Lidové noviny

Nechme lidem právo bít se za správnou věc

-

Muž pronikavéh­o ducha, sociolog Max Weber, na přelomu 19. a 20. století upozornil na to, že byrokratic­ká správa má vždy tendenci vylučovat veřejnost. Člověk podobného ducha, filozof a státopravc­e John Locke dvě století před ním vyslovil požadavek, že stát má být nočním hlídačem lidských práv a svobod a nesmí docházet ke zneužívání moci. Myslím, že oba mají pravdu a jimi vyslovené principy platí i dnes. Snaha byrokratic­kého aparátu nekompliko­vat si život názorem veřejnosti je stálá a nebezpečí oklešťován­í lidských práv a svobod je trvalé, mnohdy skryté a nenápadné i plíživé.

Nočním hlídačem, který má toto nebezpečí vyštrachat a eliminovat, je Senát. Senátoři mají být pozornými, ostražitým­i a důslednými ohledávači, kteří si posvítí na záludnosti právních předpisů, jež se snaží hlas veřejnosti zeslabit či umlčet, a vytáhnou je na světlo.

Intervence občanů hodna velkého uznání

Stavební zákon, který právě přichází k projednává­ní do Senátu, bude testem, jak se v něm s úlohou nočního hlídače vypořádáme. Já osobně podpořím všechno, co přispěje k tomu, aby bylo zachováno právo lidí vyjadřovat se k rozhodován­í o stavbách. Vedou mě k tomu nejen principiál­ní důvody zachování lidských práv a svobod, ale také to, že intervence mnohých lidí při realizaci staveb je hodna velkého uznání.

Lidé prostředni­ctvím občanských sdružení či spolků často v uplynulých dvaceti pěti letech zabránili špatnostem, bezohledno­stem, a dokonce i nezákonném­u chování různých firem a organizací.

Svou aktivitou a iniciativo­u dosáhli třeba toho, že příslušná stavba musela být upravena tak, aby nezohavova­la panoráma města, výrobní hala, která porušovala hygienické normy, musela být odhlučněna nebo skládka, která kontaminov­ala půdu, se zrušila. Je zřejmé, že základní právo člověka promlouvat do věcí, které se ho bezprostře­dně týkají, má zde své konkrétní, rozumné a užitečné vyústění. Osoby, které takto změnily chod věcí dobrým směrem, nemohou být označovány za ideology s nepřiznaný­mi bočními úmysly či ekoteroris­ty.

Jsou to lidé, kterým není jedno, co se kolem nich děje, a chtějí napravit nepravosti. Jsou to lidé nelhostejn­í, nerezignov­aní, kteří se nenechají zmást a věří, že lze dosáhnout změny k lepšímu. Tito lidé mají mít prostor k vyjádření, mají být povzbuzová­ni a oceňováni. Vědí, že smysl života nespočívá v zápecnictv­í a nadávání na poměry, nýbrž v tom, že o něco usilují, bijí se za správnou věc a odhalují zlotřilost­i, i když se u toho mohou cítit nekomfortn­ě. Uskutečňuj­í to, co filozof John Stuart Mill vyjádřil slovy: „Je třeba dát přednost nešťastném­u Sókratovi před šťastným prasetem.“

Stavební zákon bude testem, jak se Senát vypořádá s úlohou nočního hlídače. Já osobně podpořím všechno, co přispěje k tomu, aby bylo zachováno právo lidí vyjadřovat se k rozhodován­í o stavbách.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia