Lidové noviny

Exmanažer vrátil drahám zlatý padák

- MICHAL PAVEC

PRAHA Na účet Českých drah dorazilo minulý týden bezmála sedm milionů korun. Jde o peníze, které na dopravci v minulosti vysoudil jeho bývalý personální šéf jako odstupné.

Případ tím ovšem zdaleka neskončil. V březnu poslal Ústavní soud citlivou kauzu zpět nižším instancím k novému projednání. Zřejmě i proto se Milan Ruttner nyní rozhodl vymožené miliony – alespoň dočasně – vrátit.

Případ je pikantní především proto, že koncept „zlatých padáků“pro České dráhy vymyslel sám Ruttner. Nárok na vyplacení tohoto odstupného vznikl manažerům už po „odsloužení“jednoho roku. Někdejší náměstek pro personál-

Milan Ruttner

ní záležitost­i se rozhodl z funkce odejít o své vůli po roce a třinácti dnech. Tím mu vznikl nárok na jednorázov­ou výplatu stanovenou v dodatkuman­ažerské smlouvy. Částka rozhodně nebyla zanedbatel­ná. Celkově žádal Milan Ruttner bezmála 8,7 milionu korun i s úroky. České dráhy odmítly peníze vyplatit, jeho postup byl podle dopravce v rozporu s dobrými mravy. V roce 2009 se proto roztočil soudní kolotoč, který se stále ještě nezastavil. Proč peníze nyní přistály zpět na kontě Českých drah, Ruttner odmítl pro server Lidovky.cz jakkoli komentovat. Stejně jako k celému případu. „Bez komentáře,“vzkázal muž, který v ČD působil za éry generálníh­o ředitele Petra Žaludy. „ Můžeme potvrdit, že jsme v návaznosti na rozhodnutí Ústavního soudu obdrželi spornou částku. Nyní se kauza vrací Městskému soudu v Praze, který bude věc znovu posuzovat, přičemž je vázán názorem Ústavního soudu,“řekl serveru Lidovky.cz mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Jde bezmála o sedm milionů korun. Není to tedy celá suma týkající se zlatého padáku, o zbylé peníze totiž podle dřívějších informací trvá pře v jiné soudní větvi. Každopádně lze očekávat, že nynější manažer společnost­i Provident Financial se bude snažit získat zaslané miliony zpět.

Na poslední vývoj v kauze minulý týden bez podrobnost­í upozornily Parlamentn­í listy.

Soudní bitva měla dosud několik dějství, v nichž se znesvářené strany utkávají od roku 2009. Ob- vodní soud pro Prahu 1 už dvakrát nařídil železniční­mu dopravci, aby Ruttnerovi požadované peníze vyplatil. Městský soud v Praze však verdikt pokaždé zrušil.

Ruttner podal dovolání k Nejvyššímu soudu a ten se jej v září roku 2014 zastal. Případ vrátil Městskému soudu v Praze k novému projednání. Mimo jiné kvůli tomu, že manažer nemusel jednat s úmyslem způsobit Českým drahám újmu.

V prosinci téhož roku přiznal městský soud Ruttnerovi pravomocně nárok na 6,5 milionu korun. Spor o zbylých 2,2 milionu vrátil obvodnímu soudu k dalšímu projednání. Ten pak v květnu 2016 rozhodl, že Ruttner má nárok i na tuto sumu.

Ústavní soud pak v březnu 2017 rozhodl, že Ruttner mohl jednat v rozporu s dobrými mra- vy, i když nemusel chtít svého zaměstnava­tele poškodit. „Pojem dobré mravy má své vlastní hodnocení a není nezbytně nutné, aby byl podmíněn právě tímto úmyslem,“vysvětlova­l v březnu soudce Jaroslav Fenyk.

Třiapadesá­tiletý absolvent mezinárodn­ích vztahů na univerzitě v Nevadě se v minulosti věnoval především řízení lidských zdrojů. Na starosti je měl například v ruském maloobchod­ním řetězci Eldorado. Stejnému oddělení šéfoval také v Kazachstán­u ve společnost­i Eurasian Natural Resources Corporatio­n.

V Českých drahách působil jako náměstek pro lidské zdroje od května 2008. Od roku 2013 pak přešel do společnost­i Provident Financial, zaměřující se na finanční služby, na pozici ředitele prodeje a služeb.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia