Lidové noviny

Do bitvy o Uber promluvili daňaři

Poslanci budou hlasovat o pravidlech pro alternativ­ní taxislužbu. Finanční správa vydala pravidla jejího zdanění

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý JAN KLESLA

PRAHA Už příští týden bude Poslanecká sněmovna rozhodovat o osudu alternativ­ní taxislužby Uber v Česku. Na jedné straně leží poslancům na stole návrh, podřídit odvoz objednávan­ý zmobilní aplikace striktně stejným pravidlům jako klasickou taxislužbu. Na druhé pak cesta, jak světově stále populárněj­ší službu a jí podobné legalizova­t.

V pozadí se pak rozpoutala lobbistick­á bitva taxikářů proti zástupcům globální firmy. Ta se promítla například do aktuální kampaně Uberu ve formě otevřeného dopisu poslancům v tuzemských médiích. Zadal si i průzkum, který má dokázat, jak je populární.

Klíčový zákon o silniční dopravě, do kterého se formou poslanecký­ch pozměňovac­ích návrhů snaží zasáhnout obě strany, právě dnes projednává sněmovní hospodářsk­ý výbor. Klíčovou otázkou pro stát a zákonodárc­e na celém světě, je ale zdanění služby a jejích řidičů.

Finanční správa zasahuje

Schvalován­í zákona proto může významně ovlivnit Generální finanční ředitelstv­í (GFŘ), které včera vydalo posouzení daňových povinností řidičů Uberu. Ar- gument, že taxikáři amatéři jezdící na této platformě provozují výdělečnou činnost, kterou však nedaní, je často používaný odpůrci Uberu.

Podle GFŘ řidiči podléhají nejen dani z příjmu, ale případně i DPH. Ze zákona o DPH a obdobně také z judikatury Soudního dvora EU vyplývá, že řidiči poskytujíc­í přepravu osob prostředni­ctvím aplikace Uber jsou „povinni k dani z přidané hodnoty, a to i v případě, že nevlastní příslušné živnostens­ké oprávnění.“

Jak totiž LN dříve informoval­y, někteří lidé v Uberu vytvořili jakési další patro, když na své oprávnění zaměstnáva­jí další řidi- če. A ty pak vyplácí na základě vlastních dohod.

Přijde estonská cesta?

Například podle Ondřeje Krátkého, spoluzakla­datele konkurenta Uberu, české služby Liftago, je největší slabina návrhu na legalizaci právě ve vymáhání daní. Chybí totiž povinnost předávání dat z online platforem jako Uber finanční správě, čímž státu chybí nástroje k efektivním­u stíhání daňových úniků.

Podobným způsobem problemati­ku Uberu vyřešilo Estonsko, kde jsou data o jízdách a výdělcích odesílána finančnímu úřadu přímo z aplikace.

Uber trvá na tom, že jsou řidiči nezávislí podnikatel­é a jsou za svoje daňové povinnosti zodpovědní sami, stejně tak jako živnostníc­i z jiných oborů. „Partnerům poskytujem­e veškeré informace týkající se daňových povinností přes nezávislé poradce, kteří jsou partnerský­m řidičům k dispozici,“uvedla mluvčí Uberu Miroslava Jozová.

Dokument GFŘ neřeší daňové povinnosti samotné firmy, která své služby sice provozuje v Praze, ale oficiálně sídlí v Nizozemsku. Uber nedávno postihl zákaz předběžným rozhodnutí­m soudu v Brně. Opačné rozhodnutí pak přišlo z Itálie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia