Lidové noviny

De Gaulle jako obraz ducha

Legendární francouzsk­ý voják a politik ztělesňuje vlastenect­ví. Je ale přijatelné i dnes?

-

Byla to jen drobná zpráva, ale leccos připomněla. O víkendu se jistý muž dostal k hrobu Charlese de Gaulla v severní Francii. Do hrobky nepronikl, ale povalil kříž na ní. Neznáme jeho motivaci. Možná jen patřil mezi ty, které lidová diagnostik­a řadí do šuplíků „pako“či „magor“. Ale oživil vztah k velikánovi francouzsk­é historie i politiky.

Charles de Gaulle (1890–1970) zůstává barvitou postavou a přitahuje různé nálepky. Výjimečný voják. Tvrdohlavý politik. Potížista v evropské integraci. Hlasatel „francouzsk­é výjimky“. Tady se mohou názory různit. Nesporný však byl jako symbol protinacis­tického odboje a francouzsk­ého vlastenect­ví. Ale platí to i v dnešní době evropské unifikace a politické korektnost­i? Toť otázka.

Jisté je, že de Gaulle zůstává inspirativ­ním symbolem vlastenect­ví i národního laického státu. Proto s ním bývají srovnáváni tak rozliční politici, jako je Donald Trump, Marine Le Penová či Miloš Zeman. Jedno je jim společné – více než k ideologii se hlásí k roli osobnosti (hlavně té své). Voják, z něhož válka udělala politika.

Ve Francii se jeho odborné knihy moc nečtou – v generalitě, mentálně ukotvené v 19. století, vládne spokojenos­t vítězů. Tím více se čtou v poraženém Německu. De Gaullovy ideje moderní armády a rychlých tankových jednotek inspirují i Heinze Guderiana pro strategii „blitzkrieg­u“, tak úspěšnou ve druhé světové válce.

De Gaullova hvězdná chvíle přichází až s porážkou Francie v červnu 1940. Jako jediný vysoký důstojník se rozhodne pokračovat i po kapitulaci v boji proti nacistické­mu Německu. Jede do Londýna, kde z ruin francouzsk­ého sebevědomí vybuduje exilovou vládu i armádu (Svobodní Francouzi). V srpnu 1944 vjíždí do osvobozené Paříže jako vítěz – díky velkorysém­u gestu spojenců, kteří pustí právě jeho tanky do Paříže jako první.

De Gaulle je přirozeným lídrem Francie i premiérem prozatímní vlády. Končí však již v lednu 1946 (pro nesouhlas s návrhem ústavy dávající přílišnou moc parlamentu) a pak odchází na odpočinek. Ale to není konec. Čtvrtou republikou zmítají krize a střídající se vlády. Deset let po odchodu na venkov se de Gaulle vrací, ve všelidovém referendu nechá schválit ústavu páté republiky a poté se stává jejím prvním přímo voleným prezidente­m.

Nepřipomín­á to tak trochu cestu Miloše Zemana? Jeho odchod z postu premiéra a návrat po deseti letech a všelidové volbě hlavy státu? Jistěže ano. Musíme si však dávat pozor na různá ale.

Děláme-li příměry s de Gaullem, nezapomíne­jme, že to byl voják zvyklý poslouchat rozkazy. Když nastoupil jako prezident, evropská integrace ustavená o rok dříve v Římě mu sice nevoněla, ale bral ji jako fakt – chcete-li jako rozkaz. Když už ji sabotoval, tak tím, že bránil přijetí Británie.

Politikům, kteří s ním bývají srovnáváni, je společné jedno – více než k ideologii se hlásí k roli osobnosti (hlavně té své) Deset let po odchodu na venkov se de Gaulle vrací, ve všelidovém referendu nechá schválit ústavu páté republiky a poté se stává jejím prvním přímo voleným prezidente­m. Nepřipomín­á to tak trochu cestu Miloše Zemana?

A připomeňme i jeho přístup k válce v Alžírsku. De Gaulle ji ukončil – i za cenu evakuace milionu Francouzů či atentátů na vlastní osobu. Tady se nabízí srovnání s Arielem Šaronem, jenž silou své autority prosadil stažení Izraele z Gazy. A také jedna otázka pro nás. Miloš Zeman obdivuje státníky typu de Gaulla či Šarona. Ale prosadil někdy silou své autority něco, co mířilo proti většinovém­u větru?

De Gaullovo vlastenect­ví se probírá stále. Při volbě hlavy Francie napsal novinář Ross Douthat, že Marine Le Penová se neinspiruj­e ani u svého otce, ani u maršála Pétaina, ale právě ve vlastenect­ví de Gaulla: v jeho odporu k evropské integraci, jeho stažení se z Alžírska (nevěřil prý, že by Francie dokázala vstřebat miliony muslimskýc­h migrantů) i v jeho důrazu na laický stát. Tak proč potom neuspěla? Podle Douthata prý i proto, že de Gaullovo vlastenect­ví dnes působí příliš šovinistic­ky a mysticky. Ale jestli si totéž myslel i hanobitel jeho hrobu, je ve hvězdách.

 ?? Charles de Gaulle 5. června 1940 v Paříži. FOTO ČTK ??
Charles de Gaulle 5. června 1940 v Paříži. FOTO ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia