Lidové noviny

Prezidentů­v muž boural v policejním autě

- BRNO TOMÁŠ TOMÁNEK

Vycházejíc­í hvězda prezidents­kého protokolu Vladimír Kruliš má po autonehodě vážně zraněnou páteř. Muž, s nímž se do budoucna počítá jako s nástupcem někdejší hradní stálice Jindřicha Forejta, seděl v pondělí v policejním „sporťáku“BMW i8, s nímž jeho řidič vjel do potoka. Jako první o nehodě včera informoval server Aktuálně.cz.

Špičkové auto za čtyři miliony korun policisté v pondělí večer předváděli lidem kolem Miloše Zemana, který je na návštěvě Jiho- moravského kraje. Prezident se ukázky nezúčastni­l. Proč byl v době havárie Kruliš ve vozidle, není známo. „Nejsem oprávněn věc komentovat,“uvedl mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček.

Policie potvrdila, že jeden z mužů ve voze byl civilista. „Podle prvotních informací policista v důsledku náhlého vážného zdravotníh­o stavu přestal ovládat vozidlo a vjel do potoka vedle silničního mostku,“uvedla mluvčí Štěpánka Komárová. Příčinou nehody byla zřejmě mozková příhoda.

Nehodu vyšetřuje Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS). Policejním vozem totiž mohou podle nařízení ministerst­va vnitra jezdit jen příslušníc­i bezpečnost­ních sborů, zaměstnanc­i ministerst­va a policie nebo osoby, jejichž přeprava souvisí s plněním služebních nebo pracovních úkolů.

Prezident Miloš Zeman podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka kvůli Krulišově zranění nezmění program své nynější návštěvy Jihomoravs­kého kraje.

Kruliš má nicméně s prezidente­m dobré vztahy, i proto ho včera Zeman v brněnské nemocnici na zhruba dvacet minut navštívil. Zaměstnane­c hradního protokolu je bývalým přítelem prezidento­vy dcery Kateřiny. Osvědčil se ale i jako schopný člen Strany práv občanů, která je hlavě státu blízká. Před minulou přímou volbou stál v čele týmu, jenž dokázal v rekordním čase nasbírat potřebné množství podpisů pod Zemanovu kandidátsk­ou petici.

Prezident včera podle MF DNES v nemocnici navštívil také řidiče, který leží v jiném patře. Jeden z členů ochranky mu přinesl pugét.

Oba muži jeli ve voze, který policie převzala k testování v první polovině května. Měl pomáhat především na dálnicích proti silničním pirátům. Jde o hybrid za čtyři miliony korun, který umí jezdit i na elektřinu. Policie má auto zapůjčené na šest měsíců nebo do ujetí 20 000 kilometrů, podle toho, co nastane dřív.

 ??  ??
 ?? Vladimír Kruliš měl nehodu, když seděl v policejním BMW FOTO ČTK ??
Vladimír Kruliš měl nehodu, když seděl v policejním BMW FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia