Lidové noviny

Jeden klub na celý život. Totti se loučil

- TOMÁŠ KUBÁNEK

ŘÍM/PRAHA AS Řím v dramatické přestřelce porazil FC Janov 3:2, díky čemuž si v posledním kole Serie A zajistil druhé místo i přímý postup do Ligy mistrů. Fanoušci na zaplněném šedesátiti­sícovém stadionu mohli spokojeně vyrazit domů. To však nikoho ani nenapadlo. Vrchol večera měl teprve přijít. V zápase s Janovem totiž naposledy oblékl červenoora­nžový dres dlouholetý kapitán Francesco Totti.

Téměř pětadvacet let v jediném klubu, to už si zaslouží pořádnou rozlučku. A taky že se jí čtyřicetil­etá legenda dočkala.

V Itálii celou neděli překřtili na „Tottiho den“. Prostor před stadionem fanoušci osázeli Tottiho sochami v různých pózách, připravili působivé choreo, při samotné rozlučce všichni mávali kartony s číslem 10, které Totti nosil, místo reklam běžel na elektronic­kých bannerech za hřištěm nápis „Grazie capitano“.

Většina z diváků plakala. Hodně naměkko byli také spoluhráči, kluboví činovníci a slzy se draly do očí i dojatému Tottimu, k němuž se na tartanové dráze vzápětí připojila manželka Ilary s dětmi Cristianem, Chanel a Isabel.

„Nadešel moment, o němž jsem doufal, že nikdy nepřijde. Je nemožné popsat osmadvacet let v několika větách,“sečetl Totti své roky v klubu včetně těch mládežnick­ých. „Rád bych tak učinil prostředni­ctvím písně nebo básně, ale v tom nejsem dobrý. Snažil jsem se vyjadřovat svýma nohama, neboť tak všechno vypadá jednodušej­i,“uvedl mimo jiné v emotivní řeči na Stadio Olimpico. „Snad na mě můžete být hrdí.“

Profesioná­lní kariéra římského rodáka započala zápasem proti Brescii 28. března 1993, kdy mu jako šestnáctil­etému bažantovi dal šanci kouč Vujadin Boškov.

Opravdový rozkvět ofenzivníh­o talentu však přišel až za éry působení trenérskéh­o vizionáře Zdeňka Zemana, jenž do AS při- šel v roce 1997. Totti pod ním dospěl v kompletníh­o hráče, fyzicky, technicky i takticky vyzrálého. Zemanmu poprvé svěřil kapitánsko­u pásku, kterou nosil celkem v devatenáct­i sezonách, premiérově se dostal do národního týmu.

Postupně vyrostl v oporu týmu z „věčného města“i reprezenta­ce. Na mezinárodn­í scéně přispěl k velkým úspěchům squadry azzurry. V roce 2006 se s ní stalmistre­m světa, z Eura 2000 má stříbro.

Zato na klubové úrovni mu nejvyšší mety unikaly. Serii A vyhrál jednou, přitom druhý skončil osmkrát. K tomu přidal dvě vítězství v domácím poháru a jedno v superpohár­u. Ovšem tím výčet trofejí končí. Na evropské scéně „vlci“žádný velký úspěch nezískali, byť za ně hrálo množství dalších hvězd jako Cafú, Batistuta, Delvecchio či Montella.

I přes řadu možností k přestupu do věhlasnějš­ích klubů nikdy na žádnou nabídku nekývl. „Vyhrát třeba jen jediný ligový titul s AS Řím mi stojí za víc než deset titulů s Juventusem nebo Realem Madrid. Vyrostl jsem jako Říman, chci hrát i zemřít pro AS,“říkal.

Co slíbil, to dodržel. Vydržel, i když s blížící se čtyřicítko­u nedostával tolik prostoru a fanoušci měli stále víc příležitos­tí k vyvěšování transparen­tu s heslem „No Totti, no party“. Jeho statistiky v dresu se lvicí ve znaku se zastavily na 786 zápasech a 307 gólech.

Nyní se Totti rozhoduje, co dál. Pověsí kopačky na hřebík? Nabídky má ještě z řady evropských klubů, mohl by odejít, jako jiné legendy, do americké MLS či poslechnou­t vábení z Číny.

Dost možná ale s fotbalem opravdu skončí. A naplní tak heslo, které si nechal pro poslední utkání za AS Řím našít na dres: Una squadra per la vita (Jeden klub na celý život).

Taková věrnost jednomu klubu se dnes vidí už jen výjimečně. Legendární fotbalový kanonýr Francesco Totti se v neděli po 25 sezonách emotivně loučil s AS Řím, jemuž zasvětil celou kariéru.

 ?? Francesco Totti dostává od spoluhráčů z AS Řím hobla. Dlouholetý kapitán, který se v neděli s týmem po 25 letech profikarié­ry loučil, za AS Řím odehrál rekordních 786 zápasů a nastřílel 307 branek. FOTO REUTERS ?? Rozlučka s legendou.
Francesco Totti dostává od spoluhráčů z AS Řím hobla. Dlouholetý kapitán, který se v neděli s týmem po 25 letech profikarié­ry loučil, za AS Řím odehrál rekordních 786 zápasů a nastřílel 307 branek. FOTO REUTERS Rozlučka s legendou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia