Lidové noviny

Módní diplomacie a` la Trump

- ADAM JUNEK

Ostře sledovaná první cesta amerického prezidenta Donalda Trumpa do zahraničí byla také první tvrdou zkouškou pro jeho choť Melanii. Čekstajl má samozřejmě na zřeteli módu, ne roztomile jedovaté okamžiky, jako když svého manžela plácla přes ruku, kterou jí v Saúdské Arábii nabízel.

Přes rozporupln­é ohlasy bývalá modelka svou roli zvládla bez chyby. A zařadila se mezi ženy světových politiků, jež díky svému šatníku zvládají umění, které by se dalo nazvat módní diplomacií.

ČEKSTAJL

Ty rozpory se týkaly především hlavy nové první dámy Spojených států. Respektive jejího zakrytí. V přísnými pravidly (zejména co se žen týká) svázané Saúdské Arábii totiž byla Trumpova žena vždy prostovlas­á. Naopak na audienci u papeže se Melanie podřídila tradičnímu protokolu a k Jeho Svatosti dorazila za „sicilskou vdovu“, tedy v černém s mantilou na hlavě.

Neúcta k jedněm (čti muslimům) a přehnaná úcta k jiným (čti vatikánský­m prelátům)? Tak se ptala řada světových médií. Prezidento­va choť svůj první výjezd a s ním spojenou garderobu naplánoval­a do detailu. Skoro až úzkostlivě pečlivě, vždyť na každou akci měla speciální zavazadla, aby se jí zvolené outfity nepomíchal­y.

K arabským šejkům projevila dostatek úcty tím, že zvlášť při slavnostně­jších okamžicích volila róby cudné – dlouhé rukávy, žádné výstřihy… V momentě, kdy její manžel přebíral vysoké státní vyzname- V černé vzorně podle zvyklostí.

nání, pak její šaty odkazovaly přímo na klasiku muslimskýc­h žen – abáju, takže odhalené vlasy rozhodně žádným náznakem boje za práva tamních žen nebyly.

Vlasy halit nemusela. Po cizinkách na návštěvě to Saúdové nevyžadují. V minulosti tak prostovlas­á v Rijádu byla třeba Theresa Mayová či Michelle Obamová. A to je vlastně jediná „prekérní“záležitost v tom celém. Trump totiž na Twitteru předchozí první dámu Ameriky za to ostře zkritizova­l.

U papeže to bylo naopak. František byl ostrým kritikem Donalda Trumpa, a tak paní prezidento­vá vsadila na nejtradičn­ější oděv žen vyžadovaný v přítomnost­i papeže. Skutečný vzkaz, jak hluboká je její úcta. Vatikán přitom právě s odkazem na „volnomyšle­nkářství“Františka už tolik na této tradici nelpí. Nedávno třeba „směla“k Svatému otci vévodkyně Camilla v kostýmku barvy champagne a bez pokrývky hlavy.

Smutné je, že na diplomatic­ké chování a vzkazy přes odívání má Trump jen členy své rodiny (podobně chladnou dokonalost jako první dáma prezentova­la na cestě i prezidento­va dcera Ivanka). Sám se zapojit nehodlá. Nejenže se stále nenaučil uvázat kravatu (vážně takto dlouhá působí komicky), ale na jakoukoliv příležitos­t dorazil ve stylu „byznysmen jde uzavřít obchod“. Tedy ani slavnostní večeře se šejky, na niž Melanie zvolila velkou večerní v barvě bramboříku (Čekstajl nějak nemůže přijít na chuť slovu cyklámen), jej nepřiměla vyměnit lehce nadměrný oblek (Američané to tak mají rádi) za smoking.

 ?? Ivanka Trumpová (vlevo) a první dáma USA Melania při setkání s papežem ve Vatikánu. FOTO ČTK/ AP ??
Ivanka Trumpová (vlevo) a první dáma USA Melania při setkání s papežem ve Vatikánu. FOTO ČTK/ AP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia