Lidové noviny

Slavia cílí na další titul

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ šéf Slavie

Fotbalová Slavia vybojovala titul teprve o víkendu, její vedení však už začalo spřádat plány na novou sezonu. „Čekají nás dva odchody a jeden příchod,“prozradil LN očekávané změny v kádru šéf klubu Jaroslav Tvrdík.

PRAHA Kdo kádr mistrovské Slavie opustí a kdo by mohl přijít?

Záložníka Antonína Baráka už v zimní přestávce získalo italské Udine a s jeho letním odchodem tak vedení Slavie dopředu počítalo. Čáru přes rozpočet mu naopak udělala zimní posila na pozici stopera Michael Lüftner, který uplatnil výstupní klauzuli ve smlouvě a ohlásil přestup do FC Kodaň. Realizační tým Slavie však okamžitě zareagoval a ze Zlína získal středního obránce Jakuba Jugase.

„O odchodu pana Baráka jsme věděli s předstihem a připravili se na jeho nahrazení. To, že pan Lüftner uplatnil čtyři měsíce po příchodu do klubu výstupní klauzuli, pro nás ale bylo nepříjemné překvapení. Na druhou stranu se nám jej povedlo rychle a adekvátně nahradit, když se nám podařilo získat pana Jugase ze Zlína,“řekl LN předseda představen­stva Slavie Jaroslav Tvrdík.

Sparta zdvojnásob­ila rozpočet

Hodně se v poslední době mluví o enormním zájmu o africkou dvojici defenzivní­ch hráčů Simon Deli – Michael Ngadeu. Zatímco druhý jmenovaný minimálně v podzimní části ve Slavii zůstane, Deli smlouvu dosud neprodlouž­il. „Pana Deliho přemlouvám­e, nabízíme mu velmi dobrou nabídku, která odpovídá jeho výsostnému postavení v lize. Víme, že se nyní rozhoduje a během nejbližšíc­h dnů bude jisté, jestli u nás zůstane. Míša Ngadeu nám v bojích o evropské poháry pomůže určitě, v tomto přestupním období určitě nikam neodejde,“uvedl osmačtyřic­etiletý šéf Slavie.

Tvrdík přiznal, že víc Slavia oslabovat nebude, naopak je rád, že se vedení povedlo udržet před zápasy 3. předkola Ligy mistrů jádro týmu. „Nyní nás čeká velice složité období. Každý od nás bude očekávat jak úspěch v lize, tak v evropských pohárech. Vím, že řada hráčů bude pod tlakem, na který dosud nebyli zvyklí, já jim ale věřím. Jádro týmu, které je velmi zdravé, tu totiž zůstane. Každým zápasem se ta parta tmelí, proto se už všichni těšíme na duely s evropskou špičkou. Na tlak odborné veřejnosti budeme připraveni,“uvedl někdejšími­nistr obrany.

Cílem týmu v nové sezoně bude obhájit ligový titul a postoupit do skupinové fáze jednoho z evropských pohárů. „Víme, že cesta do základní skupiny Ligy mistrů je velmi složitá a opět si v ní zahrát by pro všechny slávisty byl splněný sen. My jsme ale realisté a do nové sezony budeme vstupovat se dvěma cíli. Obhájit ligový titul a postoupit do 4. předkola Ligy mistrů,“podotkl Tvrdík.

Sám si ale uvědomuje, že obhajoba ligového titulu nebude v konkurenci Plzně a Sparty vůbec jednoduchá. „Pan (trenér) Vrba se vrátil do Plzně a tam byl vždy zárukou úspěchu. Sparta podle mých informací zdvojnásob­ila svůj rozpočet, aby se jí povedlo získat po nepovedené sezoně titul. Čeká nás v klubu velká výzva se s tím popasovat a neusnout na vavřínech,“uvedl zástupce čínského vlastníka klubu CEFC. Pro něj je zisk titulu krátce po vstupu do klubu velkou satisfakcí.

„Titul byl velmi podstatný a důležitý. CEFC klub kupovalo v rámci charitativ­ní investice, aby zachránilo nejstarší fotbalový klub u nás. Mistrovský titul je brandová záležitost, marketingo­vý trhák, který obrovsky zvedne povědomí o značce. To pomůže klubu tím, že do něj budou putovat další investice, aby se povědomí značky ještě zvýšilo,“dodal Tvrdík.

Do nové sezony budeme vstupovat se dvěma cíli. Obhájit titul a postoupit do čtvrtého předkola Ligy mistrů.

 ?? Ve Slavii zastupuje CEFC, čínského majitele klubu. Na fotografii diskutuje s velvyslanc­i Číny. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Jaroslav Tvrdík
Ve Slavii zastupuje CEFC, čínského majitele klubu. Na fotografii diskutuje s velvyslanc­i Číny. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Jaroslav Tvrdík

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia