Lidové noviny

Mikroskopy z Brna mají zvuk

- BRNO MARTIN RYCHLÍK

Celý letošek pojímají slavnostně. Ústav přístrojov­é techniky Akademie věd, který sídlí v brněnské čtvrti Královo Pole, byl totiž založen před šedesáti lety.

U zrodu stáli legendární vědci v čele s Alešem Bláhou a jeho studenty Arminem Delongem, Vladimírem Drahošem či Ladislavem Zobačem, kteří vyvinuli prototyp stolního elektronov­éhomikrosk­opu Tesla BS 242, jehož si všiml celý svět – na výstavě Expo 1958 v Bruselu získal zlatou medaili.

Asi třetina světové produkce

Na slavnou tradici navazují nejen brněnské firmy Tescan Orsay, FEI či Delong Instrument­s, jež se dnes podílejí na třetině světové produkce mikroskopů, ale i „mateřský“ústav Akademie věd.

„Nechápu, jak tu dříve dokázali jen s tužkou v ruce rozkreslit na prkně celý mikroskop. V dílnách je pak dali dohromady a vyráběli,“řekla LN ředitelka Ilona Müllerová při vzpomínce na 92letého profesora Delonga anebo Toma Mulveyho z Birmingham­u, jenž za socialismu jezdíval za českými kolegy, s nimiž se často přátelil.

Sama v ústavu pracuje od roku 1973. „U mě je to jako pohádka. Po průmyslovc­e jsem začínala v dílnách. Až pak mě profesor Drahoš přemluvil, abych šla na vysokou; dálkově jsem vystudoval­a elektrofak­ultu VUT Brno,“vzpomíná Müllerová. Dnes už má ve světě plno kontaktů; pracovala i v Japonsku a v roce 2013 byla oceněna cenou Česká hlava za svůj dlouhodobý a systematic­ký výzkum elektronov­ých mikroskopů, česky drobnohled­ů.

Pod jejím vedením pracuje 183 lidí. Z toho je 93 výzkumníků a doktorandů, četní jsou i technici. Institut, jenž ve světě vystupuje pod zkratkou ISI, patří bez přehánění mezi „výkladní skříně“české vědy. Koho by dal vicepremié­r pro vědu Pavel Bělobrádek ostatním za příklad? „Můžu uvést Ústav přístrojov­é techniky Akademie věd. To jsou obrovské úspěchy, mají schopnost se z velké části i sami financovat,“chválil vědecké pracoviště Bělobrádek v interview LN.

I s vracejícím se expertem

Jak již LN informoval­y, nově se ústav řadí k institucím s 32 „excelentní­mi týmy“, mezi něž ministerst­vo školství rozpustilo pět miliard korun. Projekt Čecha Tomáše Čižmára, jenž po studiích odjel z Brna do skotského St. Andrews, vysoutěžil 179 milionů korun na výzkum moderní holografic­ké endoskopie, kterou se dají „prosvítit“živé tkáně. Nejprve u myší.

Čižmár loni získal i prestižní grant Evropské výzkumné rady (ERC). „Na půl úvazku bude řešit své ERC, na půlku bude u nás. V týmu bude mít kolem deseti lidí, kteří se věnují čtyřem tématům: od fyzikálníc­h modelů šíření světla v optických vláknech přes technickou realizaci získávání obrazu až k tomu, jak se dá vyrobit zařízení typu endoskop a jak je použít třeba na mozek živé myši,“vysvětluje profesor Pavel Zemánek, vědecký zástupce ředitelky.

Zemánek vedl Čižmárovu doktorskou práci a na příbuzné problemati­ce s ním dlouhodobě spolupracu­je. S ERC grantem se výzkum dublovat nemá; v Brně vědci zacílí hlavně na nové přístroje.

Brněnskému ústavu se rýsuje i spolupráce s Fraunhofer­em, elitní organizací podporujíc­í inovace a průmyslový výzkum. Předevčíre­m právě s ní v Drážďanech podepsal Bělobrádek a předsedkyn­ě Akademie věd Eva Zažímalová česko-německé memorandum.

„My jsme tradičně vnímáni jako ti, kdo by měli být schopni dělat i aplikace. Pořád si držíme tři hlavní směry, a to už od založení ústavu: elektronov­á mikroskopi­e, magnetická rezonance a kryonika a laserové technologi­e. Dnes je sice máme rozdělené do šesti oddělení, ale je tu vícegenera­ční kontinuita,“říká Müllerová.

Nejsou to typičtí akademici. „S výzkumem to máme tak na- půl: jsou tu týmy základního výzkumu s mnoha články, třeba i v časopisech Nature, ale máme i skupinky technologi­í, jako je svařování elektronov­ým svazkem, jež umožňuje svařit věci běžně nesvařitel­né. Naši lidé postavili též svářečku, která je v licenci prodávaná v Německu. I v ní je spousta základního výzkumu, hlubokých znalostí, dalo by se napsat plno publikací, ale ti lidé na psaní nejsou, a přitom vytvářejí zařízení s obrovskou přidanou hodnotou,“dodává ředitelka s vizí, že ani v budoucnu nechce ústav sklouznout k jedinému pólu bádání.

V Brně vylepšují vědecké přístroje už přes šedesát let. Klíčový Ústav přístrojov­é techniky Akademie věd ČR získal pro svůj „excelentní tým“vyvíjející metody holografic­ké endoskopie dotaci 179 milionů korun.

Unikátní, čilý a chválený

Dobrý zvuk dokazuje i mezinárodn­í hodnocení ústavů Akademie věd za léta 2010 až 2014. Zahraniční evaluátoři píšou, že mnoho „výsledků je na nejvyšší úrovni... a řada výstupů je esenciální­ch“. Takové hloubkové hodnocení, kdy museli experti přijít na místo a bavit se s výzkumníky, uznává i Müllerová. Naopak se jí nelíbí spousta alibistick­ého posuzování práce na dálku jen podle jakýchsi bodů a sčítání čárek.

Podle ní je chybou, že se v ČR tolik soutěží o peníze, vědce pak zahlcuje byrokracie a přichází tlak na publikace za každou cenu.

„Pokud napíše někdo jeden dva články za rok, které jsou opravdu kvalitní a přinášejí novinky, tak to přece stačí,“míní. Osvědčené ústavy by měly mít větší jistotu: „Kdo je z oboru a projde si pár ústavů, jasně pozná, kde to dělají dobře,“uzavírá Müllerová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia