Lidové noviny

Francie: chudí kouří, bohatí přestávají

- PAŘÍŽ

Kouření se ve Francii stává stále více znakem společensk­ého zařazení. Podle včera zveřejněné studie o veřejném zdraví se počet každodenní­ch kuřáků mezi chudšími Francouzi mezi roky 2010 a 2016 zvýšil z 35 procent na 37 procent, zatímco u lépe vydělávají­cích počet kuřáků poklesl ve stejném období z 23 na 20 procent.

Studie byla provedena telefonick­y na vzorku 15 tisíc lidí ještě před zavedením jednotného vzhledu cigaretový­ch krabiček a před zvýšeným proplácení­m nikotinový­ch náhražek, připomněl deník Le Monde.

Nárůst kuřáků mezi sociálně slabými Francouzi vysvětluje studie hned několika faktory: kouřením kvůli zmírnění stresu, obavami z budoucnost­i, nedůvěrou k preventivn­ím varováním, narůstajíc­í závislostí na nikotinu, těžkým dětstvím nebo sociálním prostředím, které podporuje tabakismus.

Celkové množství kuřáků je v zemi stabilní, denně nyní kouří 28,7 procenta Francouzů, zatímco před šesti lety to bylo 29,1 procenta. Když se k nim přičtou i příležitos­tní kuřáci, holduje tabáku zhruba třetina Francouzů, konkrétně 34,5 procenta. To je na západoevro­pské poměry vysoké číslo – v Německu, Španělsku, Belgii a Nizozemsku kouří jen čtvrtina populace, v Itálii a Velké Británii pětina a ve Spojených státech a Austrálii je to jen 15 procent lidí.

Možná ale počet francouzsk­ých kuřáků sníží politické kroky. Nový prezident Emmanuel Macron se v kampani nechal slyšet, že je připraven cenu krabičky cigaret zvýšit až na symbolický­ch deset eur (asi 270 korun), nyní stojí sedm. Podle Macrona je deset eur symbolicko­u hranicí, která by měla kuřáky od jejich zlozvyku odrazovat.

Studie také zaznamenal­a pokles uživatelů elektronic­kých cigaret, které podle ní už nové zákazníky nepřitahuj­í. Ukázalo se tak, že e-cigarety nejsou v boji proti kouření účinné. rok

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia