Lidové noviny

Obhájce versus bašta country

Pittsburgh – Nashville, finále Stanley Cupu

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

PRAHA Jeden z největších favoritů a zároveň obhájce titulu versus outsider, od kterého jen málokdo čekal postup přes 1. kola play off. Pittsburgh vs. Nashville. Tyto dva týmy započaly v noci na dnešek letošní finálovou bitvu o Stanley Cup.

Triumf Pittsburgh­u by byl velkým dárkem pro fanoušky klubu, který letos slaví padesát let od svého vzniku a vstupu do NHL. Tučňáci se navíc mohou stát vůbec prvním týmem od roku 1998 a triumfu Detroitu, který vítězství ve Stanleyově poháru obhájí. „Chceme se soustředit jen na tuto sezonu. Nechceme se zabývat tím, jestli něco obhájíme. Jdeme do toho s tím, že vyhrajeme další sérii. Je důležité starat se vždy jen o příští zápas,“prohlásil před finále útočník Penguins Conor Sheary.

K tomu by svou vítěznou sérii mohl natáhnout útočník „Pens“Sidney Crosby. Ten jako kapitán dove- dl v roce 2015 na mistrovstv­í světa v Praze Kanadu k titulu, s céčkem na dresu loni zvedal nad hlavu Stanley Cup a zároveň byl u triumfu javorových listů na Světovém poháru. „Dobře vím, co pro Sida znamená znovu uspět. Nikdy v životě jsem ho neviděl koncentrov­anějšího a odhodlaněj­šího než loňské a letošní play off. On hokej hrozně miluje a snad nikdo v týmu si neuvědomuj­e naši pozici lépe než on,“říká o Crosbym Matt Cullen.

Zázračná proměna

Zatímco Pittsburgh bude usilovat už o pátý triumf v NHL, Nashville se vůbec poprvé za dvacetilet­ou historii klubu dostal dál než do druhého kola play off. Klub, který přežil klinickou smrt v roce 2007, kdy mu kvůli finančním potížím hrozil přesun do jiné destinace, musel zpočátku fanoušky z města country učit, jak na hokeji správně fandit. Nyní má naopak jedny z nejlepších a nejhlučněj­ších příznivců v soutěži.

Finále Stanley Cupu začalo dnes v noci (výsledek najdete na Sport.lidovky.cz) v Pittsburgh­u, kde je ve čtvrtek na programu i druhý zápas. V neděli a úterý se hraje v Nashvillu.

Držitel Stanley Cupu bude znám nejpozději ve čtvrtek 15. června. Všechny zápasy začínají ve 2 hodiny SELČ.

Současná sezona vůbec patří mezi průlomovou. Za dlouholeté­ho působení kouče Barryho Trotze tým kladl důraz na urputnou defenzivu a výkony brankáře, nyní se konečně rozhodl vsadit také na útočení. A prospělo mu to.

Generální manažer David Poile, který je v klubu celých dvacet let, dosadil v roce 2014 na stří- dačku amerického kouče Petera Lavioletta, následně výměnami získal současného lídra týmu Filipa Forsberga, prvního centra Ryana Johansena a za dlouholeté­ho kapitána Sheu Webera i jednoho z nejlepších beků soutěže P. K. Subbana. A jeho tým se letos v play off neskutečně rozjel, proti favoritům z Chicaga a St. Louis prohrál dohromady jen čtyřikrát.

„Samozřejmě jsme ohromně šťastní, že jsme šampiony Západní konference. Ale teď budeme hrát o Stanley Cup. Ukažte mi v kabině hráče, který by ho nechtěl,“pronesl bek Roman Josi.

„Splnil se nám sen. Ale i když jsme došli tak daleko, zároveň pořád cítíme hlad po úspěchu – a teď máme šanci hrát o Stanley Cup,“vykládal gólman Pekka Rinne.

Nejlepší útok, nejlepší obrana

Pittsburgh bude tradičně spoléhat na svou drtivou sílu v útoku. S 24 body (7 + 17) vévodí kanadskému bodování play off Jevgenij Malkin před Crosbym (7 + 13), v první šestce produktivi­ty jsou ještě Phil Kessel a Jake Guentzel. Až na osmém místě je nejprodukt­ivnější hráč Nashvillu Filip Forsberg (8 + 7).

Naopak Predators se budou opírat o své zadáky, především velice produktivn­í čtveřici Ellis, Josi, Subban a Ekholm, kteří jsou v osmičce nejlépe bodujících beků play off.

Co se týče postu brankářů, oba týmy v nich mají velkou oporu. Penguins se mohou spolehnout hned na dvojici velmi dobrých gólmanů. Marc-André Fleury vynikající­mi výkony pomohl Pittsburgh­u přejít přes Columbus a vítěze základní části Washington, jednička Matt Murray zasáhl po vyléčení zranění do série s Ottawou a rovnou se stal nejlepším gólmanem play off s úspěšností zákroků 94, 6 %. Gólman Predators Pekka Rinne (94,1 %) za ním jen těsně zaostává a je pro svůj tým stejnou oporou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia