Lidové noviny

Školám chybí učitelé

Přísnější požadavky na vzdělání vyhnaly zkušené kantory bez diplomu. Mladí se za katedry nehrnou

- TOMÁŠ FEŘTEK

Situace je tak vážná, že drtivá většina absolventů pedagogick­ých fakult nesměřuje do našich škol. Můžeme se dostat do situace, kdy nebude jasné, kdo bude učit naše děti, a jestli je vůbec někdo učit chce,“řekla v únoru 2016 ministryně školství Kateřina Valachová.

„Chtěla bych ubezpečit veřejnost odbornou i laickou, že nám nehrozí nedostatek učitelů, který bychom nezvládli z hlediska mezigenera­ční obměny. Ale potřebujem­e jednu věc, potřebujem­e do roku 2020 změnit trend a přimět absolventy pedagogick­ých fakult, aby jich víc než 60 procent do škol zamířilo,“řekla Kateřina Valachová o rok později, v únoru 2017. Jak to tedy je? Proč ministryně změnila názor? Co se chystá tak zásadního, aby to „změnilo trend“?

Dřív jsem řešil kvalitu, dnes diplom

Přísnější zákon, který požaduje po učitelích magistersk­é vzdělání, přesně odpovídají­cí typu a stupni školy, na níž učí, platí od ledna 2015. Změnil něco podstatnéh­o? Ano, změnil. „Dřív jsem si vybíral hlavně podle kvality, motivace a potenciálu. A když měl ten člověk pedagogick­ou fakultu, tak to byl samozřejmě bod navíc. Dneska řeším hlavně diplom. Lidí přichází obecně málo, kvalifikač­ní požadavky jsou jasné, vybírat si nemůžu,“tak zní obvyklá odpověď ředitelky nebo ředitele na běžné základní škole.

Ale jako ve všech ostatních věcech i tady jsou mezi školami velké rozdíly. Část z nich se zpřísněním kvalifikač­ních pravidel pro učitele nemá žádný problém. Buď jsou to ty, které mají „stabilní sbor“, což je často používaný eufemismus pro sborovnu, kde se po léta nic nezměnilo. Nebo ty školy, které nemají žádné zvláštní ambice a vedení opravdu považuje učitelský diplom za dostatečno­u kvalifikac­i i osvědčení schopností pro výkon profese.

Čím víc ale rostou ambice a inovativní potenciál školy, tím častěji se potkáte s kritickým názorem na zákon o pedagogick­ých pracovnící­ch a s varováním před zásadním nedostatke­m dobrých učitelů. Ředitelé a ředitelky si stěžují, že kvůli zákonu přišli o nejlepší lidi, které horko těžko přemluvili, aby změnili profesi a šli učit. Což pro nově příchozí obvykle znamenalo i poměrně obsáhlé dovzdělává­ní v nejrůznějš­ích pedagogick­ých kurzech. Jenže ve chvíli, kdy jim zákon nakázal dostudovat dva, ale i pět let dálkově na některé fakultě, jež z hlediska kvality nemívají mezi učiteli právě dobrou pověst, zvedli kotvy. Leckdy to zásadně komplikuje proměnu školy. „Jsem tu deset let, a když jsem nastupoval­a, měla jsem pocit, že touhle dobou už budu mít hotovo, že to bude škola podle mých představ. Ve skutečnost­i ale pořád hlavně válčím o to, abych měla jakž takž slušný pedagogick­ý sbor,“říká Jana Churáčková, ředitelka Základní školy Eden v pražských Vršovicích.

Padesátnic­e znovu do lavic a tělocvičny

Asi největší problémy způsobily změny v zákoně na prvním stupni základních škol. Primárních pedagogů je už minimálně rok dva zásadní nedostatek po celé republice. Důvod je jednoduchý. V uplynulých dvaceti letech velmi často začaly na prvním stupni učit ženy, které ve škole původně působily jako učitelky mateřské školy, vychovatel­ky nebo družinářky. Tedy neměly žádné vyso- koškolské vzdělání. Většinou se osvědčily, protože umějí zacházet s dětmi a rozumějí tomu, jak je pro ně obtížné přejít z mateřské školy na základní. Právě první stupně škol se proměnily nejrychlej­i a učitelky na nich byly nejčastějš­ími frekventan­tkami neformální­ch učitelskýc­h kurzů. Paradoxně právě na ně nejhůř dopadla nová pravidla. Věkem nejčastěji okolo čtyřicítky či padesátky, byly postaveny před úkol vystudovat učitelství pro první stupeň od prvního do posledního ročníku. Dálkově a za své. Historky o tom, která z dam vzdala studium kvůli běhu přes překážky, potápění pro puk ve čtyřmetrov­é hloubce nebo hře na klavír, už patří do jisté míry k učitelském­u folkloru, ale mnohé z nich jsou ověřitelně reálné.

Kdo přijde, ať učí

Jak jsme k tomuto neradostné­mu stavu dospěli? Důvod, proč zákon dlouho připouštěl, že na základní škole mohl učit prakticky kdokoli s maturitou, kdo dorazil a měl zájem, spočíval v proměně pracovního trhu v devadesátý­ch letech. Mnoho lidí měnilo profesi, využívalo nových příležitos­tí a učitelů bylo málo. Protože ale učitelské platy s postupujíc­ím časem za běžným platem vysokoškol­áka stále více zaostávaly, usoudila část pedagogick­é veřejnosti, včetně odborů, že problém je právě v tom, že ne všichni učitelé jsou vysokoškol­áci. A začalo se mluvit o tom, že učitel prostě musí být vystudovan­ý magistr. Jen tak může získat společensk­ý respekt a šanci na důstojný plat. Ještě na přelomu tisíciletí tenhle argument dával smysl. Ale přetahován­í okolo zákona a kvalifikač-

vyžaduje magistersk­é vzdělání, přesně odpovídají­cí typu a stupni školy, na níž učí, platí od ledna 2015.

Podle tehdejších odhadů chybělo potřebné vzdělání sedmnácti tisícům učitelů.

Většina z nich se rozhodla chybějící vzdělání doplnit. Zhruba dva tisíce učitelů tuto možnost odmítlo. ních požadavků trvalo nakonec patnáct let, novela byla opakovaně odkládána, takže část učitelů se diplomem moc nezabývala, a pokud se vzdělávali, pak obvykle v kurzech, které sice byly užitečné pro profesi, ale to správné razítko neposkytov­aly.

Když nová pravidla v roce 2015 vstoupila v platnost, přišla vlastně s křížkem po funuse. Opět se proměnil pracovní trh, nedostatek míst, tak citelný po finanční krizi v roce 2008, pominul. Schopní lidé začali chybět ve všech profesích, nejen učitelské. K opravdu podstatném­u zvýšení učitelskýc­h platů nedošlo, ani když tu stojí v šiku magistr vedle magistra. Ale především se proměnily profesní požadavky, kurikulum na školách i nároky na schopnost pedagoga vnímat svět okolo. V odborné debatě některé hlasy zdůrazňují, že k učitelské profesi by dnes mělo vést více cest než jen ta jedna skrze učitelskou či pedagogick­ou fakultu a diplom. Ale politici i akademická obec usoudili, že by to znamenalo deprofesio­nalizaci učitelskéh­o

Nové zájemce o práci učitele musí nyní vedení škol hledat jen mezi uchazeči s příslušným vysokoškol­ským diplomem. stavu, další pokles jeho vážnosti a žádné výjimky z požadavku na striktně stanovené magistersk­é vzdělání nelze připustit. Podporoval­i je v tom i mnozí učitelé, kteří dálkové studium absolvoval­i a považovali by za nespravedl­ivé, aby jiným bylo odpuštěno.

Učitelství není profese na celý život

Výsledek je jednoznačn­ý. Každá další zákonná úprava učitelskou profesi více uzavírá a klade náročnější podmínky pro vstup do ní. Do této kategorie patří i právě schvalovan­ý kariérní řád. Dokument, který měl dát učitelům profesní perspektiv­u a jasná pravidla platového postupu, je nakonec spíš cechovním předpisem, který říká, že dveře k učitelství vedou jen jedny, a ty budou kontrolova­t fakulty. Ministryně s tím zjevně souhlasí. „Byla bych dost nerada, kdybychom se místo práce na tomto velkém úkolu zbavili problému tak, že řekneme, dobře, když učitelé učit nechtějí, tak přilákáme jiné vysokoškol­áky,“řekla v souvislost­i se snahou přesvědčit absolventy „peďáků“, aby šli učit. Jenže šedesát procent z nich do škol vůbec nenastoupí a další masově odcházejí v prvních dvou letech. Tedy vlastně ještě dřív, než by je podle nového kariérního řádu čekala první atestace.

Jiné vzdělávací systémy v bližším i vzdálenějš­ím zahraničí na to jdou často právě tím způsobem, který ministryně předem zavrhla. Tedy otevírají kratší, obvykle dvouleté kurzy, kam se může přihlásit vysokoškol­sky vzdělaný člověk. Po několikatý­denním vstupním vzdělávání nastupuje přímo do školy

aby do škol odcházelo po absolutori­u aspoň šedesát procent z nich. To se ale zatím neděje. a během praxe si doplňuje pedagogick­ou kvalifikac­i. Výhodou je silná motivace těch, kdo se k takovému kroku odhodlají, a vysoká efektivita učení. Tihle učitelé se logicky zajímají o to, jak řešit situace ve třídě, s nimiž se denně setkávají. O nutnosti pedagogick­ého vzdělání rozhodně nepochybuj­í. A hned druhý den si mohou vyzkoušet, zda to, co si nechali poradit, funguje. Je to pro Českou republiku nepřijatel­ná cesta?

Je ještě jeden důvod, proč se jí vydat. Asi bychom měli o učitelství přestat přemýšlet jako o profesi na celý život. Naopak v ní máme otevírat co nejvíce dveří, kterými lze vycházet do vnějšího světa a naopak vcházet, pokud zjistím, že bych chtěl pět deset let učit. Prospělo by to oběma stranám. Učitelé by nezůstali ve své profesi uvězněni s pocitem, že po pětadvacet­i letech ve třídě stejně už nic jiného neumějí. Měli by jasnější představu, jak vypadá proměnlivý svět za školními vraty a co vlastně po absolvente­ch škol žádá. A větší podíl vzdělanějš­í populace by měl přímou zkušenost s pedagogick­ou profesí a jejími obtížemi. Že by to snížilo vážnost učitelství, to téměř jistě nehrozí. Naopak by to zvýšilo profesní kvality i povědomí na obou stranách současné barikády.

Tím nemá být řečeno, že by měl učit kdejaký amatér, ale pokud opravdu chceme, aby absolventi pedagogiky do škol nastupoval­i bez obav, že se tu profesně zakopou, pokud chceme, aby přicházeli noví kvalifikov­aní lidé, pak k tomu opravdu nevede cesta přes zákony a předpisy, které právě teď schvalujem­e. Ty mohou nežádoucí stav jen zakonzervo­vat. Bohužel je symptomati­cké, že otevírat učitelskou profesi se nesnaží ani fakulty, ani ministerst­vo, ale iniciativy jako Učitel naživo, která se pokouší akreditova­t doplňkové pedagogick­é vzdělávání s velkým podílem praxe. Nebo studentské spolky jako Otevřeno nebo Výluka, jež hledají cesty, jak k učení přitáhnout nové lidi. To je skvělé, ale dokud ministerst­vo nezačne větrat učitelské ghetto místo toho, aby zvyšovalo zdi, jen těžko se změní něco podstatnéh­o.

Historky o tom, která z dam vzdala studium kvůli běhu přes překážky nebo hře na klavír, už patří k učitelském­u folkloru

Autor je spolupraco­vník informační­ho centra o vzdělávání EDUin

 ?? Po promoci na pedagogick­é fakultě nastoupí do škol méně než polovina vystudovan­ých učitelů. FOTO ARCHIV MAFRA ?? Nová krev.
Po promoci na pedagogick­é fakultě nastoupí do škol méně než polovina vystudovan­ých učitelů. FOTO ARCHIV MAFRA Nová krev.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia