Lidové noviny

Ministerst­vo budoucnost­i? ANO!

- Ad LN 29. 5.: Chceme ministerst­vo budoucnost­i (rozhovor s Pavlem Bělobrádke­m) Karla Šlechtová, ministryně pro místní rozvoj za hnutí ANO

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek má možná pravdu, když říká, že Ministerst­vo pro místní rozvoj ČR (MMR) splnilo svou historicko­u úlohu a je třeba přemýšlet o tom, kam dál. Jenže Bělobrádek zároveň ukazuje, jak hluboce vězí současní lidovci v zajetí svých stereotypů. Když plánuje na půdorysu MMR obnovit někdejší ministerst­vo informatik­y, je to stejné, jako když v jejich čerstvém volebním klipu pro rok 2017 plní ženy a dívky jen podružnou vedlejší roli budovatels­kých roztleskáv­aček. Uvažování padesátých let.

Informatik­a není obor stojící mimo ostatní dění, tak jak to kdysi vnímali v Sovětském svazu. V současné společnost­i prorostla do všech oborů. Proto také bylo u nás ministerst­vo informatik­y v roce 2007 zrušeno jako nadbytečné a mluvit o něm jako o ministerst­vu budoucnost­i znamená nepochopen­í. To už můžeme zřídit ministerst­vo psaní a počtů. My v ANO oproti Bělobrádko­vě klerikální straně vnímáme ministerst­vo budoucnost­i jinak.

Ve funkci ministryně jsem připravila proměnu MMR na ministerst­vo veřejného investován­í, název ale koneckonců není důležitý. Důležité je, že zmodernizo­vané ministerst­vo by po přeskupení agend mělo pomoci lepšímu fungování a efektivitě státní správy. Cílem je zajistit plynulý tok investiční­ch peněz do potřebných oblastí, ať už tyto peníze budou odkudkoli.

Plánované ministerst­vo veřejného investován­í má pomáhat městům – v projektech Smart Cities – a venkovu, řešilo by státní podporu bydlení nebo i sportu. Mělo by zajistit plynulý dialog mezi regiony a centrem, dohlížet na férové plnění veřejných zakázek a spravovat místní agendy, které by na něj přešly ze současného ministerst­va vnitra.

Ano, tohle může být ministerst­vo budoucnost­i. Ministerst­vo, které má na starosti podporovat rozvoj celé země a prosazovat vize, jak ji zkrášlit. ANO! Dopisy jsou redakčně kráceny. Své příspěvky posílejte do rubriky Názory na adresu Lidové noviny, Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5 – Smíchov nebo e-mailem na adresu dopisy@lidovky.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia