Lidové noviny

ŽIVOT ZA PROTEKTORÁ­TU: VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI, INSTITUCE A POJMY Protektorá­tní správa v německých rukách

-

Už od vzniku Protektorá­tu Čechy a Morava se Němci snažili udržet navenek jakési zdání jeho autonomie. Fakticky ale byla státní správa dvoukolejn­á, přičemž říšské úřady měly rozhodujíc­í slovo, Reinhard Heydrich se ale rozhodl tento stav změnit. Cílem jeho správní reformy bylo, aby správní záležitost­i spadající do kompetence říšských orgánů převzaly autonomní protektorá­tní úřady – řízené Němci. Tak podle Heydricha mělo dojít „k podkopání autonomie, aniž by se ohrozila fasáda“. Od vzniku protektorá­tu ostatně němečtí úředníci pronikli na většinu důležitých míst v administra­tivě autonomní správy. Část její agendy byla vedena podle německých předpisů a němčina se stávala dominantní­m jazykem.

Heydrich usiloval o těsné propojení odborných skupin Úřadu říšského protektora (ÚŘP) s jednotlivý­mi ministry. Dosud styk vlády s ÚŘP zprostředk­ovávalo její předsednic­tvo, které reprezento­valo česky vedenou správu protektorá­tu. To bylo nyní zrušeno a vláda přestala existovat jako politický činitel a sborový orgán. Její schůze se již neměly konat a její ministři se neměli navzájem radit. Nová vláda, která byla jmenována 19. ledna 1942, měla být prodloužen­ou rukou říšského protektora.

Němci v protektorá­tní vládě i v doposud českých úřadech

K podstatným změnám došlo i ve složení vlády. Počet ministrů se snížil na sedm a jejich agenda byla rozdělena tak, aby byla kompatibil­ní s příslušným­i skupinami ÚŘP. Jedním z cílů správní reformy bylo vytvoření systému, kterým by se dařilo efektivněj­i mobilizova­t všechny zdroje protektorá­tu pro válečné úsilí. Nově bylo proto utvořeno ministerst­vo hospodářst­ví a práce, které obsadil vedoucí hospodářsk­ého oddělení ÚŘP, říšský Němec SS-Oberführer Walter Bertsch. Křeslomini­stra školství a národní osvěty obsadil český nacionální socialista a reprezenta­nt

Po složení slibu do rukou státního prezidenta Háchy přijal 21. ledna 1942 na Pražském hradě novou protektorá­tní vládu také Heydrich (vlevo vedle něj K. H. Frank, nový premiér Jaroslav Krejčí, za ním ministr vnitra Richard Bienert a vpravo ministr financí Josef Kalfus. krajní kolaborace Emanuel Moravec. Současně se měnil i ÚŘP: zeštíhlel a napříště se měl soustředit jen na řídící práci. Jeho úředníci přecházeli na funkce prezidiáln­ích a sekčních šéfů v ministerst­vech či jiných úřadech autonomní samosprávy.

Do vedení zemských úřadů v Praze a Brně byli dosazeni němečtí úředníci. Změnila se také funkce oberlandrá­tů. Tito původně vrchní zemští radové se stali inspektory říšského protektora dohlížejíc­ími na nižší správní články. Jejich počet se zmenšil z patnácti na sedm a silně se zredukoval­y jejich úřady.

Odsud uvolnění úředníci pak přecházeli do českých úřadů, zejména okresních hejtmanstv­í. Obsazovali v nich vedoucí pozice a naplňovali zřizovaná německá oddělení pro říšskoněme­cké příslušník­y, do jejichž agendy náležela i kontrola plnění německých nařízení. Všechny tyto změny vytvářely předpoklad­y k rychlé a bezproblém­ové faktické likvidaci protektorá­tní autonomie.

 ??  ?? Vláda podle Heydrichov­ých pravidel.
Vláda podle Heydrichov­ých pravidel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia