Lidové noviny

Morava uhranutá zpěvem

- MARTIN ZVĚŘINA

Vsobotu začne 22. ročník festivalu Concentus Moraviae, jeho letošním tématem je lidský hlas – La voce. V devatenáct­i městech se až do 29. června budou moci posluchači potěšit hudbou a samozřejmě i zpěvem. Dramaturge­m letošního ročníku je Václav Luks a tématem, kromě různých podob hlasu, jsou i oslavy výročí 450 let od narození Claudia Monteverdi­ho.

REZONANCE

Rezidenční­m souborem festivalu je letos soubor Cantar Lontano vedený Markem Mencobonim. Už návštěvníc­i prvního koncertu v tišnovském klášteře Porta coeli se seznámí se zvláštní technikou „zpěvu na dálku“, kterým soubor oživuje tradici Itálie 17. století, kdy jsou zpěváci různě rozmístěni v prostoru a počítají s akustikou daného místa. V sobotu zaznějí slavnostní nešpory Diega Ortize, následujíc­í den soubor vystoupí v rakouském Retzu, pak ještě v Brně, ve Slavkově u Brna a Náměšti nad Oslavou. Sardinský polyfonní zpěv budou moci obdivovat posluchači v Hustopečíc­h 8. června. Zde v podání souboru Tenores Góine di Nuoro zazní hluboký hrdelní zpěv typický pro horskou oblast Barbagii. Tato tradiční technika zpěvu se stala v roce 2008 součástí kulturního dědictví UNESCO.

Na festivalu však nebudou chybět ani tuzemské špičkové soubory. Ve valtickém zámeckém divadle 7. června zazní Händelova opera Acis a Galatea v nastudován­í souboru Collegium Marianum a loutkového divadla Buchty a loutky. Ve Žďáru nad Sázavou vystoupí brněnští Czech Ensemble Baroque, ve Velkém Meziříčí Hana Blažíková, která svůj zpěv doprovodí na románskou harfu, v Bystřici nad Pernštejne­m Schola Gregoriana Pragensis a sbor Kantiléna, v Hustopečíc­h Ensemble Inégal, v Kyjově Musica Florea. Celý festival uzavře Collegium 1704 a Collegium Vocale v třebíčské bazilice svatého Prokopa posledním opusem Claudia Monteverdi­ho Selva Morale e Spirituale, jenž shrnuje vše, co „božský Claudio“v hudbě prosadil. Vydejme se na koncerty „ve zvídavosti a důvěře“, jak řekl Václav Luks.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia