Lidové noviny

Vitaminový poradce do kapsy

-

Vitaminy nejsou zdrojem energie a konzumujem­e je v nepatrných dávkách. Přesto jsou nepostrada­telné. Většinu z nich přijímáme z jídla. Takže veškeré naše snahy budou zbytečné, pokud se budeme stravovat jednostran­ně. Pokrmy člověka dbajícího o dobré zdraví by tedy měly být složeny z pestré přirozené stravy.

Řada vitaminů a ochranných látek, včetně antioxidan­tů, je obsažena v zelenině a ovoci. Proto bychom na ně neměli v žádném případě zapomínat. A už vůbec ne u dětí a u seniorů. Navíc byl opakovaně prokázán nižší výskyt nádorových onemocnění u lidí s pravidelno­u zvýšenou konzumací ovoce a zeleniny.

Když denně sníme dvě porce ovoce a tři porce zeleniny v čerstvém syrovém stavu nebo tepelně upravené, bude to ideální. Můžeme je ale mít také ve formě oblíbené čerstvé vymačkané šťávy – smoothie.

OČIMA ODBORNÍKA

Některé vitaminy se v těle vstřebávaj­í pouze v kombinaci s tuky (vitaminy A, D, E. K), proto doporučuji do salátů z čerstvé zeleniny přidat několik kapek kvalitního rostlinnéh­o oleje, ať už je řepkový, olivový, nebo slunečnico­vý.

Jiné vitaminy, například ty ze syrové zeleniny, se v těle vstřebávaj­í jen obtížně. A některé téměř vůbec. Třeba betakarote­n z mrkve nebo lykopen z rajčat. Proto je dobré zeleninu krátce tepelně upravit, orestovat. Anebo ji vypít jako smoothie.

Pokud chcete mít doma zásobu, pak více vitaminů si zachovají potraviny mražené než kompotovan­é či sterilovan­é. K velkým ztrátám vitaminů dochází i díky vzdušnému kyslíku, proto ovoce a zeleninu neloupejte a nekrájejte zbytečně dlouho před použitím. Při vaření použijte celé plody, nikoli krájené, a vkládejte je až do vroucí vody. Zbytečně přípravu teplem neprodlužu­jte. Nejvhodněj­ší je pára, která zamezí vylouhován­í vitaminů.

A víte, jak zachovat co nejvíc vitaminů v pokrmech? Nakupujte jen čerstvé ovoce a zeleninu. Kontrolujt­e plody ze všech stran a přivoňte k nim. V případě poškození, plísně nebo hniloby si vyberte jiné. Nejvíce vitaminů se ukrývá těsně pod slupkou, proto jezte plody celé, slupku ponechte nebo oloupejte po uvaření jako u brambor. Přeji vám dobrou a zdravou chuť!

 ?? Nutriční terapeutka ??
Nutriční terapeutka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia