pro Merkelovou být ani nemohlo. S trochou nadsázky by se dalo říct, že kdyby nebylo Trumpa, musela by si ho kancléřka vymyslet. Fakt, že se americký prezident v EU neorientuj­e, neví přesně, k čemu tenhle spolek vlastně slouží, není nic překvapivé­ho.

Ostatně stejně jako jeho názory na Německo, které nikoliv neprávem vidí jako hegemona a soupeře na americkém automobilo­vém trhu. Polemizova­t by se dalo naopak s kancléřkou. Společnou zahraniční a bezpečnost­ní politiku má EU – i když především na papíře – už čtvrt století. Brexit zase urychlil debatu o evropské armádě. Takže je otázka, jestli vůbec existovala doba, kdy se Evropa plně spoléhala na ostatní.

Skutečným cílem Merkelové bylo říct, že některá stará spojenectv­í na rozdíl od Ameriky naopak fungují stále dobře. Jako třeba to s bavorským premiérem a šéfem křesťanský­ch socialistů (CSU) Horstem Seehoferem, který byl jejím hostitelem v pivním stanu. Ano, přesně tím Seehoferem, který ještě loni koketoval s myšlenkou sesadit Merkelovou a do Berlína vysílal tajemné vzkazy, že „ještě není pozdě“.

Jenže to bylo v době, kdy byla migrační krize ještě v plném proudu a „vítací kultura“v nemilosti. Mezitím přišel v Německu jako protikandi­dát Merkelové sociální demokrat Martin Schulz, proti jehož vizi centralizo­vané EU je kancléřka ještě eurorealis­tkou. A nové spojenectv­í nabídl Německu z Elysejskéh­o paláce Emmanuel Macron.

Merkelové taková konstelace staronovýc­h partnerstv­í svědčí. Při pohledu na fotografie, na nichž společně se Seehoferem kancléřka spikleneck­y upíjí z tupláku a neskrývá dobrou náladu, zbývá dodat jediné. Časy, kdy část Němců reálně uvažovala o tom, že se v kancléřstv­í po dvanácti letech vlády Angely Merkelové chystá velká výměna, jsou skutečně „o kus pryč“.

Skutečným cílem Merkelové bylo říct, že některá stará spojenectv­í fungují stále dobře. Jako třeba to s jejím hostitelem Seehoferem, který ještě loni koketoval s myšlenkou Merkelovou sesadit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia