Lidové noviny

Prodej vlaků Číně je blízko

Koupě Škody Transporta­tion koncernem CRRC za 30 miliard korun může být podepsána už v červnu

- MICHAL PAVEC

PRAHA Nezbývá mnoho a jedna z nejvlivněj­ších českých firem změní majitele. Prodej Škody Transporta­tion do rukou čínské společnost­i CRRC se sice několikrát zadrhl či zpomalil, nyní ale dle informací serveru Lidovky.cz spěje ke zdárnému konci. Podepisova­t by se mohlo už v červnu.

Největší český výrobce vlaků, tramvají či trolejbusů patří kyperské společnost­i Ceil, za níž stojí několik českých vlastníků. Cena, kterou za Škodu Transporta­tion mohou dostat, se dle zákulisníc­h odhadů pohybuje kolem 30 miliard korun. Původní spekulace přitom hovořily bezmála o dvojnásobn­é částce.

Kupujícím je světová jednička ve výrobě kolejové techniky China Railway Rolling Stock Corporatio­n (CRRC). Pro koncern, který zaměstnává zhruba 187 tisíc lidí, je plzeňská strojírna vstupenkou na evropský trh, kde zatím sbírá zkušenosti.

Jednání jsou ve finále

Intenzivní jednání o prodeji se vedou od loňského podzimu. Nyní se zdá, že je tento mimořádný obchod opravdu na spadnutí.

„Jednání finišují. Vypadá to, že by k podpisu mohlo dojít do dvou měsíců, možná už v červnu,“uvedl zdroj dobře obeznámený s děním ve firmě. Na zaslané otázky zástupci Škody Transporta­tion nereagoval­i, už dříve vzkázali, že se k mediálním spekulacím nebudou vyjadřovat.

Že nejde jen o dohady a fantazie, dokazuje i skutečnost, že Pražský hrad zveřejnil 23. května na svých webových stránkách seznam připravova­ných projektů ekonomické a obchodní spolupráce v rámci iniciativy One Belt, One Road, takzvané nové Hedvábné stezky. Mezi šestnácti obchody figuruje i akvizice Škody Transporta­tion.

Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka jsou projekty zveřej-

V roce 2002 začala konsolidač­ní agentura připravova­t prodej zadlužené Škody Holding, v jejímž čele stál Martin Roman.

O rok později prodal stát 49 procent v holdingu skupině Appian za 350 milionů korun. Appian pak koupil zbylých 51 procent od společnost­i Škoda, a. s. v konkurzu.

Za nizozemsko­u Appian stáli čeští manažeři z Mostecké uhelné

něné v této „škatulce“v různých fázích rozpracova­nosti a komentovat je můžou jen přímí aktéři. „Připravova­né budou schváleny 18. července v rámci Česko-čínského investiční­ho fóra na Hradě,“sdělil však také Ovčáček.

Je tedy možné, že podpis smlouvy či oficiální oznámení společnost­i a na koupi si od ní půjčili. Z peněz Škody pak půjčku vrátili.

V roce 2004 prodala Appian firmy Škoda JS (dřív Jaderné strojírens­tví), Škoda Kovárny a Škoda Hutě ruské strojírens­ké skupině OMZ. V roce 2009 pak Škoda Power korejskému Doosanu za 11,5 miliardy korun. Ponechal si jen Škodu Transporta­tion a realitní Škodu Investment­s.

V září 2010 koupili Škodu

o uzavření obchodu proběhne právě při této příležitos­ti. Lidovky.cz oslovily i potenciáln­ího kupce, společnost CRRC, žádná odpověď z Číny nepřišla.

Zkraje jara se navíc hovořilo i o možnosti, že by k podpisu smlouvy došlo v rámci květnové návštěvy prezidenta Miloše Zema- Transporta­tion Tomáš Krsek, Michal Korecký (oba Škoda Holding) Marek Čmejla a Jiří Diviš (oba Appian).

V letech 2010–2013 pak Škoda Transporta­tion majitelům vyplatila dividendy přes 16 miliard korun.

Firma loni v listopadu vyhrála spor s Českými drahami o dodání 20 lokomotiv. ČD jí musely zaplatit 1,2 miliardy korun a domáhají se u soudu zrušení arbitráže.

na v Číně. Na tuto misi však vrcholní představit­elé management­u Škody neodcestov­ali.

Zádrhelů, které provedení obchodu zdrželo, se v průběhu měsíců objevilo hned několik. V kuloárech se hovořilo například o tom, že čínská strana požadovala oficiální záruku z nejvyšších míst, že historické dění okolo firmy bylo legální. Byť žádné takovéto „očistné razítko“v Česku neexistuje.

Důvod byl zřejmý, privatizac­e Škody Holding, následně rozprodané po jednotlivý­ch technologi­ckých firmách, z roku 2003 dodnes vzbuzuje velké pochybnost­i. Tehdy ji získala skupina Appian za zhruba 800 milionů korun a otázkou zůstává, nebylo-li to za uvadající strojírens­ké impérium málo.

Případem se zabývala i policie, ale na jaře loňského roku ho údajně kvůli promlčení odložila. Dva ze současných vlastníků, Marek Čmejla a Jiří Diviš byli vminulosti prominenty Appianu a dopravní strojírnu právě od Appianu s dalšími dvěma společníky koupili v roce 2010. Zároveň byli před několika lety nepravomoc­ně odsouzeni švýcarským soudem v kauze Mostecké uhelné společnost­i, kde Appian také figuroval.

Dobrý obchod?

Otázka vlastnictv­í je ale podle zpráv z podniku vyřešena a transakci nebrání. Obchod zdržela i údajná nespokojen­ost Číňanů s průběhem takzvaného procesu due diligence, který zkoumá hospodařen­í podniku. CRRC proto vyměnila poradce. Do třetice měly nastat neshody mezi českými akcionáři, protože ne všichni byli přesvědčen­i o prodeji jako nejlepší cestě pro její budoucnost. I to má být už vyřešeno.

Škoda Transporta­tion je z pohledu gigantu CRRC malá skupina čtrnácti firem. Dodává ale do Bratislavy, Helsinek, Prahy, Sofie nebo turecké Konye, zaměstnává přes pět tisíc lidí a tržby za rok 2016 dosáhly 15,7 miliardy korun s čistým ziskem 1,6 miliardy.

Nabízí však cenné technické know-how a hlavně potřebná povolení pro evropský trh, která CRRC chybí. Zároveň je největším hráčem ve střední Evropě.

S přispěním Vojtěcha Wolfa

 ?? Tomáš Krsek (po směru hodinových ručiček), Marek Čmejla, Michal Korecký a Jiří Diviš. ?? Majitelé.
Tomáš Krsek (po směru hodinových ručiček), Marek Čmejla, Michal Korecký a Jiří Diviš. Majitelé.
 ?? FOTO ARCHIV ČTK ??
FOTO ARCHIV ČTK
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia