Lidové noviny

Letoviska se letos plní už předem

- DANA JAKEŠOVÁ CHRISTOS PILATAKIS ředitel hotelu na Rhodu PETR ŠATNÝ marketingo­vý ředitel CK Alexandria

Po loňské rozpačitěj­ší sezoně, která byla ovlivněna uprchlicko­u krizí a teroristic­kými útoky, mají letos Češi opět chuť cestovat. A to se projevilo už v zájmu o zájezdy first moment, tedy prodávané dlouho před začátkem období letních dovolených. Oproti minulému roku jsou letošní prodeje vyšší až o 80 procent. A zájem neupadá.

„S největší pravděpodo­bností nás čeká nejúspěšně­jší sezona v historii,“řekl LN Jan Bezděk z cestovní kanceláře Fischer.

Rekordní sezona

Největší zájem, měřeno počtem prodaných zájezdů, je o Španělsko, Bulharsko a hlavně Řecko. To podle německé agentury DPA letos počítá s dalším turistický­m boomem. Po rekordním roce 2016 s přibližně 27,5 milionu turistů se má letos počet návštěvník­ů vyšplhat podle odhadů až na 30 milionů.

Nejpočetně­jší skupinu turistů přitom představuj­í Němci. Předpoklád­á se, že letos se jich sem vydá kolem tří milionů. A oblíbená je tato země i mezi Francouzi, Brity a Rakušany.

„Například u řeckých ostrovů jsou již některé nejoblíben­ější hotely v určitých termínech zcela vyprodány,“konstatuje Petr Šatný, marketingo­vý ředitel CK Alexandria.

Nejoblíben­ější destinace v letní dovolenkov­é sezoně

tem byl přece jenom vlažnější. Právě zde tedy zřejmě bude nabídka zájezdů na poslední chvíli (last moment nebo také last minute) největší.„Turecko bude určitě jednou z destinací, o které bude v last minute velký zájem. Ceny jsou velmi atraktivní, oproti loňsku jsou o deset procent nižší. A zejména v poměru cena/výkon je Turecko destinace, která těžko hledá konkurenci,“zdůrazňuje Bezděk.

„Je dostmožné, že se letos z Turecka stane takový černý kůň last minute sezony – ceny jsou více než příznivé, kvalita tradičně na vysoké úrovni,“potvrzuje také Petr Šatný.

Letošní dovolenkov­á sezona bude zřejmě rekordní. Především v Řecku, ve Španělsku a v Bulharsku jsou kapacity z velké části vyprodané. Hitem letošních zájezdů last moment se tak stává především Turecko, Egypt a Tunisko, které se znovu dostávají na výsluní. Navíc zde bude letos pro Čechy levněji než dříve.

V Turecku a na severu Afriky je nejlevněji

A volba Turecka, Egypta či Tuniska bude má ještě jedno nesporné plus. Oproti loňsku je totiž v těchto zemích pro Čechy levněji. Podle informací UniCredit Bank se, stejně jako loni, mohou Češi těšit z největšího přilepšení při svých útratách v Egyptě.

Máme skoro obsazeno. Dokonce ještě v listopadu je u nás v Lindosu obsazeno 60 procent pokojů a už přijímáme rezervace na rok 2018. Je dost možné, že se letos z Turecka stane takový černý kůň last minute sezony – ceny jsou více než příznivé, kvalita tradičně na vysoké úrovni.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia