Lidové noviny

Kvůli úniku vyslýchali policejní šéfy

- BRNO MARTIN SHABU

Měsíce chystaná akce protikorup­čních detektivů skončila loni v lednu nezdarem. Dva hlavní podezřelí v kauze zmanipulov­aných insolvencí okolo miliardáře Sisáka a společnost­i Via Chem zatýkání unikli. V úterý u soudu zaznělo, že o přípravách vědělo víc policejníc­h důstojníků, než bylo s žalobci domluvené.

Když policie loni zjistila, že miliardář Petr Sisák a jeho dvorní advokát Ivo Hala v den zásahu pobývají v cizině, vysvětlili to chybou. Ta měla spočívat ve špatném taktickém postupu. Co přesně to ale znamenalo, neupřesnil­a. Podle tehdejšího náměstka policejníh­o prezidenta Zdeňka Laubeho to ale vyšetřován­í neovlivnil­o. Ostatně podezřelá dvojice se o týden později policii sama přihlásila a následně putovala do vazby.

Jenže rok a půl od osudné realizace vychází na světlo, že příčinou bylo spíše vyzrazení citlivé informace. V úterý o tom poprvé promluvil Pavel Komár, náměstek vrchního státního zástupce v Olomouci. Případ provázelo právě v obavě o únik informací přísné utajování. O zatýkání měli vědět do dne samotné akce jen dva vyšetřovat­elé a dva státní zástupci. Jak ukázali pozdější výslechy klíčových důstojníků, dohodu policisté nedodrželi.

„O věci byl informován ředitel ÚOKFK pan Vild, což bylo legitimní. Ten nám v rámci podání vy- světlení sdělil, že ji předal náměstkovi Laubemu. A ten ve svém podání potvrdil, že o termínech realizace věděl. Nebylo nám ale osvětleno, z jakých důvodů tuto informaci potřeboval vědět,“prohlásil v úterý Komár u Nejvyššího správního soudu s tím, že olomoučtí vrchní žalobci případ úniku vyšetřují. Náměstek Komár to řekl před kárným senátem, který řeší, jestli spáchal kárné provinění, když loni informoval veřejnost o chystaném výslechu policejníh­o prezidenta a jeho náměstka Laubeho kvůli policejní reorganiza­ci.

LN zajímalo, proč o detailech akce Jaroslav Vild, který v lednu povýšil na náměstka policejníh­o prezidenta, s náměstkem Laubem mluvil. Na dotaz neodpovědě­l.

A zase ta reorganiza­ce

Náměstek Komár v úterý upozornil, že citlivé informace z kauz u Laubeho nekončily. „Sdělil nám, že tyto informace předával policejním­u prezidento­vi. V tomto případě (zatýkání okolo Sisáka a spol. – pozn. red.) tak ale údajně neučinil, protože na to zapomněl.“

S opakovaným­i úniky informací, a to výhradně z protikorup­ční jednotky, se nepotýkali jen žalobci v Olomouci, ale i na Vrchním zastupitel­ství v Praze, které kauzu Sisák dozoruje. Naopak u protimafiá­nského útvaru se tak podle Komára nedělo. Bleskové sloučení obou jednotek proto považoval za rizikové.

Z jiných trestních kauz, jimiž se zabýval, navíc věděl, že v kriminální­m prostředí existuje poptávka po odchodu šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty, který informace nepostupuj­e dál. Policejní reorganiza­ce mohla představov­at elegantní konec Šlachty v čele ÚOOZ.

„Existovalo podezření, že překotná, unáhlená, nepodložen­á a nijak nevysvětle­ná reorganiza­ce policie může být výsledkem protiprávn­ích aktivit konkrétníc­h osob, které by nemusely mít legitimní cíl zlepšit boj se závažnou kriminalit­ou, ale naopak tento boj oslabit,“řekl u soudu náměstek Komár.

Při zpětném vyšetřován­í událostí, které předcházel­y slučování policejníc­h útvarů, náměstek Komár zmínil jeden specifický dokument. A sice referátník Policejníh­o prezidia z 31. května 2016 k reorganiza­ci policie. Mezi hlavními důvody změny uvádí koncentrac­i citlivých údajů. Ty si totiž drží útvary u sebe. „V tomto postoji rozhodně dominuje ÚOOZ. Cílem je sdílení informací. Postupně se omezí zatajování informací. Za těchto podmínek bude jednodušší sladit, kdy je vhodná doba k realizaci,“citoval náměstek Komármotiv reorganiza­ce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia