Lidové noviny

Zlý Trump, trumfují se Němci

- ROBERT SCHUSTER

BERLÍN/PRAHA Více než čtvrt roku před parlamentn­ími volbami objevili němečtí politici novou disciplínu: kdo se vymezí víc vůči americkému prezidento­vi Donaldu Trumpovi.

Již zkraje roku s tím začal sociálněde­mokratický vicekanclé­ř Sigmar Gabriel, a to krátce poté, co se stal ministrem zahraniční­ch věcí. Brzy ho následoval i nový předseda a volební lídr sociálních demokratů (SPD) Martin Schulz. Ten již jako někdejší předseda Evropského parlamentu a viditelná tvář unijní politiky dlouho volal po větší nezávislos­ti Bruselu na Washington­u.

V kombinaci se silným antiamerik­anismem části německé veřejnosti se najednou zdálo, že nejsilnějš­í německá levicová strana našla téma, s nímž může nejenom bodovat u voličů, ale dostat do úzkých i kancléřku Angelu Merkelovou z CDU.

V neděli se ovšem vůči Trumpovi nečekaně vymezila i šéfka německé vlády. Na předvolebn­ím mítinku sesterskýc­h křesťanský­ch sociálů (CSU) prohlásila, že Evropané se již nemohou spolehnout na tradiční spojence.

„My Evropané musíme vzít svůj osud do vlastních rukou,“řekla Merkelová vMnichově a odvolávala se přímo na zkušenosti posledních dní.

Krátce předtím se totiž zúčastnila řady jednání s americkým prezidente­m. Především pak víkendová vrcholná schůzka skupiny sedmi nejvyspěle­jších západních ekonomik (G7) v italské Taormině odhalila zásadní rozpo- ry mezi Trumpem a ostatními účastníky summitu. Jejich pohledy se lišily například v otázce migrační nebo klimatické politiky.

Ve Spojených státech vyvolala kancléřčin­a slova značný ohlas. „Jednoznačn­ě ho odmítla, aniž by ho jednou jmenovala,“napsal na- příklad list Washington Post. O zásadní změně v postoji Evropanů vůči Trumpově administra­tivě psal i deník New York Times.

Na slova německé kancléřky již nepřímo reagoval i sám Trump. Prostředni­ctvím Twitteru znovu zopakoval své dřívější vý- tky na adresu Německa, že vzájemná obchodní bilance je výrazně vychýlena v neprospěch USA.

Navíc prý Němci platí znatelně méně do rozpočtu NATO, než kolik by měli. Původně přitom označil Trump své turné po Evropě jako „úspěšné“.

Lídr SPD Martin Schulz v reakci na to vytkl Trumpovi „politické vydírání“. „Je povinností nás všech postavit se tomuto muži do cesty se vším, co máme,“napsal Schulz v příspěvku pro list Tagesspieg­el.

Němečtí sociální demokraté vytáhli ve volební kampani protitrump­ovskou kartu s cílem zasáhnout kancléřku Angelu Merkelovou kvůli její údajné vstřícnost­i vůči americkému prezidento­vi. Ta jim teď ale vzala překvapivě vítr z plachet.

Zvýšení výdajů na obranu u voličů neprojde

Změna v postoji Merkelové je překvapivá zejména z toho důvodu, že byla dosud vnímána jako politička, která se i po Trumpově zvolení snažila mírnit emoce a vyzdvihova­t společné hodnoty.

To souviselo i s její pověstí, že ze všech dosavadníc­h německých kancléřů byla právě ona nakloněna nejvíc těsné spolupráci se Spojenými státy. V tomto duchu se například nesla ještě její březnová, premiérová návštěva u Trumpa v Bílém domě.

Teď ovšem kancléřka zjevně reaguje na blížící se volby i na strategii sociálních demokratů učinit ze zahraniční a obranné politiky jedno z volebních témat. V posledních týdnech se tak v Německu znovu intenzivně diskutuje o americkém požadavku na zvýšení výdajů na obranu.

Aktuálně Německo poskytuje na obranu 1,2 procenta HDP, a pokud by mělo dodržet závazky vůči Alianci, muselo by vynaložit desítky miliard eur navíc.

Sociální demokraté, kteří jsou součástí celostátní vládní koalice, ovšem něco takového kategorick­y odmítají. Činí tak s vědomím, že pro většinu veřejnosti by to bylo těžko přijatelné. A s tím musí také počítat Merkelová, pokud bude chtít znovu vyhrát podzimní volby do Spolkového sněmu.

Poslední kancléřčin­o prohlášení také korespondu­je s politickým­i cíli nového francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona. S ním se již v minulých dnech dohodla na oživení německo-francouzsk­ého motoru v rámci Evropské unie, stejně tak i na vypracován­í „cestovní mapy“pro plánované reformy unijních institucí.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

 ?? Německá kancléřka Merkelová (na snímku na víkendovém pivním festivalu v Mnichově) má na co připíjet. Před podzimním hlasováním je stále favoritkou na svůj post, a navíc sbírá body šikovnou zahraniční politikou. FOTO REUTERS ?? Na volby!
Německá kancléřka Merkelová (na snímku na víkendovém pivním festivalu v Mnichově) má na co připíjet. Před podzimním hlasováním je stále favoritkou na svůj post, a navíc sbírá body šikovnou zahraniční politikou. FOTO REUTERS Na volby!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia