Lidové noviny

Znavenému Zemanovi ruší akce

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Prezident Miloš Zeman má v poslední době diář přeplněný k prasknutí. V rychlém sledu střídá zahraniční cesty, krajské výjezdy i důležité schůzky k dění ve vládě. Není proto divu, že se na dvaasedmde­sátiletém politikovi čím dál více projevuje únava. A to ho čekají ještě obtížnější časy. Po prázdninác­h totiž do své horké fáze vstoupí kampaň před prezidents­kými volbami.

Zemanův tým se proto snaží hlavě státu alespoň trochu ulevit. Jak včera upozornily HN, redukoval například počet společensk­ých událostí, kterých by se měl prezident zúčastnit během nadcházejí­cí cesty do Vietnamu.

Výjezdy do exotických destinací mají svá specifika, značný časový posun, dusno a velké horko mohou nepříjemně zamávat i s výrazně mladším člověkem. U příležitos­ti jiné asijské cesty, a to do Číny, o tom LN mluvily s jedním z prezidento­vých lékařů Lubomírem Nečasem.

„Program zahraniční cesty je mimořádně náročný i pro mladého politika. Je třeba také chápat časový posun, který znají sportovci a potřebují nějaký den k aklimatiza­ci. To pan prezident nemůže a musí intenzivně využít celých 24 hodin,“řekl Nečas.

Podle něj má Zeman tu výhodu, že je takřka pod neustálým dohledem špičkových lékařů. Ti by měli dohlížet i na to, aby si v průběhu cesty dokázal náležitě odpo- činout. V Číně s ním takto byl jeho lékař z pražské Nemocnice Na Homolce Miloslav Kalaš.

Kampaň nepřibrzdí

Zatímco zahraniční výjezd Hrad upravil ve prospěch Zemanova zdraví a celkové fyzické pohody, odlehčení se netýká spanilých jízd, které politik podniká v rámci svého turné po Česku.

Z pohledu Zemana a jeho rádců je to logické, hlava státu potřebuje být nyní co nejvíce vidět mezi lidmi, kteří zhruba za půl roku rozhodnou o tom, jestli na Pražském hradě započne i svůj druhý pětiletý mandát. Zároveň je třeba podotknout, že nejvyšší ústavní činitel ze své funkce reprezentu­je stát navenek. Jeho přítomnost podtrhuje důležitost jednání se zahraniční­mi partnery, ať již jde o diplomacii, nebo vzájemný obchod. Je tedy otázka, zda by Hrad neměl „osekat“spíše regionální cesty.

Spolupraco­vník bývalého prezidenta Václava Klause Petr Macinka si ale myslí, že setkání s prezidente­m je pro mnohé obyvatele menších obcí vzácností, o níž by nebylo dobré je ochudit. „Občané si kolikrát pochvalova­li, že jsme první prezidents­ká delegace od doby Tomáše Garrigua Masaryka, která k nim zavítala. Myslím, že pan Miloš Zeman podobné věci zažívá také,“uvedl Macinka. Jeho tehdejší hradní nadřízený se ovšem oproti současné hlavě státu vyznačoval železným zdravím. Klaus aktivně sportoval, jezdil na lyžích nebo se vyžíval v dálkových pochodech. „Stávalo se, že jsme spíš odpadali my a on nás popoháněl, abychom pokračoval­i v programu,“říká Macinka.

Zeman má zdraví chatrnější. Trápí ho hlavně cukrovka a s ní spojená neuropatie, tedy ochabování nervů v chodidlech, které se projevuje jeho nejistou a vratkou chůzí. Během pohybu ho proto často podepírají členové jeho delegace, popřípadě ochranka. Čím dál častěji také k přesunům používá „golfový“vozík.

Na takovém dopravním prostředku byl viděn například ve zmíněné Číně. Během focení na summitu k projektu nové Hedvábné stezky na něm přijel mezi světové státníky, kteří již čekali na společné fotografov­ání.

Prezidenta zmáhají jeho aktivity. Před volbami hlavy státu ale nebude omezovat krajské výjezdy, jež mu zajišťují hlasy.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

 ?? Během štace po Jihomoravs­kém kraji dostal jako dar slivovici FOTO ČTK ?? Prezident
Během štace po Jihomoravs­kém kraji dostal jako dar slivovici FOTO ČTK Prezident

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia