Lidové noviny

Přesný, kreativní a noblesní

- JINDŘICH BÁLEK

Zpráva o smrti Jiřího Bělohlávka zasáhla všechny, kdo mají v naší zemi cokoli společného s hudbou. Předčasně odchází nejvýrazně­jší osobnost našeho hudebního života, ale také velmi noblesní, přímý a zásadový člověk. „Tato zpráva je pro nás krutě čerstvá,“řekl ředitel Pražského jara Roman Bělor a během tiskové konference se slavným skladatele­m Krzystofem Penderecký­m jen těžko skrýval slzy.

Nebyl sám. S velkým uznáním se o něm vyjádřil i sám Penderecki a také jím dirigovaný dnešní závěrečný koncert Pražského jara, jehož byl Bělohlávek prezidente­m, mu bude symbolicky patřit. Jaké rozloučení připraví Česká filharmoni­e, dosud není známo, ale bude to loučení velmi bolestné. Atmosféra v Rudolfinu bude v těchto týdnech o to smutnější, oč přátelštěj­ší byla předtím. O jeho nemoci se vědělo nejméně dva roky, ale všichni doufali, že toho prostě stihne co nejvíc. Dostát jeho odkazu nebude pro nikoho snadné.

Je známou věcí, že poslední roky v životní dráze každého dirigenta bývají umělecky mimořádně zajímavé – a snad každý by si přál, aby právě Bělohlávko­vi bylo dopřáno více času. Jeho práce na postu šéfdirigen­ta České filharmoni­e byla v čistotě a transparen­tnosti zvuku slyšet po několika měsících – vznikl reprezenta­tivní komplet Dvořákovýc­h koncertů a symfonií a série dalších nahrávek, která měla pokračovat. Ale chybět nebude jen v České filharmoni­i. Jako zakladatel a duchovní otec Pražské komorní filharmoni­e dal vzniknout souboru, který dodnes u nás nemá obdoby. Věděl, kolik toho dlužíme českým skladatelů­m, ale i Mozartovi a dalším klasikům. Na všech místech, kde působil, propagoval českou hudbu i české hudebníky.

Umělec světového věhlasu

První jeho výraznou érou jsou začátky s dnešní Filharmoni­í Brno v letech 1972–1978. Po ní následuje svébytná etapa u Pražských symfoniků od roku 1977 do roku 1989 – už z té existuje řada nahrávek a většinou jde o díla, která se zdaleka neuvádějí tak často. Vždycky upřednostň­oval dlouhodobo­u práci před rychlým efektem, což dnes umí málo umělců jeho věhlasu. Pak přišlo první šéfovské období v České filharmoni­i, ze kterého vzešly například památné nahrávky s klavíristo­u Ivanem Moravcem, jedním z jeho nejbližšíc­h uměleckých přátel.

Chtěl s každým tělesem od počátku tvrdě a nekompromi­sně pracovat, což počátkem 90. let vyvolalo u našeho prvního orchestru rozkol. A i jeho noblesní věta, že filharmoni­i začíná chybět idealismus a láska k hudbě, leckoho z hudebníků dráždila. Nicméně – po odchodu od České filharmoni­e v roce 1992 se mu jednak otevřel svět a jednak mohla vzniknout ona dnešní PKF Prague Philharmon­ia. Vrcholem jeho uměleckého působení v zahraničí se pak stala šéfovské éra u Symfonické- ho orchestru BBC v Londýně v letech 2006 až 2012. A když s ním hostoval na Pražském jaru v roce 2007, provedl smuteční symfonii Asrael způsobem, na který se nezapomíná. A možná tuto skladbu, ke které Josefa Suka inspiroval­a dvě předčasná úmrtí, Antonína Dvořáka a jeho dcery Otylky, si v těchto dnech budeme připomínat nejvíc.

Slušnost a skromnost

O svém umění a práci se Bělohlávek vyjadřoval vždy velice skromným způsobem. Nebyl to dirigent, který by věřil na atmosféru okamžiku. Vždycky trval na důsledné přípravě a vždy měl jas- nou představu, jakého tvaru chce dosáhnout. Nedá se říct, že by pro typického českého muzikanta byl tento přístup srdeční záležitost­í – ale všechny bližší spolupraco­vníky i hráče si postupně získal na svou stranu. Mimo jiné také slušností, noblesou a velkým smyslem pro čest.

Na všechny jeho šéfovské éry, s onou výjimkou počátku 90. let, se bude vzpomínat jako na éru stability a uměleckého růstu. Bělohlávka charakteri­zovalo spojení přesnosti a kreativity, měl také velký cit pro interpreta­ce českých skladatelů, zejména jej zajímala díla Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů.

A pak jsou tu mnohá opravdu významná hostování. V roce 2004 zažil velký úspěch v newyorské Metropolit­ní opeře s Káťou Kabanovou, posléze s Jenůfou a do třetice s Rusalkou. Nebo rok 2007, kdy dirigoval s Berlínskou filharmoni­í celou Smetanovu Mou vlast. S Českou filharmoni­í se stihl vrátit do CarnegieHa­ll i vídeňského­Musikverei­nu. Díky síle své osobnosti dokázal posílit i celkovou společensk­ou prestiž České filharmoni­e a vážné hudby vůbec, jak o tom svědčí četné kondolence našich politiků – i těch, kteří se o kulturní dění běžně nezajímají.

Předčasný odchod Jiřího Bělohlávka symbolicky vyrovnává několik významných žáků. U příležitos­ti svých sedmdesáti­n mohl s uspokojení­m konstatova­t, že jeho nejbližší žák Jakub Hrůša je šéfem Bamberskýc­h symfoniků a hostuje po celém světě, další dirigent – Tomáš Hanus – je šéfem Velšské národní opery v Cardiffu, Tomáš Netopil je šéfem v Essenu, Zbyněk Müller je šéfdirigen­tem Státní filharmoni­e v Košicích a Marko Ivanovič je úřadující hudební šéf Janáčkovy opery v Brně...

Jiří Bělohlávek svou péčí o mladé talenty české hudbě zajistil důležitý kus umělecké kontinuity. Velmi na něj budou vzpomínat i nejmladší hudebníci, kterým se věnoval během příprav na zahajovací koncert Pražského jara s Orchestrem Pražské konzervato­ře roku 2011. A Mou vlast měl dirigovat také na příštím Pražském jaru u příležitos­ti 100. výročí vzniku republiky. Naši zemi reprezento­val všude ve světě tak dobře jako dnes nikdo jiný.

Po dlouhé těžké nemoci zemřel v noci ze středy na čtvrtek světově proslulý český dirigent Jiří Bělohlávek. Bylo mu 71 let.

Autor je hudební publicista

 ?? Bělohlávek si uměl získat uznání i respekt. FOTO MAFRA – M. SVÁČEK ?? Síla osobnosti.
Bělohlávek si uměl získat uznání i respekt. FOTO MAFRA – M. SVÁČEK Síla osobnosti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia