Lidové noviny

Rusko 2050? Země důchodců

Bez přílivu migrantů nebude mít na ruských stavbách už za 20 let kdo pracovat

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA Ruské ženy odcházejí do důchodu v 55 letech, muži musejí pracovat o pět let déle. Pokud nebude věk odchodu do penze o několik let posunut, hrozí, že v roce 2050 zůstane Rusko téměř bez práceschop­ného obyvatelst­va. Rusky by proto měly odcházet do důchodu nejdříve po šedesátce, muži pak po pětašedesá­tém roku věku, tvrdí liberální ekonomové.

Vědí to i ekonomové věrně sloužící Kremlu, jenže nepopulárn­í opatření narážejí na politický odpor. V Rusku se blíží prezidents­ké volby a důchodci jsou stabilní voličskou základnou současné hlavy státu Vladimira Putina. Pokud by neopatrným zvýšením hranice odchodu do penze několik milionů svých voličů odradil, nemuselo by se mu to vyplatit.

Problém příliš časného odchodu do důchodu má v Rusku svou logiku. Rusové se dožívají ve srovnání s ostatními evropskými státy velmi nízkého věku – ženy se sice mají šanci dožít asi 75 let, muži ale v průměru umírají o deset let dříve. Už nyní si tedy zvláště ruštímuži důchodu příliš neužívají. Pokud by odcházeli do důchodu například v 67 letech, jak navrhují někteří experti, stát by na jejich penzích významně ušetřil, protože by nejspíš zemřeli buď nedlouho po odchodu do penze, nebo ještě jako pracující občané.

Z tohoto pohledu by větší šance mohlo mít posunutí důchodovéh­o věku u žen – nyní chodí do penze dřív než muži, ale také žijí déle. Jenže ani o jejich hlasy nechce Vladimir Putin přijít.

Pro státní kasu je nakonec výhodné, že lidé nestráví v důchodu moc času. Nevyčerpáv­ají totiž penzijní fond a nejsou zátěží pro stále se snižující počet osob v produktivn­ím věku.

To ostatně nejsou v žádném případě, protože ruské důchody jsou katastrofá­lně nízké. Například v Moskvě, kde se penzistům daří nejlépe, nepřevyšuj­í 14 tisíc rublů měsíčně, tedy asi 5800 korun, což při vysokých moskevskýc­h cenách nestačí ani na holé přežití. I proto se důchodová reforma stává ústředním předvolebn­ím tématem. Podle sociologů podporuje zvýšení věku odchodu do důchodu jen 11 procent ruských občanů, naopak 85 procent je proti.

Experti Mezinárodn­ího měnového fondu, kteří v květnu navštívili Moskvu, varovali, že Rusko čeká demografic­ký kolaps. Navrhli řešení, která jsou ovšem politicky neúnosná. „Zvýšení věku odchodu do důchodu přinese sociální výbuch,“napsal ruský provládní list Nezavisima­ja gazeta.

Jenže už dnes je v některých ruských oblastech patrný nedostatek pracovní síly. Pociťuje ho iMoskva. Do roku 2050 se má při- rozeným úbytkem obyvatelst­va snížit počet lidí v produktivn­ím věku o dalších 20 milionů, tedy zhruba o čtvrtinu.

Ruský kříž

Původ současných demografic­kých problémů spočívá v neutěšené ekonomicko-sociální situaci 90. let minulého století. Po rozpadu SSSR v roce 1991 se prudce snížil počet nově narozených dětí. A snížil se i průměrný věk, ve kterém ruští muži umírali – na 57 let. Tato tendence, která byla charakteri­zována dvěma faktory – klesající porodností a stoupající úmrtností –, dostala svůj název: ruský kříž.

Dodnes se v některých sibiřských oblastech muži nedožívají ani šedesátky, například v republice Tuva, v Čukotském autonomním okruhu nebo v Židovské autonomní oblasti. Znamená to, že tady se mnozí muži ani důchodu nedočkají.

Záchranou pro ruské stavebnict­ví, průmysl i obchod a služby jsou přistěhova­lci. Podle ruských úřadů je dnes na ruském pracovním trhu sedm až deset milionů pracovních migrantů především z bývalých sovětských republik střední Asie.

I když oficiálně chce vláda jejich příliv kvůli bezpečnost­i omezovat, ekonomové v nich vidí pro Rusko jedinou záchranu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia