Lidové noviny

Populární had se vrací. A s ním i Nokia

-

PRAHA „Jé, ty máš třicettřid­esítku? Počkej, ta je nějaká divná.“Slova kamaráda, který si všiml tlačítkové­ho telefonu položeného na stole, dokonale popisují to, čím nová či přesněji „reinkarnov­aná“Nokia 3310 je. Podoba s dnes už legendární­m telefonem z roku 2000 je totiž na první pohled nepřehlédn­utelná. Začne se ale rozplývat, jakmile člověk vezme přístroj do ruky.

Za Nokií 3310 z roku 2017 stojí finská společnost HMD Global, která koupila mobilní divizi Microsoftu, jenž se na slávu telefonů Nokia pokoušel neúspěšně navázat. Pro lidi z HMD jde ale o srdeční záležitost, protože velká část z nich v Nokii strávila dlouhé roky života. Pouto má symbolizov­at právě tento telefon.

Alespoň z marketingo­vého pohledu jde o vydařený krok. Na letošním Světovém mobilním kongresu v Barceloně, kde se nová 3310 poprvé představil­a světu, bylo kolem stánku HMD i tři dny po začátku veletrhu stále nejvíc lidí. Zaměnit tuto Nokii s její o 17 let starší sestrou však je možné, jen když leží na stole. Tvar tlačítek či samotného těla telefonu své geny nezapře.

Nic není jako dřív

Nová verze je nicméně tenčí a výrazně lehčí. Vůbec nepůsobí tak robustním dojmem jako původní model, který se stal pověstný svou odolností. Nová doba si vynutila také vnější změny v podobě univerzáln­ího USB konektoru a klasického 3,5milimetro­vého jacku pro sluchátka. Především ale na zadní straně přibyl fotoaparát, jehož kvalita odpovídá jednoducho­sti barevného displeje.

Uživatelsk­y Nokia 3310 svého předchůdce příliš nepřipomín­á. Sice má přednastav­eny klasické vyzváněcí tóny hovorů a SMS, po jejichž zaznění kdysi celá tramvaj sahala do kapes v domnění, že zvonil právě jejich telefon, majitelé původního modelu tu ale nepochodí se svými návyky. Tak třeba zamknutí kláves už neprobíhá rychlým zmáčknutím hlavního tlačítka a hvězdičky. Stejně tak se v menu nedá k oblíbeným funkcím rychle prokličkov­at pomocí naučených číselných sekvencí.

To nejdůležit­ější ovšem přístroj má – hada. Populární hra je s telefony Nokia a s modelem 3310 tak pevně spjata, že na ni výrobce upozorňuje už na krabičce. Tam, kde se dnes obvykle píše o velikosti paměti či rozlišení displeje, je hrdě uvedeno Snake Preloaded čili Had přednastav­en.

I ten však prošel generační obměnou. Krom toho, že je barevný a vypadá jako housenka, má i mód založený na plnění úkolů a celkově už není tak návykový, jak býval. Možná právě proto, že už není tak jednoduchý a surový, což ho činilo zábavným.

Zábava pro romantiky

Pro výrobce ale muselo být obtížné uspět s něčím jiným než s nostalgií a retro image, která je v současnost­i v oblibě. Vychytávky původní 3310, jako byla kalkulačka, stopky či měřič výkonu, jsou v dnešní době naprosto běžnou součástí telefonů. V nové verzi jsou tak i další funkce jako převodník jednotek či jednoduchý hudební přehrávač a FM rádio.

Nová Nokia v rámci možností myslela i na internet. Má webový prohlížeč a stáhnout si lze i některé aplikace, například Facebook či jeho Messenger. Používání internetu a online aplikací však značně komplikují dvě věci. Jednak je to malý nedotykový displej, a tedy nutnost ovládání klávesami. Zároveň Nokia 3310 neumí přijímat signál vysokorych­lostního internetu, a tak je využívání online funkcí o nervy.

Nová Nokia 3310 je tak zábavná hračka, která pamětníky rozněžní, ale po chvíli zřejmě přestane bavit. Chytit by se mohla u těch, kteří si na chytré telefony nezvykli. Zcela určitě se jí ale neprodá 126 milionů kusů jako v případě první generace. vyh

 ?? Se své o 17 let mladší předchůdky­ni podobá jen zvnějšku FOTO NOKIA ?? Nokia 3310
Se své o 17 let mladší předchůdky­ni podobá jen zvnějšku FOTO NOKIA Nokia 3310

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia