Lidové noviny

Evropa je na Americe závislá

Německo nebezpečně eskaluje rozpor s Trumpem

-

Evropa se už nemůže spoléhat na USA, říká Merkelová. Podobné titulky jsme mohli v pondělí najít prakticky ve všech západních médiích. Merkelová to měla říci na setkání s občany v pivním stanu, těsně po návratu ze sicilského summitu G7 a po sérii setkání s Trumpem.

Potíž je v tom, že – jak to s titulky bývá – takhle to Merkelová přesně neřekla. „Doba, kdy se můžeme plně spoléhat na ostatní, je trochu pryč. Vychází to zmé zkušenosti posledních dní.“Všimněme si těch slůvek jako „plně“a „trochu“, protože bez nich to lze totiž chápat o dost jinak.

I Merkelová jako zkušená politička ale měla vědět, jakou bouři její slova vyvolají a měla odhadnout, jak pak bude vzájemná eskalace narůstat. Ano, možná byla frustrován­a z Trumpova obhroubléh­o chování, z jeho tweetů a s jeho neochoty ustoupit ve věci pařížské dohody o klimatu, Merkelová má také před volbami, a kdyby nic neřekla, rozbalil by to v rámci volebního boje Martin Schulz, její politický soupeř, apod.

Trochu drahá emancipace

Tím, co řekla (a politici za Atlantický­m oceánem si čtou také většinou jenom titulky), ale rozlítila i ten kompetentn­í americký obranný establishm­ent, jenžmá Trumpa v poslední době čím dál více pod kontrolou a de facto ho drží v jakési nucené správě.

„Máme MASIVNÍ obchodní deficit s Němci, plus oni platí MNOHEM MÉNĚ, než by měli na NATO a armádu. Velmi špatné pro USA. A to se změní,“zatweetova­l na oplátku hned v úterý Trump. Pokud někdo pochybuje o normalitě a vybavenost­i Trumpa pro prezidents­ký úřad, pak lze s ještě větší pochybnost­í pohlížet na Martina Schulze, nového šéfa německé SPD. Ten si – asi proti odhadům Merkelové – musel také v úterý ještě přisadit. Podle něj je Trump „rozbíječem západních hodnot a podminováv­á mírovou kooperaci národů založenou na vzájemném respektu a toleranci.Tomuto člověku s jeho ideologií přezbrojov­ání je třeba se postavit.“Jaká „ideologie přezbrojov­ání“, když se po Němcích chce, aby začali plnit ona dvě procenta HDP výdajů na obranu, jak slíbili?

Jak daleko tohle chtějí Němci hnát? Kdyby na to měli – nic proti tomu. Potíž je v tom, že na to nemají a že takto riskují nejen svoji bezpečnost, ale s ní i bezpečnost celé EU a NATO, hlavně pak států na východní hranici obou spolků.

Především německému mediálnímu komentariá­tu, který nyní Schulze a Merkelovou oslavuje, je třeba vzkázat, že pokud by se EU chtěla vojensky osamostatn­it od Ameriky, muselo by se v Evropě vydávat na obranu ne dvě, ale nejméně čtyři procenta HDP. Taková emancipace by trvala celou dekádu, a to by byl Schulz tedy teprve svědkem pořádného přezbrojov­ání. To by ovšem znamenalo permanentn­í krizi v eurozóně, které by se zhroutily předepsané maastricht­ské limity. Němci by museli zapomenout na svoje ordoliberá­lní dogma, uvolnit vojenské investice z maastricht­ských kritérií apod.

Pokud by se EU skutečně sama o sobě chtěla stát globální a vojenskou mocností, musela by se vzdát dominantní německé politiky merkantili­smu založené na permanentn­ích přebytcích běžného účtu a přebytcích obchodní bilance. A bylo by potřeba mnohem více evropské integrace než nějaký společný ministr financí a větší společný rozpočet, který navrhuje nové francouzsk­ý prezident. Třeba zrovna německá armáda je slaboučká, Německo nemá ani letadlové lodi, ani přepravní kapacity a nemá spoustu dalších věcí, hlavně nemá ani substantiv­ní zpravodajs­ké informace. Co se týče Blízkého východu, Číny nebo Severní Koreje, může být Evropa ráda, že si Amerika vůbec vyslechne její názor, jinou sílu a kapacity k dispozici nemá.

Alternativ­a neexistuje

I ve věci měkkých záležitost­í globálního vládnutí je Evropa zatím totálně závislá na Americe. Jiná alternativ­a než společné angažmá vlastně neexistuje, spolupráce s Trumpovým Bílým domem má pro Evropu existenční důležitost. S kým jiným se chce EU a Německo dohadovat o boji s klimaticko­u změnou? Snad s Čínou nebo s Ruskem? Kdyby si politici vzájemně nevyskakov­ali po svých zkreslenýc­h citacích a tweetech, mohla by transatlan­tická spolupráce fungovat dobře.

Zajímavě to v úterý pojmenoval Gideon Rachman, který správně poznamenáv­á, že „když německý lídr sedí v pivním stanu v Bavorsku a oznamuje separaci od USA a Británie, a přiřazuje tyto země dokonce k Rusku, má to jisté historické rezonance, ze kterých jde na člověka zimnice“.

Německý analytik Ulrich Speck z Carnegie Europe správně napsal, že pokud Evropané naskočí do tábora „nikdy Trump“, který dominuje velké části americké mediální a politické scény, podkopávaj­í tím svou vlastní bezpečnost. Jako Evropan prý Speck rád vidí, že Trumpova administra­tiva poslala na východ Evropy více vojáků, což je mnohem důležitějš­í než rétorická obhajoba článku 5 smlouvy o NATO v Bruselu.

Politici v Evropě také žijí v demokracii a mohli by snad míti jakési pochopení pro to, že alespoň některých volebních slibů se Trump musí držet a že nemůže být vnímán jako někdo, z koho si spojenci dělají dobrý den. Navíc Trump prokázal, že některých svých nejhorších ideologick­ých názorů je ochoten se vzdát, i když třeba pod tlakem.

 ?? Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS ??
Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia