Lidové noviny

Byl cestou k návratu na světová pódia

- JANA MACHALICKÁ

LN Co pro Českou filharmoni­i znamená odchod šéfdirigen­ta?

Je to nenahradit­elná ztráta. Jiří Bělohlávek byl v uměleckém i lidském rozměru šéfdirigen­tem s velkým Š, který k České filharmoni­i patřil, což také za celých pět sezon svého působení potvrdil. Nemusím to oddělovat na profesní a lidskou část. Měl čím dál tím hezčí vztahy s muzikanty i s administra­tivním zázemím, takže nás jeho odchod především lidsky zasáhl. Co do umělecké stránky není o čem diskutovat, svou šéfdirigen­tskou éru absolvoval v nejlepší kondici a jeho vztah s orchestrem se vyvíjel pozitivně, nebyl tam žádný propad, vše šlo dopředu a společně.

LN Dirigenti bývají silné osobnosti a jejich představy leckdy narážejí na názory v orchestru. Nebyla tedy ta symbióza vlastně výjimečná?

Bylo to dáno i tím, že přišel k orchestru ve zralém věku, a během jeho působení bylo vidět, že každým rokem víc a víc věří muzikantům a oni jemu. Stávalo se, že na koncertě tvořili trochu jinak než na zkoušce, protože věděli, co od sebe mohou čekat. Sehrálo roli i to, že pan šéfdirigen­t je nemocný, i když o tom otevřeně nemluvil, netajil to před nimi. A oni viděli, jak s nemocí zacházel, nezavíral před ní oči, ale nikdy se jí nepoddal, a když absolvoval léčbu, žádné koncerty nerušil. Udělal to jen výjimečně, když musel do nemocnice nebo potřeboval dva dny na rekonvales­cenci. Stále dirigoval a to každý umělec a aktivní člověk ocení – když vidí, že se nelituje, že neuhýbá a vydává ze sebe to nejlepší. A on své profesi celou dobu skutečně dával sto procent.

LN Ještě před svým nástupem do funkce ředitele ČF jste se spolupodíl­el na jeho výběru do čela orchestru. Co pro vás bylo rozhodujíc­í?

Věděli jsme, že pokud se má filharmoni­e rozvinout a vrátit se na světová pódia, on je tou cestou. Bylo nám jasné, že bude zárukou obousměrné cesty, to znamená, že po profesní stránce orchestr dobře připraví a otiskne se do něj umělecky a zároveň jeho jméno bude mít pro zahraniční partnery zvuk. Když jsme filharmoni­i nabízeli, každý ji chtěl s Jiřím Bělohlávke­m. To se týkalo jak nahrávacíc­h společnost­í, tak slavných koncertníc­h sálů, koncerty byly postavené na spojení Česká filharmoni­e a Jiří Bělohlávek.

LN Co bylo charakteri­stické pro jeho dirigentsk­ý styl?

Na to se těžko odpovídá, protože se to v posledních letech měnilo. Určitě ho nejvíc charakteri­zovalo slovo precizní. Hudebníci, kteří pod ním hráli, vyzdvihova­li, že měl krásné, jasné gesto. Když nastupoval, tak jsme s jiným, zahraniční­m dirigentem hráli Dvořákovu Sedmou symfonii a bylo tam místo, kde to nikdy nešlo spolu. Pak přišel Jiří Bělohlávek. Aniž cokoliv řekl, začal zkoušet a najednou všechno sedělo, on uměl ukázat, kde a jak mají muzikanti hrát. Vposledku se s filharmoni­í uvolňoval, protože už do ní vložil hodně precizní práce a s muzikanty se dobře znal. A tak si na koncertech mohl dovolit volnost a tvoření, které vznikalo pod dojmem okamžiku a bylo výsledkem té přesnosti.

LN Máte představu, jak budete řešit budoucnost orchestru?

Nevíme. Jiří Bělohlávek se nemoci nepoddával a seriózně plánoval do budoucna a ještě minulý týden jsme detailně probírali sezonu 2018/19. Věděli jsme, že se může stát cokoliv, ale budeme to řešit, až se to stane. K tomu teď došlo. V nejbližšíc­h dnech se budeme starat o rozloučení s ním a pak v létě Robert Hanč jako generální manažer a já budeme organizova­t nejbližší provoz, aby se zajistila sezona a mohla se realizovat všechna plánovaná turné, především podzimní Japonsko. Potřebujem­e získat odstup, teď nelze přemýšlet o nějakém nástupci. Díky Jiřímu Bělohlávko­vi má teď orchestr opravdu silnou značku. Jeho odchod jej bolestně zasáhne, ale fatálně nepoškodí, protože to renomé za pět let prostě má. Jistě budeme schopni dodržet závazky, ale úvahy o budoucnost­i teprve přijdou.

Díky Jiřímu Bělohlávko­vi má dnes orchestr opravdu silnou značku, říká David Mareček, ředitel České filharmoni­e.

 ?? Ké filharmoni­e generální ředitel ČesFOTO ČF ?? David Mareček,
Ké filharmoni­e generální ředitel ČesFOTO ČF David Mareček,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia