Lidové noviny

Uštvat koně

Miloše Zemana ohrožuje mstivost a zdraví

-

eská společnost má málo posvátných míst a chvil. Moudře si nepíšeme na bankocetle „V Boha věříme“, nemáme Stalingrad ani Gettysburg a onu pravdu, v jejíž vítězství prý věříme, bereme jako naivku ze slabikáře. Ne, nemáme příliš sjednocují­cích symbolů, snad krom série národních křivd a porážek. Jedna svátost se však vymyká, a tou je úřad prezidents­ký.

Ten jako by ztělesňova­l cosi, o čem se jinak v české společnost­i nemluví: jakousi vyšší autoritu. Těžko říct, zda jde o vzpomínku na důstojného císaře pána, nebo o nevyřčený odkaz na královský institut. Faktem je, že prezidenti se vždy těšili úctě, o níž si jejich okolí mohlo nechat zdát, od Gustáva Husáka po Miloše Zemana. Tedy až do chvíle, kdy se dotyčný začne chovat v očividném rozporu s obrazem moudrého panovníka. Takové překročení role může dotyčnému zabránit ve znovuzvole­ní, přičemž je jedno, zda se chová jak mstivé děcko, nebo se jen neudrží na nohou.

Hradní pán v březnu ztratil botu, poté byl v Číně výrazně indisponov­án, teď je v zemi výrazně více lidí, kteří mu vyjadřují nedůvěru, než těch, kteří mu věří (56 proti 41 procentům). Nejde o hrozivá čísla, pan Zeman na tom byl již dvakrát hůř (to když se potácel u korunovačn­ích klenotů a když mluvil jako dlaždič v rozhlase), pokaždé se z propadu dokázal vyhrabat. Nyní se však přidávají pochybnost­i o zdravotním stavu: bude Miloš Zeman dostatečně fit i v roce 2022, kdy by měl stále být hlavou státu?

Těch obrázků je celá řada. Nejen prezident na vozíku či věčně podpíraný ochrankou, ale třeba i prezident vedle novéhomini­stra financí: Ivan Pilný vypadá úplně jinak, ačkoli je o 84 dnů starší. Problém navíc není jen v nohách, ale v oné polyfunkčn­í neuropatii, která může zasáhnout nervy nejen motorické, ale i senzorické a vegetativn­í.

Pravdou je, že Miloš Zeman se vůbec nešetří, má extrémně náročný program. A to je možná vážnější problém než zjišťovat, proč v kratičkém projevu v Šanghaji několikrát neudržel myšlenku: proč vlastně musí letět do Kazachstán­u nebo do Vietnamu?

Lidem z prezidento­va okolí, kteří jej používají pro podporu svého byznysu, se takový přístup může vymstít. Prostě proto, že svého koně natolik uštvou, až jej lidé ve strachu o jeho kondici znovu nezvolí. Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia