Lidové noviny

Po 85 letech splatíme dluh Masarykovi

V rámci oslav 100 let od vzniku republiky bude v nové budově zpřístupně­na knihovna prvního prezidenta

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Česko příští rok čekají velkolepé oslavy 100 let od vzniku republiky. Připomínka založení samostatné­ho státu svým rozsahem předčí i loňský rok, věnovaný císaři Karlu IV. U příležitos­ti jubilea zbývá splatit dluh muži, který se o vytvoření nezávisléh­o Českoslove­nska v roce 1918 zasloužil nejvíce – prvnímu prezidento­vi Tomáši Garriguu Masarykovi.

TGM na sklonku života, v roce 1932, založil nadaci, která měla studovat a rozvíjet jeho odkaz. Ústavu věnoval rozsáhlou osobní knihovnu i svůj archiv. Prezident si přál, aby instituce sídlila v důstojné budově a jeho písemnosti mohli lidé volně studovat.

Poprvé v dějinách

První přání se vyplní letos, 80 let od Masarykovy smrti a 85 let od vzniku nadace. Ta na konci prázd- nin otevře moderní sídlo v pražských Holešovičk­ách, nedaleko proslulé „Heydrichov­y zatáčky“. „Poprvé v dějinách bude mít Masarykův ústav vlastní novou a moderní budovu. Naplní se tím záměr TGM,“říká ředitel Masarykova ústavu a Archivu Akademie věd Luboš Velek.

Následné zpřístupňo­vání knihovny se 160 000 svazků začne na podzim. Před knihovníky a archiváři leží skutečně náročný úkol. Během čtyř let budou muset zkatalogiz­ovat množství dokumentů, které by, pokud bychom je položili vedle sebe, sahaly do vzdálenost­i čtyř kilometrů.

„Knihovna je nesmírně zajímavá. Jednak ukazuje, o co se Masaryk zajímal, jednak jsou v ní cenné kusy ze sbírek, které prezident i jeho spolupraco­vníci vykupovali, protože považovali za nutné je zachránit. Klasickým příkladem je sbírka židovského sběratele Rudol- fa Hirsche, která čítá asi 10 000 starých tisků,“popisuje Velek.

Katalogiza­ci a následné zpřístupně­ní cenné literární sbírky finančně podpořila vláda v rámci projektů, které souvisejí s oslavami stého výročí založení moderního státu. Ústav má zatím peníze na dva roky. Rozhodnutí o další peněžní injekci bude záviset na příštím kabinetu, který vzejde z podzimních sněmovních voleb. Pokračován­í čtěte na straně 3

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia