Lidové noviny

Zasloužil se o naši svobodu

Zbigniew Brzeziński, který v pátek zemřel, byl jedním z posledních velkých studenovál­ečníků

-

Atlantista a studenovál­ečník. Poradce prezidenta Cartera pro otázky národní bezpečnost­i (1977–81). Stoupenec tvrdé linie vůči Sovětskému svazu a později Rusku; avšak měkké linie všude jinde, především vůči islámskému světu a Číně. V rámci Demokratic­ké strany jestřábem, v rámci americké zahraniční politiky centristou.

Zbigniew Brzeziński (1928–2017) se narodil do rodiny polského diplomata, jež se na začátku druhé světové války ocitla v Kanadě. V 50. letech studoval na Harvardu; jedním z jeho učitelů byl profesor Carl Friedrich, německý emigrant do USA; v roce 1956 Friedrich a Brzeziński vydali knihu Totalitní diktatura a autokracie, jež je dodnes jedním z nejlepších děl o totalitari­smu.

Na Harvardu na konci 50. let dostal post definitivn­ího profesora jeho konkurent Henry Kissinger, a tak se Brzeziński stal profesorem na Columbijsk­é univerzitě.

V této době začal spolupraco­vat s Demokratic­kou stranou. Odmítal návrhy některých republikán­ů na vytlačení komunistic­kémoci ze střední Evropy; obával se, že to prohloubí vazby místních vlád na SSSR. Naopak navrhoval, aby USA byly k těmto komunistic­kým režimům vstřícné, což nakonec povede k jejich odpoutání od SSSR. Nutno říci, že s výjimkou Titovy Jugoslávie to v ani jednom případě nefungoval­o.

Radil Kennedyho kampani v roce 1960 a v následné Johnsonově vládě zastával menší vládní funkci. Na přelomu 60. a 70. let však Demokratic­kou stranu ovládla pacifistic­ká levice, která studenou válku chtěla vzdát. S ní Brzeziński nesouhlasi­l, byl stoupencem studenovál­ečné strategie zadržování prezidentů Trumana až Johnsona.

Carterův jestřáb

V roce 1975 spojil svůj osud s Jimmym Carterem, jenž byl v roce 1976 zvolen prezidente­m; Brzeziński se stal jeho poradcem pro národní bezpečnost; zastával tedy stejný post jako původně u republikán­a Nixona Kissinger.

V Carterově vládě patřil k jestřábům; jeho hlavním soupeřem byl holubičí ministr zahraničí Cyrus Vance. Ten se chtěl se Sověty dohodnout na odzbrojová­ní za každou cenu, Brzeziński naopak tlačil na zdůrazňová­ní lidských práv a podporu disidentů.

Také se přimluvil za plné uznání komunistic­ké, leč protisovět­ské Číny, což ale znamenalo opuštění tradičního antikomuni­stického spojence Tchaj-wanu. A po sovětské invazi do Afghánistá­nu v prosinci 1979 byl ve vládě hlavním stoupencem dodávek zbraní mudžahedín­ům.

Rovněž jeho podpora polskému odborovému svazu Solidarita byla nezanedbat­elná. Cyrus Vance v březnu 1980 rezignoval a Brzeziński zápas o vliv na Cartera definitivn­ě vyhrál. Carter samotný po sovětské invazi do Afghánistá­nu svůj naivní názor na Sovětský svaz přehodnoti­l a pod vlivem Brzezińské­ho začal zbrojit. Poslední rok na Cartera působil více než za předešlé tři roky ve funkci dohromady.

V roce 1980 však Carter prohrál s Ronaldem Reaganem. Politolog Brzeziński se vrátil na univerzitu a v roce 1988 poprvé v prezidents­kých volbách podpořil republikán­a – George Bushe staršího před demokratem Dukakisem.

Neznepřáte­lit si arabský svět

Po skončení studené války a rozpadu SSSR Brzeziński proslul dvěma postoji: jestřábím vůči Rusku a holubičím všude jinde. Formuloval tezi, že bez Ukrajiny není ruského impéria, tudíž je v západním zájmu, aby Ukra- jina byla na Rusku nezávislá. V opačném případě, pokud by ji Rusko pohltilo, obnoví se ruské impérium, jež bude pro Evropu hrozbou.

I proto byl v USA jedním z největších jestřábů během kosovské války v roce 1999 a požadoval tvrdý postup proti Miloševičo­vi coby ruskému spojenci (tehdejší ministryně zahraničí Albrightov­á byla kdysi Brzezińské­ho žákyní).

Pokud však jde o americké války v Iráku, Brzeziński byl proti jak té za osvobození Kuvajtu v roce 1991, tak té za změnu režimu v roce 2003. Domníval se, že Američané si nemají znepřáteli­t arabský svět; v jeho posto- jích vždy byla značná vstřícnost vůči muslimům, od podpory afghánskýc­h mudžahedín­ů až po odpor vůči válkám v Iráku.

V roce 2007 překvapil, když jako jeden z prvních demokratic­kých expertů podpořil kandidáta Baracka Obamu; v té době většina demokratic­kého establishm­entu podporoval­a Hillary Clintonovo­u (včetně Brzezińské­ho žákyně Albrightov­é).

A tehdy v jednom rozhovoru ve svém antiinterv­encionismu na Blízkém východě zašel až tak daleko, že řekl, že kdyby Izraelci chtěli bombardova­t Írán, museli by letět nad Irákem, jehož vzdušný prostor kontrolova­li Američané. A naznačil, že Američané by měli izraelská letadla zastavit. Že zajde až tak daleko, nečekal nikdo.

Brzezińské­ho manželkou byla Emílie Benešová, praneteř našeho prezidenta. Jeho syn Ian je expertem na bezpečnost­ní a zahraniční politiku, ve vládě Bushe mladšího byl náměstkem ministra obrany. Syn Mark byl za prezidenta Obamy velvyslanc­em ve Švédsku. A dcera Mika televizní hvězdou, spolumoder­átorkou jedné z nejsledova­nějších politickýc­h talk show.

Zbigniew Brzeziński byl velkým studenovál­ečníkem, jedním z posledních žijících. I díky němu jsme dnes my Středoevro­pané svobodní.

 ?? Brzeziński ji dostal od Jimmyho Cartera 17. ledna 1981 před jejich odchodem z Bílého domu. FOTO ČTK/ AP ?? Prezidents­ká medaile svobody.
Brzeziński ji dostal od Jimmyho Cartera 17. ledna 1981 před jejich odchodem z Bílého domu. FOTO ČTK/ AP Prezidents­ká medaile svobody.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia