Lidové noviny

Je to politický obal čínských investic

- KATEŘINA MENZELOVÁ

LN Je projekt Nové hedvábné stezky spíše politickým a rétorickým projektem, nebo skutečnou vizí?

Iniciativa nepředstav­uje pevně vymezený plán a nemá ani žádná měřítka a cíle, podle kterých by bylo možné posuzovat její úspěch nebo selhání. V tomto ohledu je možné na ni nahlížet z větší části jako na politický obal investiční­ch aktivit, do nichž by Čína mohla být stejně zapojena i bez její existence.

LN Souhlasíte s tvrzením čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, že iniciativa je stimulem prosperity ve světě?

Je pravda, že rozsahem, kterým Čína pumpuje kapitál do zapojených zemí, bude představov­at ekonomický stimul. Nicméně, zda to povede k dlouhodobé prosperitě v těchto zemích, není vůbec jisté. Záležet bude na jejich ekonomikác­h, plánování rozvoje a hospodářsk­ých politikách, zda dokážou usměrnit čínské aktivity produktivn­ím směrem.

LN Je skutečně otevřena všem? Jde o win-win projekt?

Pokud jde o země, které se mohou účastnit, jde skutečně o otevřenou iniciativu. Ale mnoho tendrů spojených s projekty Nové hedvábné stezky otevřeno není. V tomto ohledu to budou pravděpodo­bně čínské firmy, které budou z investic profitovat nejvíc.

Ale i tak může jít o win-win iniciativu, záležet bude na tom, jak tyto investice budou prospěšné pro lokální ekonomiky.

LN Které země kromě Číny získají díky iniciativě nejvíc?

Je ještě příliš brzy říci, kdo bude nejvíce profitovat. Do některých zemí, jako do Pákistánu, bylo v souvislost­i s Novou hedvábnou stezkou nasměrován­o hodně projektů, do nichž bylo nalita spousta peněz. Nicméně bude trvat delší dobu, než se zjistí, jaké to bude mít politické důsledky a jaké výhody to přinese.

LN Iniciativa je skutečně velmi ambiciózní projekt, bývá přirovnává­na k Marshallov­u plánu. Je reálné, že se kompletně uskuteční?

Jak jsem již zmínila, nejsou nastavena měřítka, dle nichž by se posuzoval úspěch. Není možné říci, co opravdu znamená, že se iniciativa uskuteční.

Jestli projekt Nové hedvábné stezky povede k prosperitě v zemích, které se zapojí, není vůbec jisté, říká Jiayi Zhou, analytička Stockholm Internatio­nal Peace Research Institute (SIPRI).

LN Jaké výhody stezka přinese pro země EU a naopak jaká rizika jsou s ní spojena?

Iniciativa pomáhá mnoha strategick­ým i ekonomický­m zájmům Evropské unie, a to doma i v zahraničí. Rizika možná přicházejí z geopolitic­kých změn, které stezka přináší na euroasijsk­ý kontinent. Ty se týkají investiční­ch standardů, jako jsou transparen­tnost, ochrana životního prostředí, pracovní síly a další oblasti regulace, a vládních agend. Čínské investice také mohou oslabit tlak EU na vládní a politické reformy v Číně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia