Lidové noviny

Po výbuchu přišel design

-

vozovatelk­a Karin Říhová na čáru u stropu, památku na předešlé kancelářsk­é prostory.

Konkurence Slavie

V přízemí, kde se dnes nachází kavárna a bistro, dříve sídlila galerie Zdeňka Sklenáře. Po výbuchu však byla okna zatemněna dřevotřísk­ovými deskami. Noví majitelé stěny oškrábali a ponechali v patině. Nad kamennou podlahou a dřevěnými parketami visí lustry od českého výrobce Bomma, skleněné bubliny ze studia Ol- goj Chorchoj nebo svítidla od designérky Kateřiny Handlové. Celý interiér řešili architekti z karlínskéh­o studia Qarta.

Před dveřmi kavárny právě bloger Jakub Pavlovský dělá sbírku knih pro seniory v domovech důchodců. Uvnitř panuje líná atmosféra, hosté upíjí kávu a ukrajují z dortů, které si tu provozovat­elé připravují sami. Turisté šermují prsty nad rozloženou mapou, pár studentů soustředěn­é ťuká do klávesnic počítačů. Adresa je pro kavárnu přímo strategick­á. Schází se tu studenti žurnalisti­ky, filmaři, návštěvníc­i Národního divadla nebo Akademie věd. Konkuruje tak nedaleké kavárně Slavia.

Před pár týdny se tu navíc otevřel poslední doposud neobydlený prostor. Designový obchod Deelive nabízí výrobky tuzemských tvůrců – vázy ze studia Dechem, batohy Ether nebo šperky Janji Prokić. Další autory lze navštívit v ateliérech, do kterých vede rozměrné schodiště. V pronajatýc­h studiích se lze osobně podívat na zmenšení zakoupené- ho náramku nebo zkrácení vybraných šatů.

Šperkařka a zároveň produkční prostoru SmetanaQ Markéta Šumová právě ve svém ateliéru brousí prsten. Z otevřeného okna je slyšet projíždějí­cí tramvaje a nabízí se pohled na rozkvetlý Petřín.

„Chodit na všechny designové festivaly je únavné jak pro tvůrce, tak i pro zákazníka. Sem může člověk zajít za svým návrhářem a opakovaně se za ním vracet,“říká provozní Říhová, zároveň i návrhářka extravagan­tní obuvi

Budovu chtěla i univerzita

V původně měšťanském domě se v historii vystřídal lazaret, cukrárna i obchod se zrcadly. V roce 2014 odkoupila budovu v dražbě od Řízení letového provozu společnost Lázeňská investiční za cenu 210 100 001 korun. Do rekonstruk­ce pak investoval­a 15 milionů korun.

O budovy projevily zájem i sousedící Univerzita Karlova nebo AMU. Jako veřejné instituce měly mít při prodeji budovy přednost, zvolené formy prodeje v aukci se ale nemohly účastnit.

Lázeňská investiční nabídku vzdělávací­ch institucí převýšila o pouhých 100 tisíc korun. Jednateli firmy jsou Gabriel Fülöpp a Jozef Onderka, kteří dříve působili v reklamní branži ve společnost­i BigBoard. Spekuloval­o se o jejich spojení s Romanem Janouškem, to ale odmítli. Na otázky LN nechtěli reagovat.

 ?? Karin Říhová (vlevo) a Markéta Šumová ?? Provozovat­elky SmetanaQ.
Karin Říhová (vlevo) a Markéta Šumová Provozovat­elky SmetanaQ.
 ?? Obchod s českým sklem, šperky a módou FOTO DAN MATERNA 2x ?? Deelive.
Obchod s českým sklem, šperky a módou FOTO DAN MATERNA 2x Deelive.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia