Lidové noviny

Případné nedostatky za dvě

-

Velmi výstižně charakteri­zoval matematik a inovátor Pavel Kraemer, s nímž máme rozhovor na vedlejší straně, zásadní problém tradičního školství. Podle něj nutíme dětem vědomosti dospělých a přistupuje­me k nim příliš brzy jako k budoucím vědcům, čímž většinu nejenže nemotivuje­me, ale přímo odrazujeme. Faktem je, že školský systém byl nastaven v době, kdy se na děti prostě pohlíželo jako na malé dospělé. Ostatně se tak v lepších kruzích i oblékaly, o čemž se lze přesvědčit na starých obrazech. Holčičky v znehybňují­cích róbách, chlapci jako malí husaři. Člověk by řekl, že od té doby jsme se o pedagogice dozvěděli ledacos nového, ale někdy to tak nevypadá.

Maturity pomalu končí, nastává doba odvolávání. Největší šance na kladné vyřízení bude nejspíš u písemných prací z českého jazyka. Aspoň zatím to vypadá, že není zájem na tom, aby se někdo cítil poškozen, a ani na tom, aby se nedávné rozhodnutí o znovuzaved­ení centrálníh­o hodnocení ukázalo být ničivým tornádem nad hlavami studentů. Není ovšem vyloučeno, že některý sloh dostane smysl, až se vysvětlí, co je v něm vlastně napsáno. Práce se totiž psaly rukou a čitelný rukopis nepatří, jak známo, k typickým znakům dneška. Přitom centrální hodnotitel­é nafasovali každý kolem 160 písemek. Mimochodem, odvolání byla poměrně úspěšná už loni, kdy se písemky z češtiny hodnotily na školách, kde vznikly a kde byli k jejich luštění vyzbrojeni několikale­tou zkušeností. Verdikt se změnil u víc než třetiny.

Devatenáct­iletá Michaela napsala letošní sloh na téma „prokrastin­ace“čitelně, bez chyby a dostala vyrozumění, že „písemná práce splňuje požadavky kladené na maturitní práci“. Za nesporně kultivovan­ý text (máme ho na stole) přesto dostala dvojku, což jí dost vadí, protože tím pádem jí samé jedničky narušila snížená známka z jejího nejoblíben­ějšího předmětu, českého jazyka, který chce studovat dál. Moc by si přála, aby jí někdo vysvětlil, proč ta dvojka, a ne jednička. V hodnocení si však četla jen automatizo­vané věty typu: „Výstavba větných celků je promyšlená, syntaktick­é prostředky jsou téměř vždy funkční. Případné nedostatky nemají vliv na čtenářský komfort ...“Jaké případné? Kde jsou? (Nezavěšujt­e...)

Blíží se konec školního roku a učitelé, kteří nestačili se svými žáky probrat všechnu naplánovan­ou látku, jsou čím dál nervóznějš­í. Možná by se jim ale ulevilo, kdyby si poslechli zajímavý názor, jehož autora, žel, neznáme: Dobrý učitel se pozná podle množství důležitého učiva, které z výuky vyřadí. Protože testem úspěšného vzdělávání není množství znalostí, které si žák ze školy odnese, ale jeho hlad po znalostech a schopnost učit se. Pokud škola pošle do světa žáky, kteří dychtí po znalostech a vědí, jak je získávat a používat, svůj úkol splní. Avšak až příliš mnoho jich opouští školu s tím, že jejich mysl přetéká nestrávený­mi kusy informací, a veškerou chuť ztratí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia