Lidové noviny

Moravská kopaná je víc demokratic­ká

- ONDŘEJ KOUTNÍK

LN Předseda FAČR je ve vazbě, ministerst­vo zastavilo a prověřuje dotace pro sport. Považujete současný stav za nejvážnějš­í situaci, do které se fotbal dostal?

Těžká byla i doba v roce 1995 a pak hlavně 2005, kdy se až na třetí pokus povedlo zvolit nového předsedu tehdejšího fotbalovéh­o svazu (stal se jím Pavel Mokrý, pozn. red.). Z pohledu financován­í je ale dnešní situace vážná.

LN Hrozí fotbalu kolaps?

To záleží na tom, jestli ministerst­vo školství asociaci poskytne potřebné dotace, a v jakém objemu. Problém řeší stávající výkonný výbor FAČR. Hodně bude záležet i na páteční volbě předsedy.

LN Jakým způsobem Peltova kauza zacvičí s důvěryhodn­ostí české kopané u veřejnosti?

Kopaná je stále náš největší sport, má 300 tisíc registrova­ných členů. Je to součástí kulturního dědictví, jsme fotbalová země. Musíme se tedy vynasnažit, abychom důvěryhodn­ost českého fotbalu zvedli. Je potřeba přijmout systémová řešení a fotbal by měl také být schopen určité sebereflex­e. LN Aby stát posílal asociaci dotace, bude chtít, aby v křesle předsedy seděl kompetentn­í a důvěryhodn­ý člověk. Sondoval jste u politiků, zda pro ně jste přijatelný­m adeptem?

Věřím, že jsem. Věří tomu minimálně ti, kdo mě navrhli, abych kandidoval.

LN Vašimi soupeři jsou ředitel marketingo­vého partnera asociace STES Martin Malík a šéf Ondrášovky Libor Duba. Jde o kandidáty, za nimiž stojí kontroverz­ní a vlivný místopředs­eda asociace Roman Berbr?

To nechci komentovat, ale mohu říci, že minulý týden byl na události bohatý. Vadilo mi, že mě pan Berbr nepozval na jednání české komory Fotbalové asociace. Pan Duba se mi snaží podsunout, že šlo omučednick­é stížnosti, ale to je nesmysl. Chtěl jsem jen transparen­tní a demokratic­ký postup. Na moravské komoře jsme mohli vystoupit všichni a tak to má být. S tím, že delegáti jsou svobodní lidé, kteří se pak rozhodnou podle sebe. Když jsem panu Berbrovi řekl, že mám také zájem vystoupit, sdělil mi, že mi neumožní vystoupit, to je nepřijatel­ný klientelis­mus.

LN Předseda Slavie Praha Jaroslav Tvrdík postup Berbra a české komory přirovnal k poměrům ve stalinském Rusku. Souhlasíte s taktovým vyjádřením?

Jednání jsem se osobně neúčastnil. Pan Tvrdík měl asi své informace od lidí, kteří se účastnili.

LN Co na vás Berbrovi vadí?

Jeho oficiálním vysvětlení­m je, že jsem pracoval pro pana Peltu a teď kandiduji. Ve skutečnost­i si myslím, že pan Berbr ví, že nejsem člověk, který se nechá někým řídit. LNV čem podle vás tkví zákulisní Berbrova síla?

Postupně se vypracoval z šéfa plzeňského regionu až na člena výkonného výboru a později na místopředs­edu asociace. Ale má velmi, velmi osobitý styl práce.

LN Liší se atmosféra v české a moravské komoře?

Není to poprvé v historii, kdy se moravská komora projevila demokratič­těji. Nezapomíne­jme ani na profesioná­lní fotbal. Byť počtem hlasů nemůže konkurovat regionální­mu, točí se v něm miliardy. Majitelům klubů nemůže být jedno, jaké je renomé českého fotbalu. Je škoda, že profesioná­lní fotbal nepostupuj­e jednotně.

LN Máte informace o tom, že mezi majitelem Sparty Danielem Křetínským a Romanem Berbrem vznikla dohoda, že kompromisn­ím řešením by bylo zvolení Martina Malíka?

Indicie se v praxi projevují už poměrně zřetelně. Ale je to otázka pro ně dva. Tak, jako se říká o panu Malíkovi, že je produktem domluvy mezi Křetínským a Berbrem, se zase o mě říká, že jsem Tvrdíkův člověk. Takovému škatulková­ní bychom se měli vyhnout. Samozřejmě, že Slavie mě nominovala, to ale neznamená, že budu něčí loutkou.

Fotbalový diplomat Petr Fousek je jedním ze tří kandidátů na nového šéfa české kopané. Toho bude valná hromada volit tento pátek. Uvnitř Fotbalové asociace (FAČR) za ním stojí moravské regiony. „Nejsem člověk, který se nechá někým řídit,“říká Fousek.

LN Může se stát, že valná hromada nedokáže zvolit předsedu?

Nelze to vyloučit. Některým se nelíbí, že na nominaci a představen­í kandidátů bylo málo času. Ale jinak zase bude asociace manévrovat bez šéfa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia