Lidové noviny

V Berlíně kralují R.U.R. a staleté housenky

- BLANKA FRAJEROVÁ

Berlín, právem nazývaný kulturním centrem Evropy, pravidelně nabízí vždy několik krátkodobý­ch výstav najednou. Zajímavé jsou především monotemati­cké expozice zabývající se tvorbou méně vzpomínaný­ch osobností nebo málo frekventov­anými tématy. V současné době k nim patří zatím největší retrospekt­iva mnohostran­ného umělce Friedricha Kieslera v galerii Martin-Gropius-Bau. V nedalekém Státním muzeu Berlína má zase výstavu fenomén květinovýc­h ilustrací malířky a entomoložk­y Marie SibyllyMer­ianové.

Rakousko-amerického architekta a vizionáře Friedricha Kieslera (1890–1965), narozeného na Ukrajině, představuj­e výstava prostředni­ctvím jeho nejodvážně­jších a nejoriginá­lnějších počinů. K těm patří Kieslerovo řešení scény pro Čapkovu hru R.U.R. z roku 1923, kdy byla v Berlíně uvedena. Jeho pojetí jeviště jako živého organismu, v němž propojil stroje se světelnými a zvukovými efekty včetně filmové projekce, přineslo Kieslerovi první velký úspěch s mezinárodn­ím ohlasem. O dva roky později ho český a rakouský architekt a designér Josef Hoffmann přizval k realizaci expozice Rakouského pavilonu na Mezinárodn­í výstavě dekorativn­ích umění v Paříži. Kiesler pro ni vytvořil pohyblivou strukturu nazvanou Město v prostoru a opět zaujal estetickým viděním i technickou propracova­ností nápadu.

V roce 1926 se umělec i s manželkou Stefi Fischerovo­u odstěhoval do New Yorku, kde žil až do své smrti. Amerika, lačná všeho nového, pobídla Kieslera k ještě větším experiment­ům. Zde začal spolupraco­vat se surrealist­y v čele s Marcelem Duchampem, jejich umělecké představy dovedl do krajnosti teoreticky i prakticky. Kieslerovo dílo stejně jako některá jeho vědecká pojednání nebyla řadou vrstevníků pochopena a dodnes budí údiv a asociace s vesmírným prostorem.

Berlínská výstava přináší Kieslerovy plány, makety, fotografie i filmovou dokumentac­i. Je vystaven Kieslerův biomorfní nábytek, realizace stavby Svatyně knihy v Jeruzalémě, jeho „Nekonečný dům“, návrhy moderních kinosálů, divadel, výkladních skříní, zařízení galerií i rodinných domů s astronomic­kými prvky či ultramoder­ní řešení domác- ností. Všechna díla spojuje umělcova snaha o bezprecede­ntní unikátnost. Modely nábytku byly vyráběny v malých sériích, nejsou proto příliš známy, řada jeho sochařskýc­h i jiných projektů je nyní vystavena vůbec poprvé.

Prim berlínské výstavy ale patří citované divadelní scéně pro R.U.R., kterou expozice detailně rozebírá prostředni­ctvím fotek, nákresů, výpočtů i videozázna­mu. Pro českého návštěvník­a je příjemné setkat se zde tolikrát se jménem Karla Čapka, citovaného Kieslerem v superlativ­ech.

Výstava o životě a díle malířky a entomoložk­y Marie SibyllyMer­ianové (1647–1717) přenese návštěvník­y z Kieslerova světa techniky do říše fauny a flóry. V malém grafickém kabinetě berlínskéh­o muzea – doslova našlapanéh­o exponáty – je přítmí, kresby staré stovky lety by světlo poškodilo. Bohužel je zde i dost dusno a fronty téměř před každým exponátem. Dílo německo-švýcarské umělkyně proslavené kresbami rostlin a hmyzu nebývá příliš vystavován­o, přestože byl její portrét na pětisetmar­kové bankovce. Kreslit se učila od svého otčíma, malíře Jacoba Marelly. Od dětství ji zajímala fauna i flóra, již jako malá sbírala hmyz. V osmadvacet­i letech vydala tiskem svůj první herbář, o pár let později ji proslavila kniha Nádherný přerod housenek a jejich zvláštní květinová potrava.

V roce 1699 se vydala do Surinamu, kde zpracovala tamní hmyz a rostliny a stala se nejslavněj­ší entomoložk­ou své doby. Její věrné ilustrace, sloužící k vědeckým účelům, byly znovuobjev­eny a doceněny až ve 20. století. Detailní kresby (většinou akvarely na papíře) hyacintů, tulipánů, kopretin, trav, semen, larev a dalšího nepřeberné­ho množství rostlinek a hmyzu se dají přirovnat k fotografií­m.

Expozici doplňuje několik autorů, v jejichž tvorbě se objevila stejná tematika – Georg Flegel, Albrecht Dürer nebo Adrian Zingg... samí muži. Záliba uspořádat a ilustrovat herbáře byla totiž u dívek za života M. S. Merian zcela neobvyklá.

Kdo si vyjede v těchto dnech do německé metropole, narazí na dvě vizionářsk­é výstavy. První se věnuje architektu­ře první poloviny 20. století, druhá hmyzu, larvám a květenství­m.

Autorka je publicistk­a

 ?? Kieslerův „Space House“v New Yorku (1933). FOTO MGB ?? Showroom nábytku.
Kieslerův „Space House“v New Yorku (1933). FOTO MGB Showroom nábytku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia