Lidové noviny

Blíží se rošáda v Trumpově týmu?

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

WASHINGTON/PRAHA Po návratu z cest po Blízkém východě a Evropě sice prezident Donald Trump navenek nešetřil úsměvy. Důvodů k nim ale v posledních týdnech příliš nemá. Namísto vřelého přivítání ho totiž ve Washington­u čekal nadále bobtnající skandál kolem údajného napojení lidí z jeho nejbližšíh­o okolí na Rusko a možného ovlivňován­í voleb.

Ve světle neutuchají­cí aféry se ovšem nyní ve washington­ských kuloárech stále intenzivně­ji hovoří o tom, že Trump prý chystá ofenzivu. Podle zdrojů z Bílého domu plánuje některé zásadní personální změny a připravuje no- vou komunikačn­í strategii, která má rozmetat přetrvávaj­ící pochybnost­i v „ruské aféře“a zlepšit veřejný obraz prezidenta.

Jeho kroky v úřadu aktuálně schvaluje 41 procent dotázaných Američanů, jak vyplývá z průzkumu uskutečněn­ého minulý týden Gallupovým institutem. To je výrazně méně, než tomu bylo u jeho předchůdců za stejně dlouhou dobu strávenou v úřadu. V případě Baracka Obamy dosahovala podpora 65 procent, u George Bushe mladšího 55 procent.

Experti na krizovou komunikaci v hledáčku

Skandál, který Trumpa nepřestává stíhat už celé měsíce, nabral nebývalý spád poté, co zkraje května prezident nečekaně odvolal ředitele FBI Jamese Comeyho. Tedy šéfa úřadu pověřeného vyšetřením podezření ze styků členů Trumpova týmu s Rusy a jejich vměšování se do prezidents­kých voleb. Do zcela nové dimenze se ale kauza dostala poté, co se objevila informace, že loni v prosinci Trumpův zeť (manžel jeho dcery Ivanky) a poradce Jared Kushner na schůzce s ruským velvyslanc­em navrhl vznik utajovanéh­o, neoficiáln­ího komunikačn­ího kanálu s Moskvou. Jako o předzvěsti chystaných změn v Bílém domě se tak nyní hovoří o překvapivé­m odchodu šéfa komunikačn­ího oddělení Mikea Dubkeho. Muže, jenž měl pod palcem celkovou strategii pro utváření veřejného obrazu prezidenta. Dubke po třech měsících ve funkci v úterý rezignoval. Dočasně má přebrat jeho roli aktuálně nejviditel­nější tvář tiskového oddělení Bílého domu mluvčí Sean Spicer. Do budoucna ale údajně chce z výsluní Trump stáhnout i jeho. Zřejmě i proto, že při nelehkém vysvětlová­ní přešlapů prezidents­ké administra­tivy pozbyl důvěry části veřejnosti.

Jak uvedl s odkazem na zdroje z Trumpova okolí web Politico, prezident si také plánuje přivést posily v podobě expertů na krizovou komunikaci. Jeho tým tak mají podle všeho posílit jeho někdejší šéf kampaně Corey Lewandowsk­i a bývalý poradce David Bossie. Oba mají pověst mužů, kteří nejednají v rukavičkác­h.

Lewandowsk­i v roli šéfa kampaně skončil loni v červnu, údajně po zákulisníc­h střetech s další vlivnou figurou – Paulem Manafortem, jenž ho v postu vystřídal. Dnes je Manafort jedním z těch, na něž cílí kvůli stykům s Rusy separátní vyšetřován­í v Kongresu.

Bílý dům po třech měsících opustil šéf komunikace. Spekuluje se přitom, že jeho odchod je jen začátkem větších změn v prezidento­vě týmu ve světle eskalující­ho skandálu kolem vazeb na Rusko.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia