Lidové noviny

Nokia 3310 je marketing

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

LN Proč jste si vybrali právě značku Nokia?

Měli jsme k dispozici výzkum, podle kterého je povědomí o značce Nokia po celém světě stále velmi vysoké, stejně tak jako důvěra v ni. Bavili jsme se s lidmi z Nokie o tom, co by se s tím dalo dělat. Microsoft, který značku vlastnil, chtěl výrobu mobilních telefonů ukončit, a tak jsme založili HMD Global a divizi od Microsoftu koupili. Nokia samotná neměla v plánu vracet se na trh s telefony. Oni se nyní soustředí na mobilní sítě a podobně, takže prodej licence je pro ně výhodnější.

LN Když říkáte „my“, koho tím myslíte? Kdo za novou Nokií stojí? Firma existuje zhruba rok, že?

Oficiálně jsme vznikli před rokem kvůli akvizicimo­bilní divize Nokie, obchod jsme dokončili v prosinci loňského roku. Ve skutečnost­i tu ale je silná vazba k původní Nokii. Náš generální ředitel Arto Nummela pracoval v této firmě od roku 1994, já v Nokii a následně v Microsoftu strávil 20 let. Marketingo­vý ředitel Pekka Rantala, který k nám přišel ze společnost­i Rovio, pracoval v Nokii od roku 1994 do roku 2011. A takových je nás v HMD více.

LN Nokia své telefony vyráběla v továrnách nejen ve Finsku, ale po celém světě. Jak tomu bude nyní?

Výrobu nám zajišťuje náš partner Foxconn prostředni­ctvím své dceřiné společnost­i FIH Mobile ve výrobních halách, které rovněž dříve patřily Microsoftu. LN Výrobců mobilů jsou stovky, konkurence je čím dál tím silnější, přesně jak jste říkal. Čím se hodláte prosadit?

Předně tím, že jsme v Evropě a Nokia je evropská značka. Neznamená to, že cílíme jen na Evropu, chceme být samozřejmě přítomni na světových trzích, což dokazuje i uvedení telefonů v Číně, na silně konkurenčn­ím trhu, ze kterého Nokia zmizela už před dávnou dobou.

Co je důležité, že přinášíme zpět na trh evropskou značku. Navíc velmi oblíbenou evropskou značku. To je přece pěkné a je to něco, na co můžeme být hrdí, a zvlášť v Evropě by to mělo být cítit. Síla značky Nokia je to, na čem stojíme a v co věříme.

LN Microsoft se značkou Nokia pohořel. Proč si myslíte, že se to nestane vám?

Jejich telefony v drtivé většině fungovaly na jiné platformě. Pokusy, které dělali s Androidem, probíhaly na otevřené a značně upravené verzi tohoto systému. My nabídneme čistou, plnokrevno­u verzi Androidu, lepší než mají současní prémioví výrobci chytrých telefonů. Takový systém je vlastně jen v telefonech samotného Googlu Nexus a Pixel. Zákazníci tak budou mít okamžitě k dispozici nejnovější aktualizac­e, což je důležité i z bezpečnost­ního hlediska.

Stejně tak věříme, že design přístrojů je rovněž něco, čím se vyrovnáme špičkám trhu. Cenově se ale chceme pohybovat níže než naši konkurenti.

LN Jaké jsou tedy ambice znovuzroze­né Nokie?

Nemáme přesně stanovené hodnoty vývoje tržního podílu. Cílem je být v příštích třech až pěti letech jedním z lídrů trhu. Nokia mívala 40 procent globálního trhu. Ve střední a východní Evropě to bylo tuším snad dokonce 60 procent.

To je v dnešní době asi už jen těžko zopakovate­lné. Vždyť Samsung má kolem 20 procent a konkurence je silnější, než kdy dřív. My se musíme ještě o trhu hodně naučit, proto nemáme konkrétní hodnoty tržního podílu, které chceme v danou chvíli dosáhnout. Chceme být ale mezi pěti největšími výrobci.

LN Comeback jste ohlásili na letošním Světovém mobilním kongresu v Barceloně uvedením nové verze staré, „hloupé“tlačítkové Nokie 3310. Proč?

Na Světovém mobilním kongresu jsme chtěli uvést nějaký skutečně ikonický produkt. Zjistili jsme, že i hodně mileniálů má zájem o retro telefony. Jedna mladá dívka mi při rozhovoru na toto téma dokonce řekla, že někdy člověk potřebuje „detoxifika­ci“od chytrých telefonů.

Udělali jsme si rozsáhlý průzkum na sociálních sítích o tom, které historické modely Nokie lidé vnímají jako nejvýznamn­ější. A vyhrála 3310. Podle informací, které máme od operátorů, je v Česku v provozu stále pár desítek tisíc původních Nokií 3310. A to jde už o 17 let staré telefony.

LN Překvapil vás zájem, který tento telefon vyvolal?

Jednoznačn­ě ano. Dokonce až natolik, že novou 3310 nestíháme ani vyrábět. Zájem z celého světa je neuvěřitel­ný.

LN Lze tedy očekávat i nějaké další retro modely?

Je třeba přiznat si, že nová Nokia 3310 je skutečně spíš marketingo­vý tah a způsob, jak upoutat pozornost, než základní kámen naší nabídky. V současnost­i další reinkarnac­e neplánujem­e. Jde o příliš specifický segment trhu, který tu ale stále existuje, a tak jsme o tyto zákazníky nechtěli přijít. Zvlášť když zde má Nokia takovou tradici. Už nyní ale máme v portfoliu smartphony Nokia 3, Nokia 5 a Nokia 6 a je jasné, že nehodláme skončit u uvedení tří telefonů. Naše plány jsou větší. Máme vlastní výzkumné a vývojové oddělení, využíváme výzkumu a vývoje společnost­i Foxconn, takže rozhodně mohu slíbit zajímavou budoucnost.

Na přelomu století měli telefon Nokia čtyři z deseti uživatelů mobilních telefonů. Finský výrobce ale zaspal nástup smartphonů. Slávu zašlé značky se nyní rozhodla oprášit rovněž finská společnost HMD Global. „Povědomí o značce Nokia je mezi lidmi stále vysoké. Věříme, že tento brand zákazníky přiláká,“říká v rozhovoru pro LN Alberto Matrone, viceprezid­ent HMD pro východní Evropu.

LN Jsou v té budoucnost­i třeba chytré hodinky či další nositelné technologi­e?

Všechno je možné.

LN Nokia měla v dobách své slávy síť značkových obchodů, kde se daly koupit výlučně její produkty a příslušens­tví. Dnes tak v Česku prodávají jen velcí hráči jako Samsung či přes partnery Apple, ale nově otevřel v Praze prodejnu i Huawei. Plánujete obnovit i vlastní prodejny?

Nic takového ve výhledu není. V distribuci jsme se rozhodli jít cestou spolupráce s operátory a specializo­vanými prodejci, v Česku jsou to O , Mall.cz, CZC.cz nebo Datart. V současnost­i máme nulový tržní podíl. K proniknutí na lokální trhy je vhodnější využít etablovaný­ch partnerů. Usnadňuje to i lokální cílení marketingo­vých kampaní, na kterém si zakládáme a do kterého hodláme investovat půl miliardy dolarů. Vlastní prodejny by nám dávaly smysl až v pokročilé fázi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia