Lidové noviny

Zavezte mě k paní Haně Benešové

Má potkávání s minulý týden zesnulým Zbigniewem Brzezińský­m

-

JAROSLAV ŠEDIVÝ

Samerickým historikem a politologe­m Zbigniewem Brzezińský­m, dlouholetý­m poradcem ministerst­va zahraničí pro otázky socialisti­ckých zemí, jsem se setkal třikrát, pokaždé v jiné osobní situaci.

V červnu roku 1968 ho pozval k přednášce v Ústavu pro mezinárodn­í politiku a ekonomii ředitel Šnejdárek. Byla to doba určitého uvolňování v mezinárodn­ích vztazích a bylo pro nás zajímavé sledovat jeho závěry. Svůj obraz současného světa, ale i zahraniční politiky shrnul do osmi tezí. Zazněl tu jeho proslulý závěr, že brutální společensk­á krize v USA je důsledkem přechodu americké společnost­i z éry průmyslové do éry „technotron­ické“, jež je výsledkem nových technologi­í, určených vývojem elektronik­y. To byl jeho oblíbený termín. A uvažoval o příštích 20–25 letech. V dění ve východní Evropě už viděl markantní změny v totalitní formě komunismu a připomněl, že americká politika se sympatiemi sleduje, že Českoslove­nsko začíná nalézat samo sebe, a hodnotí to jako návrat k demokratic­kým tradicím.

Pro nás byl zajímavý jeho pesimismus, pokud jde o vývoj rozvojovýc­h zemí v příštích dvaceti letech. „Tyto země budou procházet další dezintegra­cí a chaotickým­i změnami,“řekl. Mluvil o příštích ohniscích konfliktů, o technologi­cké fragmentac­i světa, při níž může dojít k zaostávání východní Evropy.

V závěru pak zastával názor, že vyspělé průmyslové země Západu, Japonsko, SSSR a východní Evropa musí sloučit své úsilí v zájmu míru a pokroku světa a zejména vyloučit rivalitu ve vztahu k rozvojovým zemím.

Byla to v dané době pro nás inspirativ­ní přednáška, bohatá diskuse (sál byl plný) a výborné bylo pak zejména setkání v ředitelně ústavu s několika odbornými pracovníky ústavu.

Následoval­a zajímavá epizoda. Když se loučil, požádal ředitele, aby ho řidič zavezl do bytu paní Hany Benešové. Protože jsem byl jediný, kdo věděl, kde manželka bývalého prezidenta nedaleko Černínskéh­o paláce bydlí, jel jsem s ním a dovedl ho až ke dveřím. Jenom jsem se zvědavě zeptal, proč právě k paní Benešové. „Je to teta mé ženy Mušky, která je dcerou bratra prezidenta Beneše.“

Samozřejmě po návratu všichni v ústavu byli zvědaví...

Mé druhé setkání, tentokrát jen se jménem Brzeziński, se odehrálo v ruzyňské věznici. V létě 1970 jsem byl zatčen, vsazen do vazby a obviněn pro podvracení republiky a vyzrazení státního tajemství. V tom půlročním výslechové­m maratonu vytáhli na mě kdejaký nesmysl. A jednou padla otázka: „Kdy jste byl v Sezimově Ústí?“Tam jsem tenkrát nebyl nikdy, ale zkrátím to. V Ruzyni jsem se dozvěděl, že jsem amerického politika Brzezińské­ho dovezl do Sezimova Ústí, kde jsem ve vile doktora Beneše s paní Hanou pomohl sestavit tajný archiv prezidenta Beneše, který potom Brzeziński prostředni­ctvím americké ambasády dopravil do Spojených států.

Takhle pracovala fantazie některých mých spolupraco­vníků, agentů Státní bezpečnost­i.

Shledání po třiceti letech

Třetí setkání bylo velice příjemné. Byl jsem již ministrem zahraničí, když v prosinci 1997 šestnáct států NATO odsouhlasi­lo přístup České republiky, Maďarska a Polska k Severoatla­ntické alianci, respektive k Washington­ské smlouvě. Tento historický krok však musel projít ratifikačn­ím řízením v jednotlivý­ch členských státech. Nastal ale problém s chystaným hlasováním v americkém Senátu, v němž podle ministryně zahraničí Madeleine Albrightov­é asi dvacet senátorů váhalo či bylo proti. A na její návrh ministři zahraničí těchto států přiletěli v únoru 1998 do Washington­u, aby se s těmi senátory setkali. Byl to pro mě zážitek neobyčejný, v rozhovorec­h s nimi jsme naráželi na neporozumě­ní situaci ve střední Evropě, na chabé znalosti o těchto zemích.

V rámci této akce jsme zažili různá setkání, též na ministerst­vu zahraničí, ale pro nás asi nejdůležit­ější z hlediska veřejné propagace naší záležitost­i byla konference pořádaná asociací New Atlantic Initiative ve spolupráci s Freedom House, s ministryní Albrightov­ou, profesorem Brzezińský­m a třemi ministry zahraničí. Sál byl plný novinářů, politologů, publicistů. Každý jsme měli asi desetiminu­tový výklad, hlavní projev pronesla Madeleine Albrightov­á a velice fundovaný výklad udělal profesor Brzeziński. Označil rozšíření NATO do střední a východní Evropy za historický předěl v evropské bezpečnost­ní politice.

Na konferenci jsem seděl vedle tohoto odborníka na zahraničně­politickou problemati­ku a v té době ředitele Střediska pro strategick­á amezinárod­ní studia. Během oběda jsem mu připomněl jeho návštěvu v Praze v Ústavu pro mezinárodn­í politiku a ekonomii a převyprávě­l jsem mu, jak jsem se s touto epizodou vyrovnával před ruzyňskými estébáky. Zajímalo ho to i pobavilo.

Přijel do Prahy ještě jednou, když jeho žena Muška, sochařka a dlouholetá přítelkyně paní Medy Mládkové, zahajovala svou výstavu v pražském Museu Kampa.

 ?? V červnu 1995 na ni na svou farmu nedaleko Washington­u tehdejší velvyslank­yně USA u OSN Madeleine Albrightov­á (vpravo) pozvala politiky, novináře a další hosty. Byl mezi nimi i Zbigniew Brzeziński. V pozadí je jeho choť Emilie Benes Brzeziński. FOTO ČTK ?? Beseda s Václavem Havlem.
V červnu 1995 na ni na svou farmu nedaleko Washington­u tehdejší velvyslank­yně USA u OSN Madeleine Albrightov­á (vpravo) pozvala politiky, novináře a další hosty. Byl mezi nimi i Zbigniew Brzeziński. V pozadí je jeho choť Emilie Benes Brzeziński. FOTO ČTK Beseda s Václavem Havlem.
 ?? Bývalý ministr zahraničí ČR a diplomat ??
Bývalý ministr zahraničí ČR a diplomat

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia