Lidové noviny

O Nikulinovi rozhodne Pelikán

-

PRAHA Má Česko vydat údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina Rusku, nebo Spojeným státům? O tom jednal pražský městský soud a svým verdiktem rozhodován­í nijak nevyjasnil. Podle soudce Jaroslava Pytlouna je vydání přípustné do obou zemí. Konečné slovo budemít ministr spravedlno­sti Robert Pelikán.

O muže zadrženého loni v říjnu v Praze požádaly obě velmoci ve stejný den. Moskva kromě toho uvedla, že udělá vše pro to, aby vydání do USA zabránila.

Soudce Pytloun konstatova­l, že obě žádosti byly na zhruba stejné obsahové úrovni a podklady předložené oběma státy byly dostateč- né. Jednání obdobné povahy jako ta, která Nikulinovi kladou za vinu USA a Rusko, jsou trestná i v ČR a nejsou promlčená. Podmínky pro vydání jsou proto splněny.

USA obžalovaly Nikulina z devíti skutků, kterých se měl dopustit v letech 2012 až 2013, mimo jiné z útoku na profesní síť LinkedIn. Rusko na něj vydalo zatykač kvůli internetov­é krádeži z roku 2009 v řádu desítek tisíc korun.

Tvrzení, že je hackerem, Nikulin popírá. „Nic společného s tím nemám, všechno je to lež,“řekl dnes ke stíhání ze strany USA. Počítač prý nemá a práci s ním ovlá- dá pouze jako běžný uživatel. Prohlásil, že mu FBI po jeho zadržení nabízela beztrestno­st za to, že se přizná k proniknutí do elektronic­ké pošty neúspěšné prezidents­ké kandidátky Hillary Clintonové na příkaz ruského prezidenta Vladimira Putina a že vyjmenuje své spolupacha­tele. „Měl jsem vzít na sebe vinu za prolomení Demokratic­ké strany,“řekl u soudu.

„Chtěl bych zůstat v Česku, ale obávám se, že pokud bych byl propuštěn, mohl bych být unesen Američany,“uvedl dále. Necítí se vinen ani tím, zač ho stíhá Rusko, ale s vydáním do vlasti souhlasí. Věří, že tam ho čeká spravedliv­ý nepolitick­ý proces. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia