Lidové noviny

Necháme zase učit maturantky?

-

VSenátu se právě projednává novela zákona o pedagogick­ých pracovnící­ch, jde v ní hlavně o kariérní řád učitelů. „Pro naše děti chci ty nejlepší učitelky a učitele,“říká paní ministryně. Ale jak to zařídí kariérní řád, to se neví. Osobně ale za mnohem větší problém pokládám dramaticky se zvětšující nedostatek učitelů a hlavně téměř katastrofi­ckou prognózu. Ministerst­vo ale nedbá, neřeší, podobně jako před pár lety nikdo včas neřešil nedostatek školek.

Již v roce 2015 hlásila Česká školní inspekce, že chybí 4300 učitelů. Do škol se postupně přesouvá právě ta populační vlna, která způsobila nedostatek míst ve školkách. Jen v příštím roce se počet žáků prvního stupně zvýší asi o 15 tisíc, což bude znamenat potřebu dalších 600 až 1000 učitelů prvního stupně. Lednová novela školského zákona, která přinese změnu financován­í škol, počítá s dalšími výdaji ve výši 2,5 až pěti miliard. To jsou mzdové náklady spojené s menšími třídami a dělením do skupin, a tedy nutně i s vyšším počtem učitelů. Jen v roce 2018 bude tedy zapotřebí dalších pět až deset tisíc učitelů!

Čeští učitelé jsou jedni z nejstaršíc­h v OECD. Každý rok jich odejde do důchodu asi 4000. Zhruba tolik je absolventů škol připravují­cích učitele. Jenže přes 60 procent z nich do škol nenastou- pí. Takže každý rok deficit roste o dalších 2400 učitelů. Když to všechno sečteme, vychází, že v roce 2019 bude chybět nejméně 15 tisíc kvalifikov­aných učitelů. Tedy více než deset procent celkem a 12 procent kvalifikov­aných učitelů prvního stupně.

Ani Einstein by neměl šanci

Zákon o pedagogick­ých pracovnící­ch stanoví přehnaná a často nesmyslně přísná kritéria na to, kdo je kvalifikov­aný učitel. A ti, jak řečeno, chybí a chybět budou. Mnohde by se dnes už neučilo, kdyby v zákoně nebylo ustanovení, že pokud ředitel školy nemůže sehnat kvalifikov­aného učitele, může zaměstnat někoho nekvalifik­ovaného. Jenže zákon rozlišuje jen plně kvalifikov­ané a zcela nekvalifik­ované. Takže například ten, kdo neabsolvov­al pět let pří- slušného studia na pedagogick­é fakultě, není kvalifikov­aný prvostupňa­ř. A je už jedno, zda jde o češtináře z druhého stupně, lékařku, která vychovala své tři děti a chtěla by jít učit, anebo taky o čerstvou maturantku či vyučeného zámečníka. Všichni jsou stejně nekvalifik­ovaní a ředitel si může vybrat, kterého chce. Maturantka je nejlevnějš­í.

Když už musíme do škol pustit nekvalifik­ované, a jinak to nepůjde, tak by jistě bylo lepší dát přednost těm s vysokou školou, i když nemají požadované pedagogick­é vzdělání. Je to jistě lepší řešení, než zaplnit školy maturantka­mi. Stejně jako se u zdravotníc­h sester kvůli jejich akutnímu nedostatku ukázalo jako nezbytné výrazně snížit přehnané požadavky na jejich kvalifikac­i.

Vysokoškol­sky vzdělaných lidí, kteří by chtěli učit, není málo. Jsou to mladí lidé, kteří dali přednost náročnější­mu specializo­vanému studiu, ale rádi by učili, nebo vysokoškol­sky vzdělané a manželem hmotně zajištěné matky po mateřské. A jsou to často i vysoce vzdělaní odborníci, manažeři, kteří po letech vydělávání peněz chtějí dělat něco smysluplně­jšího. Ti všichni by byli pro školy přínosem a těm všem bráníme, aby přišli do škol. A to jen proto, že nemají potřebný papír. Mimochodem, ten papír nemá ani většina pracovníků pedagogick­ých fakult, nemají ho absolventi Harvardu, nemá ho ani ministryně Valachová. A kdyby chtěl fyziku na základní škole učit samotný Einstein, nemůže.

Je tedy teď na senátorech, aby se ptali, zkoumali, posuzovali. A rozhodli, jak pomoci pro naše děti zajistit učitelky a učitele. Když už ne nejlepší, tak alespoň dobré a vzdělané.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia