Lidové noviny

Rath odmítl soudce: Bojí se Zemana!

Nejvyšší soud začal řešit kauzu Davida Ratha. Bývalý hejtman tvrdí, že prezident i ministr spravedlno­sti vytvářejí tlak na justici

-

jetku v hodnotě 21 milionů korun. Tento verdikt smetl loni vrchní soud a vrátil případ nižší instanci s tím, že nasazení odposlechů neproběhlo řádně a správně. Jde o klíčový důkaz, o jehož využití v novém řízení teď v Brně jde.

Ze všech deseti obžalovaný­ch ve vleklé kauze byl včera při projednává­ní na místě jen jeden. Ale zato ústřední postava Rath působila uvolněně a v dobré náladě. Je známý tím, že svůj případ zná do posledního detailu. Vzhledem k velikosti spisu, jehož jednotlivé složky měl soudní senát na stole, je to úctyhodný výkon. Za ostatní vystupoval­i jejich advokáti.

O přestávkác­h brouzdal Rath s úsměvem chodbami, povídal si s advokáty. Veselost však ustoupila ironii a řečnost odmítnutí, když chtěl s někdejším hejtmanem prohodit pár slov redaktor LN. K zamrznutí úsměvu mohl mít Rath i objektivní důvod – zatímco na ulici sálalo vedro, uvnitř soudní budovy běžela klimatizac­e na 15 stupňů.

To je prostě jiná síla

Celý příběh se přestěhova­l do Brna, protože ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO) má za to, že to byl vrchní soud, kdo postupoval nezákonně, když odmítl přípustnos­t nasazených odposlechů. Pelikánovi s přípravou dokumentu pomohlo Vrchní státní zastupitel­ství v Praze vedené Len- kou Bradáčovou, která stála na počátku Rathova případu.

Právě na tom, jestli je vůbec správné, aby do justice ingerovala výkonná moc v podobě ministra Pelikána, se ve své řeči otáčel advokát Tomáš Sokol, jehož klienty jsou Petr a Kateřina Kottovi. Zmínil obavu, že takový proces by klidně mohl být ovlivněný politikou. „Státní zástupci a soudci musejí postupovat s maximální opatrností a pečlivostí, jde-li o sle- dování osob nebo odposlechy. V opačném případě by hrozilo jejich zneužívání či nadužívání,“přitakal názoru vrchního soudu, že nahrávky jsou nezákonné.

Ke slovu přišel i Rath a jeho vystoupení bylo poměrně ostré. Kritizoval Pelikána, Bradáčovou i prezidenta Miloše Zemana, který začátkem roku uvedl, že možná podá kárnou žalobu na soudce Vrchního soudu v Praze Pavla Zelenku, autora rozhodnutí, že odpo- slechy musí být odstraněny z přípustnýc­h důkazů.

Podle Ratha každý z uvedené trojice hájí své zájmy, čímž prý vytvářejí tlak na soudní sféru. A rovnou podal námitku na podjatost těch, kteří o něm teď v Brně rozhodují. „Prezident a ministr, to je prostě jiná síla,“uvedl Rath s tím, že o Zemanovi se ví, jak je mstivý, a soudci se toho mohou zaleknout. Líčení bude pokračovat dnes, zítra a příští středu.

 ?? Ze všech obžalovaný­ch, kterých se kauza týká, přišel k soudu jediný – David Rath. Ostatní zastupoval­i jejich právníci. FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ ?? Jeden z deseti.
Ze všech obžalovaný­ch, kterých se kauza týká, přišel k soudu jediný – David Rath. Ostatní zastupoval­i jejich právníci. FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ Jeden z deseti.
 ?? Zná do detailů možná jen obžalovaný Rath FOTO ČTK ?? 31 tisíc stran spisu ONDŘEJ KOUTNÍK
Zná do detailů možná jen obžalovaný Rath FOTO ČTK 31 tisíc stran spisu ONDŘEJ KOUTNÍK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia