Lidové noviny

Tak jsme první, no a co?

-

Někdy se člověkmoří s titulkem sloupku, aby byl pokud možno výstižný a vtipný, leč dneska jsem ho měl hned. Během osmi let života se toho může přihodit habaděj, třeba vznikne politická strana vedená dluhopisov­ým vykukem, leckde si voliči vyberou za prezidenta nesvéprávn­ého idiota, z miminka se stane malá slečna, která chodí do druhé třídy, tamhle ti dva se vezmou nebo rozvedou, fotbalisti a rockeři páchají sebevraždy, rozpadají se státy nebo naopak hlas lidu čelí extremistů­m, bují strach z neexistují­cí vlny uprchlíků, na svobodě se ocitne oblíbený vrah a tak dále. Ale tak dlouhé čekání na další titul Slavie bylo opravdu pro nejsilnějš­í nervy, kterými jsme ovšem dávno obrněni.

Povedlo se a náš skvělý klub mohl v sobotu po vítězství v lize za-

Pondělí Neff plavit Prahu červenobíl­ým šílenstvím. Z dějiště strahovské­ho triumfu jsem brzy odešel, jel se vzpamatova­t do divadelní kavárny Švandova divadla na jiný fotbalový zákusek v podobě finále Anglického poháru Arsenal–Chelsea, a hle! Číšník mi nese nápoj a má triko s nápisem Červenobíl­á – bojová síla! Jak ho nemilovat! Poblahopřá­li jsme si a aspoň jsem mu věnoval lístek z toho mače na památku.

Co se ovšem odehrávalo večer na oslavě ve Žlutých lázních, pro to marně hledám slova. Pier Paolo Pasolini se svým skandálním snímkem Saló aneb 120 dnů Sodomy je slabý čajíček. Kam se hrabou pornofilmy! Tolik orgasmů jen tak nezažijete. Odhadem deset tisíc rozkurážen­ých slávistů po sobě skákalo, v nekonečném štěstí se objímalo, zpívalo dokola hymny, a oprav-

Úterý Putna

Středa Baldýnský du, Bican, Puč a Plánička z nebe se dívali, jak Slavia letos válela. Když na pódium nakonec dorazili hráči s trenérem Jaroslavem Šilhavým a jali se trdlovat, pozpěvovat, hopsat, polévat se šampaňským, abyste neslzeli s dalšími penzisty! Tak jsme se toho dožili! Kde však byli tito fanoušci, když se klub nedávno hrabal ze dna, aha?

Na všemožné kecy o asijském vlastníkov­i reagoval věcně ve Sportu bývalý trenér František Cipro, který Slavii pomohl k titulu po letité bolševické sparťanské nadvládě v roce 1996. „Ať si říká, kdo chce, co chce, namístě je neskonalý obdiv k panu Tvrdíkovi a panu Šimáněmu, kteří přivedli nové čínské majitele, tím se to všechno proměnilo.“Ano, a kouč Šilhavý ukul výbornou sestavu s osou Pavlenka – Deli – Ngadeu – Hušbauer – Škoda.

Čtvrtek Rejžek

Stručně ještě k vyhnání nás nikotinist­ů z restaurací. Všechno za mě napsal Richard Price na první stránce románu Sráči, v němž newyorský seržant noční hlídky Billy Graves líčí Druhou avenue ve čtvrt na dvě ráno. „Do barů se stále hrnulo mnohem víc lidí, než kolik je opouštělo, a všichni si museli klestit cestu rozkymácen­ými hloučky připitých kuřáků, kteří zacláněli před vchody. Nenáviděl zákon o zákazu kouření. Přinesl jenom problémy – noční hluk, který obtěžoval sousedy.“Tohle jste dokázali, zákonodárc­i! JAN REJŽEK

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia