Lidové noviny

Faktor strachu

-

sit kandidáty v daleké džungli a zvyšovat náklady leteckou dopravou do Jižní Ameriky, aby si mohli vyzkoušet svou schopnost přežít, když všude kolem sebe máme dostatek jiných vhodných míst, kde strach není třeba vyvolávat cizokrajný­mi hady a jedovatým hmyzem, ale lidmi?

Domnívám se, že Faktor strachu by se mohl například natáčet úsporněji v některém vězení nebo koncentrač­ním táboře. Prominentn­ími kandidáty by byli vězni. Neohrožova­li by je samozřejmě žádní plazi, ale obyčejní dozorci.

Česká verze programu je Robinsonův ostrov. Vzhledem k tomu, že nemáme moře, a pořad se proto musel natáčet nákladně až na Filipínách, je to čin takřka avantgardn­í. Robinsoni odletí, přežijí a zase přiletí. Škoda, že nikoho nenapadlo natočit ryze naši verzi – tře-

Putna

Středa Baldýnský ba v jáchymovsk­ých dolech nebo v Leopoldově. Jinou možností by byl přírodní exteriér na bývalých hranicích. Stačilo by pár zátarasů a nabít dráty proudem a soutěžící atleti a krásky by se mohli pokusit o útěk. Nebylo by to sice moc zábavné, ale zato velmi výchovné. V zemi, kde je dosud populární Král Šumavy i Major Zeman – bez jediného komentáře – by to usnadnilo práci učitelům historie.

Ruská verze programu by se odehrávala v některém z bývalých gulagů nebo v psychiatri­cké klinice. Francouzsk­á verze by se mohla jmenovat Kolaborant­i. Soutěžící by představov­ali hnutí odporu a strach by měli nejen z gestapa a udavačů, ale i z někdejší francouzsk­é policie.

Možností natočit reálný Faktor strachu by byla určitě celá řada. Jedinou výjimkou by byl program,

Čtvrtek Rejžek ve kterém by šlo o strach z teroristů. Ten by určitě nebyl vhodný, i když by produkce měla k dispozici nepřeberné množství exteriérů a interiérů – kdekoli kolem nás.

Princip televizní soutěže je však nutno dodržet. Podmínkou je, že televizní „dobrodruzi“musejí přežít. Toto pravidlo je nutné. Přesto si myslím, že by soutěž, v níž by šlo opravdu o život, měla něco do sebe. Hlavně tím, že bychom si už nemuseli klást otázku, jak má inteligent­ní divák přežít televizní program.

Tomáše Baldýnskéh­o dnes zastupuje spisovatel Ivan Kraus IVAN KRAUS

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia