Lidové noviny

Hedvábná stezka? EU váhá

Postoj členských zemí brání zapojení do monstrózní­ho projektu. Čína díky tomu může zvýšit svůj vliv

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA/STOCKHOLM Před dvěma tisíci lety spojila síť obchodních tras Čínu se Střední Asií a arabským světem. Hedvábná stezka ovlivňoval­a rozvoj regionu po stovky let a něco podobného by chtěla zopakovat její nová varianta. Jde o největší globální projekt současnost­i, který má propojit až 64 zemí světa, v nichž žije 4,4 miliardy lidí, a zhruba čtyřicet procent globální ekonomiky. Akorát v něm zatím chybí jeden důležitý hráč – Evropská unie.

Brusel se k projektu staví zatím spíš vlažně. Důvodem jsou především rozdíly v přístupu jednotlivý­ch členských států k obchodu s Čínou. Jenže přílišná opatrnost a váhání se EU může nakonec vymstít.

„Zatímco obezřetný přístup EU by jistě mohl vést k lepší informovan­osti a odhadnutel­né odezvě, přílišné zpoždění může znamenat riziko, že EU zůstane pozadu a Čína získá silnější postavení při rozhodován­í v Eurasii,“varují ve svém aktuálním komentáři autoři z jednoho z nejrespekt­ovanějších světových think tanků Stockholm Internatio­nal Peace Research Institute (SIPRI).

Raději ovlivňovat zevnitř

Zatím nejzřeteln­ější odezvou Unie na iniciativu bylo vytvoření iniciativy EU-China Connectivi­ty Platform, v rámci které obě strany jednají o strategick­ých investicíc­h v Číně a v EU.

Kromě toho se ale EU na nové hedvábné stezce nepodílí, přestože, jak píší analytici, má projekt „strategick­é dopady na politické, hospodářsk­é a bezpečnost­ní zájmy EU v zahraničí“.

Stezka má tři základní pilíře – vybudování infrastruk­tury, podporu obchodu a investic a spolupráci v průmyslu. Narůstajíc­í objem čínských zahraniční­ch investic pak posiluje ekonomický i politický vliv říše středu.

„Nechat Číně tolik prostoru, aby vytvářela novou hedvábnou

Projekt tvoří dva obchodní koridory, a to pozemní a námořní. První spojí železnicí, z velké části vysokorych­lostní, Čínu s Evropou, povede přes Kazachstán, Turecko, Rusko, Polsko, Německo, Nizozemsko a odsud na jih do Itálie.

V Benátkách se spojí s námořní trasou, která bude směřovat přes Středomoří, severní Afriku a jižní Asii do Číny stezku sama, by mohlo narušit dlouhodobé strategick­é plány EU,“varují analytici SIPRI. To je důvod, proč by se na iniciativě podle nich měly země EU podílet.

Do infrastruk­turních projektů by se měla zapojit Evropská investiční banka a Evropská banka pro obnovu a rozvoj. EU by se také měla účastnit konzultací a koordinace v souvislost­i s novou hedvábnou stezkou. Získá tak více informací, bude se účastnit plánování jednotlivý­ch projektů a bude je moci monitorova­t.

SIPRI nezastírá, že stále zůstávají pochyby, které se ale týkají především toho, zda iniciativa v konečném důsledku neslouží geostrateg­ickým cílům Číny a zda nemá spíše jednostran­nou povahu. Mnoho unijních poradců a politiků pochybuje o politické životnosti a finanční a ekonomické proveditel­nosti celého projektu.

„EU by měla uznat, že ovlivňován­í iniciativy, jako je Nová hedvábná stezka, je snazší provádět zevnitř než zvenčí,“doporučují přesto analytici.

Vážný zájem Itálie

Členské země EU reagují na iniciativu odlišně. S nadšením ji vítají země střední a východní Evropy, dále Řecko, Portugalsk­o a Španělsko. „Tyto státy vzhledem ke stavu jejich ekonomik uvítaly čínské investice do velkých infrastruk­turních projektů a považují je za způsob, jak posílit hospodářst­ví a zaměstnano­st,“uvádí komentář.

Mezi „přívržence“nové hedvábné stezky patří také Itálie. Na fóru věnovaném iniciativě, které se konalo v květnu v Pekingu, italský premiér Paolo Gentiloni Silveri konstatova­l, že Itálie se o stezku „nesmírně zajímá“.

Zájem zapojit se do projektu Nové hedvábné stezky vyjádřilo několik zemských vlád Německa. Celoněmeck­ý postoj je ale rezervovan­ější. Německá vláda, podobně jako nizozemská, se prý hodlá více angažovat poté, až budou známy dlouhodobé strategick­é důsledky iniciativy.

 ?? Předseda komise Jean-Claude Juncker se vítá s čínským prezidente­m Si Ťin-pchingem. FOTO AP ?? Spojenci?
Předseda komise Jean-Claude Juncker se vítá s čínským prezidente­m Si Ťin-pchingem. FOTO AP Spojenci?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia