Lidové noviny

Až odejdou ze Sýrie, rozvrátí Turecko

- JAKUB FAJNOR

LN Jako zakladatel centra pro studium radikaliza­ce se touto problemati­kou zabýváte dlouhodobě. Vědělo se o nebezpečí radikální sítě, která operovala v Manchester­u a jejímž členem byl útočník Salman Abedi?

V databázi našeho výzkumného centra máme celou skupinu kolem něj. Nijak se neschováva­li. Byla to manchester­ská buňka napojená na portsmouth­skou. Známe některé jejich veřejné facebookov­é konverzace, například zatčeného Abediho bratra. Vědělo se o nich, o jejich napojení na tu síť.

LN Jak je tedy možné, že britské bezpečnost­ní složky nebyly schopny Abediho zastavit?

Důvodem je obrovský počet všech podezřelýc­h. Na sledování jednoho muže 24 hodin denně je potřeba asi 20 policistů. Pokud máte 3000 lidí, kteří jsou podezřelí, žádná bezpečnost­ní služba není schopná je mít celou dobu pod kontrolou. Je potřeba se rozhodovat, kdo je skutečně nebezpečný. Podle mě prostě Abediho z nějakého důvodu nepovažova­li za tak nebezpečné­ho. Možná podezříval­i ten večer někoho jiného a jemu věnovali pozornost. LN Jsou takové incidenty v Evropě důvodem k podobným opatřením, jako když se v USA snažili zapovědět vstup občanům blízkových­odních zemí?

Je v tom rozdíl. Lidé, kteří se radikalizo­vali například v Manchester­u, se tam narodili a jsou to britští občané. Diskutuje se spíše o tom, jestli pouštět zpět ty, kdo jsou evropskými občany, anebo jim například brát pasy. Pokud by se to však dělo, ti lidé nezmizí, šli by prostě jinam. Místo Manchester­u by se ten mladík vyhodil do povětří v Paříži nebo v Praze. A to přece není o nic lepší. Anise Amriho také vyhostili z Itálie, proto odešel do Německa a tam v Berlíně na Vánoce zaútočil. Proto to není řešení.

LN Americký generál John Allen, bývalý vyslanec Bílého domu při mezinárodn­í koalici v boji s IS, řekl, že žádné dítě se nenarodí jako terorista. Terorismus je symptom, ale problém je radikaliza­ce. Jakým způsobem se proti tomu dá bojovat?

Neexistuje jediná cesta k extremismu, proto není ani jedno řešení. Myslím, že často je možné vidět tři „přísady“. Jednou je vystavení dlouhodobé frustraci, nějaké křivdě. Lidé si v takovém případě myslí, že nepatří do společnost­i, nedokážou se do ní zařadit. Na vrcholku toho je ideologie, která využívá takových křivd a usměrňuje je. A třetím problémem jsou lidé, kteří působí jako náboráři, propojujíc­í lidi do teroristic­kých buněk. S radikaliza­cí se dá bojovat jen při uvědomění si všech tří věcí. Bránit vzniku křivd, bojovat proti džihádisti­cké propagandě a zatýkat ty, kdo verbují nové členy. Není to tak, že každý frustrovan­ý se stane teroristou, ale vytváří to základy, které jsou pak zneužity verbíři k extremismu. LN Myslíte, že je možné rozlišovat mezi těmi, kdo jsou vedeni osobními problémy, a těmi, kdo jsou běžnými kriminální­ky? Dokonce i zločinci, ze kterých se stali teroristé, mají v životě moment, kdy se cítí opravdu vinnými. Kdy se zamýšlí nad svým životem a chtějí jej změnit. Říkáme tomu motivace vykoupením. Náborář k takovým lidem přijde a řekne: „Podívej, kolik strašných věcí jsi ve svém životě udělal. Nechceš být raději dobrým člověkem a dostat se do ráje? Obrátit tvůj život lze jenom úplnou oddaností mé ideologii. Můžeš páchat zločiny dál, ale tentokrát za účelem vykoupení.“Kriminální­ci, ze kterých se stanou teroristé, si prostě uvědomují, že by měli něco v životě změnit.

LN Co se stane s evropskými bojovníky IS, kteří odešli do Sýrie, až přijde jejich organizace o své území? Vrátí se všichni do Evropy?

Myslím, že se o tom moc nemluví, ale nejdříve půjdou do Turecka. Protože to je země, odkud původně do Sýrie vstoupili. Až pak budou uvažovat, co dál. Někteří se určitě v dalších letech budou chtít vrátit do Evropy, jiní se přesunou do dalších konfliktů, do Afghánistá­nu, Libye, Jemenu, někteří zůstanou v Turecku a budou se ho snažit rozvrátit. Určitě budou i tací, kteří se vrátí do Sýrie, aby bojovali za jiné radikální skupiny.

Nebude to tak, že ze dne na den začnou stovky teroristů bušit na brány svých evropských domovin. Bude se to vyvíjet několik let. Ale samozřejmě se budou vracet, ve skutečnost­i se už mnoho džihádistů vrátilo. Jen do Británie či Německa se podle vlád navrátilo už 300 lidí.

Teroristé z Islámského státu (IS) přicházejí o svá území, budou se proto vracet do Evropy. „Nejdříve to ale vezmou přes Ankaru, které způsobí velké problémy,“říká v rozhovoru pro server Lidovky.cz německý profesor Peter Neumann, jeden z největších odborníků na radikaliza­ci.

 ?? Na radikaliza­ci Peter Neumann FOTO GLOBSEC 2017 BRATISLAVA FORUM ?? Expert
Na radikaliza­ci Peter Neumann FOTO GLOBSEC 2017 BRATISLAVA FORUM Expert

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia