Lidové noviny

Muž v nejlepších letech účtuje

-

Inženýra Fabera zaženou náhodné, a přesto osudové okolnosti do Jižní Ameriky. Tam dříve zavála jemu blízké bytosti druhá světová válka a její rasové důsledky. Faberovi tak zmizela z obzoru jeho těhotná přítelkyně Hana (Marta Vítů), která mu oznámila, že v exilu půjde na potrat. Spolu s ní se na kontinentě ocitl i kamarád obou milenců. Ten později Hanu pojal za manželku, jež nakonec na potrat nešla a porodila Faberovo dítě.

Ve fabuli jako z nějakého romantické­ho příběhu pro paní a dívky dojde k setkání stárnoucíh­o Fabera s mladou dámou Sabeth (Marie Štípková), stanou se z nich milenci, ona pak zahyne na následek banální nehody. Byla to, jak jinak, Faberova a Hanina dcera.

Uplakaně detektivní příběh je pouze příležitos­tí pro vyslovován­í nejistot, pro reflexe osudo- vých náhod i analýzy nepřiprave­nosti či neschopnos­ti nezištně milovat.Děj diváky zavede do letadla i na palubu a do strojovny dopravní lodi (sestup do útrob je sugestivně vykouzlen rozsvícení­m v sále a zapojením divadelní klimatizac­e naplno, takže publikum je vystaveno několika chladným poryvům). „Člověka tvůrce“připomene i šicí stroj, u něhož Hana tráví v úvodní části inscenace dost času (snad má vykreslit atmosféru domáckosti, k níž ženy bývají někdy i nechtěně předurčeny).

Hlavní tíha inscenační­ho sdělení leží na Martinu Fingerovi, který nesejde z jeviště. Finále, kdy jako nemocný člověk „účtuje“, patří už pouze jemu. Inženýr Faber odchází ze světa, do půli těla obnažený se občas pohybuje před toaletním zrcadlem a těká i po jiných zákoutích jeviště. Divadelní tvar je v této komorní fázi překvapivě nejúčinněj­ší.

Obě protagonis­tky podávají též úctyhodné výkony, Marta Vítů vytváří přítelkyni Hanu nenápadným­i prostředky, pravou identitu Sabeth před Faberem tají, i když se dozvídá, že došlo k incestu. O skutečném stavu věcí informuje „vyhořelého“nešťastník­a až po dceřině smrti. Marie Štípková představuj­e Sabeth jako emancipova­nou, poněkud ta- jemnou mladou dívku, postava je prezentová­na dostatečně sugestivně na to, abychom uvěřili, že dokáže již poněkud cynického muže středního věku upoutat. Představen­í má několik diskutabil­nějšíchmís­t, především při hédonistic­kých hrátkách na palubě lodí.

Přesto jde o inscenaci výraznou a silnou – s ústeckým souborem a jeho směřováním je třeba v rámci českého divadelnic­tví i nadále počítat.

Max Frisch: Homo Faber

Autor je divadelní kritik

 ?? Martin Finger jako Walter Faber. FOTO ČINOHERNÍ STUDIO ?? Nesejde z jeviště.
Martin Finger jako Walter Faber. FOTO ČINOHERNÍ STUDIO Nesejde z jeviště.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia