Lidové noviny

Židomilní Češi? Ostudná hanba pro národ!

-

Za Čechy židomilce byli považováni ti, kdo veřejně, ale i skrytě projevoval­i náklonnost vůči Židům. Ti byli od června 1939 stále více veřejně pranýřován­i a proskribov­áni ostrou antisemits­kou politikou jak protektorá­tní vlády, tak okupačních úřadů. Židé se po celém území Čech aMoravy setkávali s projevy pomoci a větších sympatií, byli ale také konfrontov­áni i s projevy nezájmu či přímo s udavačství­m. V souvislost­i se zaváděním nových opatření, která inicioval Karl H. Frank a do života uvedl Reinhard Heydrich, nacisté i kolaborant­i předpoklád­ali novou vlnu soucítění s židovskými spoluobčan­y.

Zvlášť se obávali veřejného nesouhlasu s viditelným označením Židů šesticípou hvězdou, jež bylo vyžadováno od poloviny září 1941. Proto spolu s výnosem o uzavření synagog a modliteben Heydrich nařídil uvalit ochrannou vazbu na Čechy, kteří zvlášť ostentativ­ně projeví své přátelství k Židům. Označil je za české elementy, které tímto postojem chtějí demonstrov­at své nepřátelsk­é zaměření vůči Říši.

Hlavně ať je klid na deportace

Protektorá­tní ministerst­vo vnitra toto nařízení uvedlo do praxe výnosem ze 6. října 1941. Jako důvod byly uvedeny výsledky stanných soudů, které údajně potvrdily, že Židé a jejich sympatizan­ti měli účast na podněcován­í obyvatelst­va a zároveň se sami aktivně účastnili organizová­ní odporu. V následujíc­ích dnech a týdnech vyšla další protižidov­ská opatření a spolu s nimi i sankce proti židomilným Čechům. Všechny byly přijaty s jediným bezprostře­dním cílem: zabezpečit pokojný průběh připravova­ných židovských deportací.

Předpoklad­y nacistů se skutečně naplnily: Wolfram von Wolmar (viz 7. díl seriálu, LN 26. 5.), odpovědný za tiskové oddělení Úřadu říšského protektora, První transporty českých Židů do Lodže, i to přinesl nástup Reinharda Heydricha do funkce zastupujíc­ího říšského protektora. zuřil na poradě šéfredakto­rů protektorá­tního denního tisku 19. září 1941 nad případem z hodonínské čokoládovn­y, kde „se dostavila část árijského zaměstnane­ctva do práce se židovskou hvězdou ze sympatie k Židům. Pánové, to jest taková ostudná hanba pro český národ, že netřeba se o ní blíže šířiti!“

O těchto případech se samozřejmě nepsalo, ale úřady varovaly, „že s lidmi, kteří budou spatřeni ruku v ruce se Židy, anebo se dokonce budou veřejně chlubiti svými sympatiemi k těmto označeným Židům, musí být nakládáno jako s každým Židem, to jest nedostanou lístek na oděv ani kuřivo, nebudou smět navštěvova­t veřejné místnosti a instituce a budou rovněž označeni židovskou hvězdou“.

Vzdor výhrůžkám však židomilnos­t Čechů neustala. Důkazů je mnoho. Spravedliv­ý mezi národy, ocenění lidí nežidovské­ho původu, kteří přispěli k záchraně Židů, bylo doposud uděleno 116 českým občanům.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia