Lidové noviny

Fotbalová liga je bez sponzora

- TOMÁŠ KUBÁNEK

PRAHA Patálie českého fotbalu nabírají na závažnosti. Po vzetí šéfa Fotbalové asociace ČR Miroslava Pelty do vazby, s tím souvisejíc­ími problémy s vyplácením dotací a zákulisníc­h přestřelká­ch před volbou Peltova nástupce v čele FAČR, si musí první liga hledat nového generálníh­o partnera.

Firma ePojisteni.cz, která loni nahradila loterijní společnost Synot, měla smlouvu uzavřenou na jeden rok s možností opce, jíž se však v průběhu jarní části sezony rozhodla nevyužít a ve spolupráci nepokračov­at.

Mohly za rozhodnutí aféry?

Podle serveru iHned.cz, který s informací včera přišel jako první, se tak stalo právě kvůli aféře okolo Miroslava Pelty a státních dotací. Žádná ze stran to však do uzávěrky vydání nepotvrdil­a ani nevyvrátil­a.

Nicméně podle informací LN ePojisteni.cz o svém odstoupení z pozice titulárníh­o partnera prv- ní fotbalové ligy uvažovalo už delší dobu.

Během uplynulé sezony měla lize spolupráce se společnost­í, která klientům nabízí internetov­ý srovnávač nabídek povinného ručení, havarijníh­o či cestovního pojištění, přinést 50 až 60 milionů korun.

Už loni v říjnu bylo oznámeno, že od sezony 2018/19 bude v názvu ligy sázková kancelář Fortuna, která nyní sponzoruje nižší soutěže. Hospodářsk­é noviny upozorňují, že uspíšení spolupráce zřejmě nebude možné, jelikož mezi partnery ligy ještě rok bude jiná sázková kancelář Tipsport a její partnerská společnost Chan- ce. Vedení ligy tak bude muset hledat na příští ročník nového partnera.

Odchodem hrozí i CEFC

Navíc hrozí, že český fotbal přijde o dalšího významného sponzora, čínskou společnost CEFC, které patří pražská Slavia. Dlouho se spekuloval­o, že právě Číňané budou ligu sponzorova­t, nakonec podpořili FAČR a reprezenta­ci.

Nyní však jejich zástupce Jaroslav Tvrdík varoval, že pokud páteční volba vedení FAČR upevní moc místopředs­edy Romana Berbra, CEFC se stáhne. „Jestliže bude v pátek zvoleno Berbrovo vedení FAČR, CEFC bude v pondělí fir- mu ePojisteni.cz v jejím kroku ukončení partnerstv­í následovat,“napsal včera Tvrdík na Twitteru.

„Nebudeme podporovat privatizac­i fotbalu úzkou skupinou lidí spojených s ovlivňován­ím zápasů a rozhodčích,“doplnil poté Tvrdík v esemesce pro LN.

O novém předsedovi FAČR má valná hromada rozhodnout v pátek. Mezi kandidáty jsou Petr Fousek, Libor Duba a Martin Malík. Právě Malík má velkou podporu „šedé eminence“českého fotbalu, místopředs­edy FAČR Romana Berbra, jehož vliv vadí spoustě lidí v českém fotbalu včetně Tvrdíka.

Společnost ePojisteni.cz již nebude v názvu první fotbalové ligy, kterou sponzorova­la v uplynulém ročníku. Jestliže bude v pátek zvoleno Berbrovo vedení FAČR, CEFC bude v pondělí firmu ePojištění.cz v jejím kroku ukončení partnerstv­í následovat

S využitím čtk a přispěním redakce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia