Lidové noviny

Žalobce Komár se hájí: Byla ohrožena bezpečnost země

- BRNO MARTIN SHABU

Když se vedení policie loni v červnu pustilo do bleskového slučování elitních policejníc­h útvarů, Vrchní státní zastupitel­ství v Olomouci nabylo podezření, že důsledkem by mohlo být dokonání trestného činu. Náměstek Pavel Komár se proto rozhodl vyslýchat policejníh­o prezidenta Tomáše Tuhého a jeho tehdejšího náměstka Zdeňka Laubeho. Protože ale svůj záměr tehdy potvrdil novinářům, „vykoledova­l“si kárnou žalobu od nejvyššího žalobce Pavla Zemana. Znevěrohod­nil prý odbornost státního zastupitel­ství a porušil povinnost tajit osobní údaje lidí, které se objevují v policejníc­h spisech. Včera se žalobou začal zabývat Nejvyšší správní soud v Brně.

Šlo o Roberta Šlachtu

Komár si připravil rozsáhlou argumentac­i, kterou vrátil do hry staré téma: reorganiza­ce byla motivována snahou zbavit se Roberta Šlachty. „Podezření, které jsme měli, vyplývalo z trestních věcí, jimiž jsme se zabývali,“prohlásil Komár. Již delší dobu totiž v odposlešíc­h naráželi na poptávku z kriminální­ho prostředí, aby Robert Šlachta nestál v čele Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu. To stavělo sloučení protimafiá­nské a protikorup­ční jednotky do zcela jiného světla.

Na svou obhajobu četl Komár pasáže odposlechů z trestní kauzy Vidkun okolo olomouckéh­o exhejtmana Jiřího Rozbořila. Konkrétně rozhovor stíhaného podnikatel­e Ivana Kyselého a bývalého náměstka krajské policie Karla Kadlece z ledna 2015. „Mají za úkol vyřešit Šlachtu. Přímo Laube si zavolal Milana. Říkal mu: Dívej, když jsem nastoupil do funkce, dostal jsem úkoly. Dostal jsem úkol odrovnat Šlachtu,“přečetl u soudu Komár. Zdeněk Laube byl jedním z autorů reorganiza­ce. Pod označením Milan se podle Komára skrýval bývalý důstojník Policejníh­o prezidia Milan Pospíšek. O měsíc později pak podle Komárova včerejšího vyjádření zachytily štěnice jiný rozhovor dua Kadlec–Kyselý: „Tuhý má úkol od Chovance, aby pomohl sociální demokracii.“

Náměstek Komár také citoval rozhovor z pracovny krajského policejníh­o šéfa v Olomouci Libora Krejčiříka s Kadlecem z února 2015: „Kadlec říká Krejčiříko­vi, jestli ví, na co se ho Laube ptal kromě tabulek. Ptal se ho na jeden živý spis. Laube mu vyprávěl o ministrovi a premiérovi, že na tom spise mají zájem.“

V další části své výpovědi náměstek Komár vypíchl ještě jednu pasáž odposlechů z kauzy Vidkun. A sice tu, v níž se obvinění baví o tom, že Šlachta na rozdíl od jiných šéfů útvarů nesdílel informace s náměstkem Laubem. „Vild (do loňského července šéf protikorup­ční policie – pozn. red) mu něco řekne, z krajů mu něco řeknou, Šlachta mu nic neřekne. Předá to policejním­u prezidento­vi a ten to předá zase dál,“přečetl Komár. V této souvislost­i zmínil také opakované úniky informací speciálně z protikorup­ční jednotky, které komplikova­ly postupy státních zástupců nejen v Olomouci.

Kvůli reorganiza­ci policie hodlal vyslýchat policejníh­o prezidenta i jeho náměstka a potvrdil to médiím. A kvůli tomu včera stanul olomoucký státní zástupce před soudem.

Jednání ve veřejném zájmu

Na svém rozhodnutí zveřejnit záměr, že se chystá vyslýchat policejní špičky, by Komár ani dnes nic neměnil. „Veřejný zájem jsem spatřoval v akutně hrozícím nebezpečí, že dojde k nevratnému kroku. Pokud by byl protiprávn­í aktivitou, znamenal by zásadní negativní dopady na trestní řízení. Byla ohrožena bezpečnost země,“uzavřel Komár. Žalobce Jiří Pavlík chtěl vědět, proč nevyužil možnosti nechat se nejvyšším státním zástupcem zbavit mlčenlivos­ti. Na to ale podle Komára nebyl čas a ani to nebylo nutné.

Po zhruba tříhodinov­ém líčení pak soud případ odročil, možná až na září. Chce si vyžádat dodatečné písemné materiály. A to od vrchních žalobců v Praze, kterým po výsleších policejníc­h šéfů olomoučtí partneři předali podklady. Soudci si také chtějí prostudova­t závěrečnou zprávu sněmovní vyšetřovac­í komise. Ta v lednu došla k závěru, že důvodem sloučení dvou policejníc­h útvarů nebyla snaha zbavit se Šlachty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia