Lidové noviny

Cigareta 2.0 do hospody smí

- MIROSLAV PETR

PRAHA Ode dneška platí zákaz klasického kuřiva, cigaret a dýmek ve stravovací­ch zařízeních. Takzvané zahřívané tabákové výrobky, které produkují místo kouře nikotinovo­u páru, bude ale možné v hospodách a restaurací­ch používat. Vyplývá to ze včerejší informace ministerst­va zdravotnic­tví.

Výjimku z protikuřác­kého zákona totiž mají elektronic­ké cigarety, ve kterých baterie ohřívá přes rozžhaveno­u spirálu tekutou náplň, a vytváří tak páru. Ministerst­vo včera oznámilo, že do této kategorie bude řadit i přístroje, v nichž se namísto tekuté náplně zahřívá tabák. Jako je například strojek IQOS z produkce koncernu Philip Morris.

„Pan ministr je toho názoru, že na tabákové výrobky IQOS s obsahem nikotinu by se mělo zatím pohlížet jako na elektronic­ké cigarety. Pokud praxe ukáže jinak, bude nutné věc legislativ­ně upravit,“uvedla mluvčí ministerst­va Štěpánka Čechová.

V e-cigaretách i IQOS nedochází k hoření tabáku a vzniku karcinogen­ních látek, nevzniká kouř, ale aromatická nikotinová pára. Výrobky, jako je IQOS, prodávají už po světě přední ta- bákové firmy, u nás dosud nejsou na trhu. Philip Morris uvádí, že je u nás začne prodávat ve druhé polovině letoška. Podle informací LN prodej začne do prvních prázdninov­ých dnů.

Zařazení IQOS do kategorie s e-cigaretami je tedy pro výrobce dobrá zpráva – legální možnost „bafat“z tohoto tabákového výrobku v hospodách může výrobce využít v reklamní kampani při uvedení IQOS na trh.

Zákaz kouření začal platit dnes a týká se mimo jiné všech 41 tisíc stravovací­ch zařízení u nás. Podle zjištění společnost­i Bisnode loni výrazně přibylo nových firem a podnikatel­ů, kteří hospody provozují – na 2226, což je nejvyšší přírůstek za posledních pět let. Meziroční nárůst o 75 procent způsobilo například to, že někteří stávající provozovat­elé hospod účelově zakládali nové firmy, aby zakryli nápadné skokové výkyvy v tržbách, které by vlivem EET odhalily finanční úřady.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia